-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO vadovas nepaisydamas vidaus nesutarimų atmeta kritiką

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį atmetė Prancūzijos kritiką, kad šį karinį aljansą yra ištikusi „smegenų mirtis“, ir tvirtino, kad organizacija prisitaiko prie šiuolaikinių iššūkių.
Donaldas Trumpas ir Jensas Stoltenbergas
Donaldas Trumpas ir Jensas Stoltenbergas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„NATO yra guvi, NATO yra aktyvi, NATO adaptuojasi“, – sakė J.Stoltenbergas, kuris vėliau trečiadienį pirmininkaus JAV prezidento Donaldo Trumpo ir sąjungininkių lyderių susitikimui prabangiame viešbutyje golfo kurorte netoli Londono.

J.Stoltenbergas taip pat sakė, kad Kanada ir sąjungininkės Europoje nuo 2016 metų savo išlaidas gynybai padidino 130 mlrd. dolerių (117,4 mlrd. eurų), nors D.Trumpas ir skundėsi, kad jos pernelyg lėtai didina savo gynybos biudžetus.

„Tai neturi precedento, tai daro mus stipresnius“, – apie išlaidų padidinimą sakė Aljanso vadovas.

Rusijai 2014 metais atplėšus nuo Ukrainos ir aneksavus Krymą, NATO šalys sustabdė po Šaltojo karo pradėtą išlaidų gynybai mažinimą ir pradėjo jas didinti. Jos pažadėjo siekti tikslo iki 2024 metų nacionalinei gynybai skirti 2 proc. savo metinio BVP.

D.Trumpas antradienį sakė, kad to neužtenka.

„Būtų galima sakyti, kad jos yra skolininkės jau 25–30 metų“, – sakė D.Trumpas ir pridūrė, kad 2 proc. BVP yra „labai mažas skaičius, iš tikrųjų jis turėtų būti 4“.

Viršūnių susitikimas vyksta kai kurių didžiausių NATO narių viešiems tarpusavio ginčams keliant grėsmę 29 valstybių Aljanso patikimumui.

Lyderiai trečiadienį turi paskelbti deklaraciją, kuria akcentuos savo įsipareigojimus prieš 70 metų įkurtam Aljansui, ir pademonstruoti, kad NATO prisitaiko prie šiuolaikinių grėsmių ir potencialių naujų priešininkių, tokių kaip Kinija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius