-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujametinė Angelos Merkel žinutė vokiečiams: „Pabėgėlių antplūdis yra galimybė“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį savo Naujųjų metų kreipimesi į tautą paprašė vokiečių į rekordinį migrantų antplūdį žiūrėti kaip į „rytojaus galimybę“ ir paragino abejojančiuosius nesiklausyti rasinės neapykantos kurstytojų.
Vokietijos Krikščionių demokratų sąjungos suvažiavimas
Vokietijos Krikščionių demokratų sąjungos suvažiavimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėję metai, per kuriuos į didžiausią Europos Sąjungos ekonomiką atvyko daugiau nei milijonas prieglobsčio prašytojų, buvo neįprastai sunkūs, pažymima iš anksto išplatintoje kanclerės kalboje, kurioje vokiečiai taip pat raginami ruoštis dar laukiantiems sunkumams.

Tačiau A.Merkel pabrėžė, jog galiausiai paaiškės, jog buvo verta stengtis, nes „šalims visuomet naudinga sėkminga imigracija – tiek ekonomiškai, tiek socialiai“.

Turėdama galvoje dešiniojo sparno populistus ir ksenofobų rengiamas eitynes, kanclerė sakė, jog „svarbu neleisti mums patiems susipriešinti“.

„Labai svarbu nesekti tais, kurie abejingumo ar netgi neapykantos sklidinomis širdimis teigia, kad jie vieninteliai žino, ką reiškia būti vokiečiu, ir siekia atriboti kitus“, – sakė A.Merkel.

Kanclerė tiek namuose, tiek užsienyje sulaukė ir pagyrimų, ir smarkios kritikos dėl savo sprendimo atverti šalies sienas rekordinei migrantų, iš kurių maždaug pusė atvyko iš karo draskomos Sirijos, bangai.

Vokietija šįmet priėmė beveik 1,1 mln. prieglobsčio prašytojų – penkiskart daugiau nei pernai, trečiadienį pranešė regioninis dienraštis „Saechsische Zeitung“, remdamasis dar neskelbtais oficialiais duomenimis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėlių vaikai švenčia Kalėdas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėlių vaikai švenčia Kalėdas

A.Merkel, kuriai tenka atremti nepasitenkinimą savo konservatyvioje stovykloje ir sklaidyti didžiulį visuomenės nerimą dėl migrantų antplūdžio, pažadėjo imtis žingsnių ateinančiais metais sumažinti atvykstančiųjų skaičių.

Ji toliau sieks įtikinti kitas ES nares priimti daugiau pabėgėlių, nors kol kas tokios pastangos nedavė apčiuopiamų rezultatų. Daug vilčių kanclerė sieja su susitarimu, kurį ES sudarė su Turkija, įsipareigojusia geriau saugoti savo sienas, nes yra pagrindiniai migrantų ir pabėgėlių vartai į Europą.

A.Merkel sakė, kad „nedažnai būna tokie metai, kai susiduriame su tokia būtinybe savo žodžius paversti darbais“.

Ji padėkojo savanoriams ir policijai, kariams ir administratoriams už jų pasiektus „įspūdingus“ rezultatus ir už tai, kad „daro gerokai daugiau nei priklauso pagal pareigas“.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Serbijos - Kroatijos pasienyje su migrantais dirbantys savanoriai
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Serbijos - Kroatijos pasienyje su migrantais dirbantys savanoriai

Kalbėdama apie artėjančius 2016-uosius, kanclerė sakė, jog „nėra abejonių, kad toks didžiulis žmonių antplūdis ir toliau iš mūsų daug reikalaus“. „Reikalaus laiko, pastangų ir pinigų“, – sakė ji.

Tačiau A.Merkel priminė, kad Vokietija sėkmingai susidorojo su ankstesniais iššūkiais, tokiais kaip šalies suvienijimas prieš ketvirtį amžiaus, ir turi „stiprią ir novatorišką“ ekonomiką.

„Neabejoju, kad tinkamai sprendžiant didį šios dienos uždavinį, kurį kelia (migrantų) antplūdis ir tokios didžiulio skaičiaus žmonių integracija, tai bus rytojaus galimybė“, – sakė kanclerė.

Ji paragino vokiečius būti „pasitikinčiais, laisvais, humaniškais ir atvirais pasauliui“.

Susidūrus su didžiausia pabėgėlių banga nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, „savaime suprantama, kad padedame ir priimame žmones, kurie pas mus ieško saugaus prieglobsčio“.

Šį kanclerės naujametinį kreipimąsi 18 val. 15 min. Grinvičo (20 val. 15 min. Lietuvos) laiku transliuos visuomeninė televizija ZDF. Tinklalapiuose english.zdf.de ir arabic.ZDF.de. šį kreipimąsi bus galima pasižiūrėti su anglų ir arabų kalbų subtitrais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius