Suprasti NATO: kiek ir kaip JAV prisideda prie Aljanso išlaidų?

JAV prezidentas Donaldas Trumpas nuolat ragina NATO partneres Europoje padidinti gynybai skirtas išlaidas. Prasidėjus Aljanso viršūnių susitikimui primename, kiek prie Aljanso gynybos prisideda Vašingtonas.
Donaldas Trumpas ir amerikiečių kariai
Donaldas Trumpas ir amerikiečių kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Londone prasidėjus NATO viršūnių susitikimui D.Trumpas gyrėsi, kad Aljanso narės dėl jo spaudimo smarkiai padidino savo išlaidas gynybai.

„Ir vis dėlto dar turite daug skolininkių – žinot, vadinu jas skolininkėmis, nes jos visko nesumoka“, – apie 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) gynybai neskiriančias šalis kalbėjo JAV prezidentas.

O kiek prie NATO išlaidų prisideda pačios JAV?

Kiek gynybai skiria NATO narės?

BBC rašo, kad beveik 70 proc. visų NATO šalių išlaidų gynybai priskiriamos JAV. Tačiau JAV – pasaulinė supergalia, turinti įsipareigojimų ir už Europos ribų.

NATO skaičiavimais, 2019 m. JAV gynybai skyrė apie 3,4 proc. BVP. Aljansui priklausančios Europos valstybės ir Kanada vidutiniškai gynybai skyrė 1,55 proc.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./NATO šalių narių vėliavos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./NATO šalių narių vėliavos

Pernai NATO viršūnių susitikime D.Trumpas paragino kitas Aljanso nares įsipareigoti gynybai skirti 4 proc. BVP. Šiuo metu šalys narės yra įsipareigojusios gynybai iki 2024-ųjų skirti po 2 proc. BVP.

Pačių JAV gynybos biudžetas 2019 m. sudaro 3,4 proc. BVP arba 730 mlrd. dolerių (658,6 mrld. eurų).

D.Trumpas gyrėsi padaręs įtakos gynybos biudžetų didėjimui – esą NATO šalių narių gynybos išlaidos sparčiai išaugo jam tapus prezidentu.

BBC atkreipia dėmesį, kad 2019-ieji – penkti metai iš eilės, kai kitos NATO narės daugiau lėšų skiria gynybai. Labiausiai gynybos biudžetus padidino Rytų ir Vidurio Europos valstybės bei Turkija.

NATO duomenis, 2019 metais aštuonios šalys be JAV gynybai skyrė bent 2 proc. BVP: Graikija, JK, Estija, Rumunija, Lenkija, Latvija, Lietuva ir Bulgarija.

Alfredo Pliadžio nuotr./Pratybų „Geležinis kardas 2016“ atidarymas
Alfredo Pliadžio nuotr./Pratybų „Geležinis kardas 2016“ atidarymas

Kitos Europos NATO narės 2019 metais gynybai skyrė 1–1,99 proc. BVP: Prancūzija – 1,84 proc., Vokietija –1,36 proc.

NATO narės taip pat yra įsipareigojusios iki 2024-ųjų mažiausiai 20 proc. gynybos išlaidų skirti naujos įrangos įsigijimui ir vystymui.

2019 metais be JAV 15 NATO šalių narių judėjo šio įsipareigojimo įgyvendinimo link. Didžiausią progresą po 2014-ųjų padarė Rytų Europos šalys ir Turkija.

Dvi didžiosios NATO narės Vokietija ir Kanada naujos įrangos įsigijimui ir vystymui vis dar išleidžia mažiau nei 20 proc. gynybos biudžeto.

JK parlamentui skirtoje analizėje išlaidos įrangai apibūdinamos kaip prasmingesnė gynybos pajėgumų gerinimo priemonė, kadangi be adekvačios įrangos karinis efektyvumas yra mažesnis.

Pokyčiai tiesioginiame biudžete

2019 m. tiesioginis NATO biudžetas siekė 1,67 mlrd. eurų. Iš jų 236,8 mln. eurų skirta civilinėms išlaidoms, 1,43 mlrd. eurų – karinėms išlaidoms.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujoji NATO būstinė Briuselyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujoji NATO būstinė Briuselyje

JAV įnašas šiuo metu sudaro daugiau nei 22 proc. šio biudžeto, Vokietijos – 14,76 proc., Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės – mažiau nei 10,5 proc. Lietuvos įnašas sudaro daugiau nei 0,23 proc.

Šis biudžetas skirtas administracinėms NATO būstinės išlaidoms ir civilių darbuotojų atlyginimui, taip pat bendroms karinėms operacijoms, strateginių vadaviečių išlaikymui, radarų ir įspėjamųjų sistemų įsigijimui, apmokymams. Iš šio biudžeto taip pat išlaikomos gynybos komunikacijos sistemos, aerodromai, uostai.

Prieš pat NATO susitikimą buvo patvirtinta nauja formulė, pagal kurią bus sumažintas JAV indėlis. „Dabar JAV ir Vokietija mokės tiek pat – maždaug po 16 proc. tiesioginio NATO biudžeto“, – paskelbė J.Stoltenbergas.

„Scanpix“/AP nuotr./Jensas Stoltenbergas
„Scanpix“/AP nuotr./Jensas Stoltenbergas

15min jau rašė, kad JAV sprendimas mažinti indėlį į tiesioginį NATO biudžetą tėra simbolinis – iš esmės situacijos jis nepakeis, tačiau leis D.Trumpui sakyti, kad Europos sąjungininkės jo paklausė ir sutiko dalytis išlaidų našta.

Kaip dar JAV prisideda prie NATO?

BBC rašo, kad JAV Europoje ir Turkijoje yra dislokavusios dešimtis tūkstančių karių. Didžiausias JAV pajėgų kontingentas šiuo metu yra Vokietijoje – apie 38 tūkst. Daug karių dislokuota Italijoje, JK ir Ispanijoje.

Tiesa, dalis Europoje dislokuotų JAV karių dalyvauja ne su NATO susijusiose operacijose. Be to, šis skaičius kinta, kadangi pajėgos perkeliamos iš Europos ir atgal.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Afganistane
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Afganistane

Apskritai didžiausias amerikiečių karių užsienyje skaičius yra dislokuotas ne Europoje, o Japonijoje. Daug JAV karių veikia ir Pietų Korėjoje.

JAV pajėgos dislokuotos ir Vidurio Rytuose bei Persijos įlankos šalyse. Tikslus šiame regione dislokuotų pajėgų skaičius ne visada yra atskleidžiamas.

Šiuo metu Afganistane yra apie 13 tūkst. amerikiečių karių, dalyvaujančių antiteroristinėse operacijose ir NATO misijoje, skirtoje padėti Afganistano saugumo pajėgoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius