Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Europoje švelnėja pozicija dėl pedofilijos įstatymų?

Vos nutilus audroms dėl lytinio švietimo pamokų, internete imta platinti vaizdo įrašą, kuriame Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kaltinama planais „visiškai pakeisti žmonijos ateitį“, ketinimais legalizuoti pedofiliją ir netradicinių lytinių santykių propagavimu.
Konspiracinės teorijos
Konspiracinės teorijos / 123RF.com nuotr.

Į lietuvių kalbą išverstas vaizdo įrašas, kuriame tvirtinama, neva jau netrukus bus įgyvendintas globalistų planas „Agenda 2030“, kuris turėtų reguliuoti visas žmonių gyvenimo sritis – mitybą, seksą, darbą, finansus, šeimą, sveikatą.

Melagienų kratinys

Maždaug 11 minučių trukmės vaizdo įrašas pradedamas žinute apie Europos Parlamento (EP) narį olandą Marcelį De Graaffą, kuris pažėrė teiginių apie neva ES ketinamą įteisinti pedofiliją.

„Jie nori propaguoti seksą su vaikais net milijoninėmis dotacijomis ir priversti seksualizuoti vaikus“, – cituojamas europarlamentaras.

Anot M.De Graaffo, ES milijonais subsidijuoja „transvestitų ir translyčių žmonių pasirodymus darželiuose“.

Europos Parlamento dešiniųjų populistų frakcijai „Tautų ir laisvės Europa“ (ENF) priklausantis politikas nuolat skleidžia keisčiausias sąmokslo teorijas, nevengia rasistinių pasisakymų, palaiko Rusiją konflikte su Ukraina.

M.De Graaffas 1989 m., baigęs teologijos studijas, dirbo IT konsultantu. Prieš tapdamas EP nariu 2011 m. jis trumpai dėstė tikybą Roterdamo vidurinėje mokykloje.

Jis aktyviai balsuoja prieš bet kokius suvaržymus Rusijai, net po to, kai ši užpuolė Ukrainą.

Jo teiginiai apie tariamai ketinamą įteisinti pedofiliją neatitinka tiesos.

Iškraipė JT ataskaitą

Socialiniuose tinkluose platinamame vaizdo įraše taip pat užsimenama apie Jungtinių Tautų (JT) tariamai paskelbtą dokumentą, kuriuo norima įteisinti lytinius santykius su vaikais.

Iš tiesų tokio dokumento nebuvo – melagienų kūrėjai tiesiog iškraipė JT parengtos ataskaitos prasmę.

Ataskaita pavadinta „Kovo 8 d. žmogaus teisėmis grindžiamo požiūrio į baudžiamąją teisę, draudžiančią elgesį, susijusį su seksu, reprodukcija, narkotikų vartojimu, ŽIV, benamyste ir skurdu, principai“.

Ją parengė Ženevoje įsikūrusi Tarptautinė teisininkų komisija, padedama UNAIDS ir Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro.

Pasirodžius ataskaitai, internete pasirodė daugybė ją klaidingai interpretuojančių komentarų, buvo tvirtinama, esą joje „teigiama, kad vaikai turi ir gebėjimą, ir legalią teisę priimti sprendimus seksualiniais klausimais“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dvylikametės mergaitės kovoja už teisę išsiskirti.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dvylikametės mergaitės kovoja už teisę išsiskirti.

Klaidingai pateikiamose dokumento ištraukose raginama nediskriminuojant vykdyti baudžiamąją teisę, susijusią su minimaliu sutikimo amžiumi, ir kad vykdymas nebūtų „siejamas su dalyvių lytimi ir (arba) lytimis ar santuokinio sutikimo amžiumi“.

Kaip agentūrai AP komentavo teisės ekspertė, teisininkai siekia, kad įstatymus būtų sunkiau apeiti – jei nustatomas minimalus sutikimo lytiniams santykiams amžius, jo neturėtų būti galima apeiti ir išvengti baudžiamosios atsakomybės sudarant santuoką.

Kitaip tariant, net ir tais atvejais, kai vaikas/paauglys jaučiasi pakankamai suaugęs, kad galėtų priimti sprendimą dėl lytinių santykių su vyresniu asmeniu, tai neturėtų būti teisiškai legali ir leistina praktika.

Vaikų masturbuotis nemokys

Vaizdo įraše pažeriama ir daugiau su vaikų lytiniu ugdymu susijusių melagienų.

Pavyzdžiui, teigiama, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) yra parengusi lytinio švietimo gaires, kuriose esą „reikalaujama, kad vaikai dar darželyje būtų mokomi masturbuotis, taip pat aiškinama, kaip turėti lytinių santykių su tos pačios lyties vaikais“.

Tai nėra tiesa.

PSO parengtoje „Išsamaus lytiškumo ugdymo“ programoje nėra skatinama nei vaikų, nei suaugusių masturbacija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vaikai kopūstuose (asociatyvi nuotr.)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vaikai kopūstuose (asociatyvi nuotr.)

Tačiau rekomendacijų lytiškumo ugdymo tema, atsižvelgiant į skirtingas temas bei amžiaus grupes, dokumentuose pripažįstama, kad vaikai pradeda tyrinėti savo kūną gana ankstyvame amžiuje. Tai yra pastebėjimas, o ne rekomendacija.

JT lytiškumo ugdymo gairėmis siekiama padėti šalims, specialistams ir šeimoms teikti tikslią, naujausią informaciją, susijusią su jaunų žmonių lytiškumu ir atitinkančią jų raidos etapą.

Tai gali apimti klaidingų įsitikinimų, susijusių su masturbacija, pavyzdžiui, kad ji kenkia sveikatai, ištaisymą. Ugdymo tikslas – negėdinant vaikų, jų amžiui tinkamu būdu jiems papasakoti apie jų kūną, ribas ir privatumą.

Abejotino patikimumo šaltinis

Socialiniame tinkle skelbiamą vaizdo įrašą sukūrė tinklalapis kla.tv. Jis priklauso Šveicarijos pamokslininkui ir sektos „Organischen Christus Generation“ (OCG) lyderiui Ivo Sasekui.

Pastarasis yra pagarsėjęs dėl antisemitinių pareiškimų, Holokausto neigimo ir sąmokslo teorijų platinimo. I.Saseko teigimu, jo tikslas nėra tiesa, o alternatyvios nuomonės pateikimas.

Unsplash.com nuotr./Internete plinta daugybė melagienų
Unsplash.com nuotr./Internete plinta daugybė melagienų

I.Sasekas reguliariai organizuoja „Anti-cenzūros koalicijos“ (AZK) konferencijas, kuriose pasireiškia jo šeimos nariai, apie cenzūrą dainuojama kartu su konferencijos dalyviais.

Vice.com žurnalistų teigimu, konferencijos dalyviai parenkami itin atsargiai. Ne todėl, kad į konferenciją būtų sudėtinga patekti, tačiau dėl itin kontroversiško josturinio.

AZK konferencijose pranešimus skaitė žinomi Holokausto neigėjai, nevengiama naudoti nacių saliuto ženklo. 2014 m. vykusios konferencijos metu I.Sasekas konferencijos nariams rekomendavo skaityti Adolfo Hitlerio parašytą knygą „Mein Kampf“, o dėl „prastėjančios pasaulio būklės“ kaltino globalų žydų sąmokslą.

Kla.tv apstu lietuviškai dubliuotų vaizdo įrašų, kuriuose skelbiamos sąmokslo teorijos. Skelbiama melaginga informacija apie masinę minčių kontrolę, Billo Gateso sąsajas su COVID-19 protrūkiu, tariamą vakcinų žalą ir 5G ryšį.

123RF.com nuotr./Skiepai
123RF.com nuotr./Skiepai

15min verdiktas: Melas. Pedofilijos įteisinti nei Europoje, nei jokioje kitoje Vakarų pasaulio valstybėje neketinama. Priešingai – 2011 m. gruodžio 13 d. Europos Taryba ir Europos Parlamentas priėmė Direktyvą dėl kovos su seksualine prievarta prieš vaikus, jų seksualiniu išnaudojimu ir vaikų pornografija, kuria stiprinama kova su seksualine prievarta prieš vaikus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius