-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naujasis Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte žada kruviną karą su nusikalstamumu

Autoritariškas karštakošis Rodrigo Duterte, ketvirtadienį prisaikdintas Filipinų prezidentu, nedelsdamas išsakė spalvingą tiradą, žadėdamas nušluoti narkotikų kontrabandininkus ir netgi paragino paprastus piliečius žudyti nuo kvaišalų priklausomus asmenis.
Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

71 metų R.Duterte, praeitą mėnesį triuškinamai laimėjęs rinkimus po neįprastos kampanijos, per kurią jis ne kartą grasino išžudyti dešimtis tūkstančių nusikaltėlių, taip pat burnojo prieš šalies elitą, kurio nariai jį apibūdindavo kaip neprognozuojamą, prieš elitą nusistačiusį maištininką.

Po gana santūrios kalbos, kurią jis pasakė nedideliam klausytojų būriui prezidentūroje po prisaikdinimo ceremonijos, prieštaringų vertinimų sulaukęs lyderis vakare apsilankė viename Manilos lūšnyne ir ten pratrūko, liedamas įniršį prieš narkotikų prekeivius apie 500 žmonių akivaizdoje.

„Tie kekšių sūnūs naikina mūsų vaikus. Perspėju – nemėgink tuo užsiimti, net jeigu esi policininkas, nes aš tikrai tave nudėsiu“, – valstybės vadovas sakė savo klausytojams.

„Ir jeigu pažįstat kokių narkomanų, eikit ir nužudykit juos patys, nes leisti tai padaryti tėvams būtų pernelyg skausminga“, – pridūrė R.Duterte.

Prezidentas anksčiau buvo užsiminęs, kad kai kurie policijos pareigūnai yra įsitraukę į prekybą kvaišalais.

Grįždamas prie savo įprastos rinkimų kampanijos retorikos, naujasis prezidentas taip pat pareiškė, kad per jo kadenciją laidojimo namų savininkai gali tikėtis gero verslo.

„Patikinu – jūs nebankrutuosit. Jeigu jūsų verslas sulėtės, pasakysiu policijai: „Darbuokitės sparčiau, kad padėtumėt žmonėms užsidirbti.“

Teisininko išsilavinimą turintis R.Duterte, pagarsėjęs kaip autoritariškas veikėjas, kai pastaruosius du dešimtmečius dirbo pietinio Davao miesto meru, sakė, kad šalies patiriamos problemos dėl nusikalstamumo ir narkotikų yra mažėjančio filipiniečių pasitikėjimo savo lyderiais požymis.

Anksčiau jis dėstė savo kovos su nusikalstamumu programą, žadėdamas grąžinti mirties bausmę ir sakydamas, kad nusikaltėliai bus daugiausiai kariami.

Per savo kampaniją R.Duterte tvirtino, kad per jo kovos su nusikalstamumu vajų gali būti nužudyta apie 100 tūkst. žmonių

Naujasis lyderis taip pat grasino suteiksiantis saugumo pareigūnams teisę šaudyti į nusikaltėlius ir siūlysiantis premijas už nukautų narkotikų prekeivių galvas. Be to, R.Dutertė ne kartą ragino paprastus filipiniečius žudyti įtariamus nusikaltėlius.

Per savo kampaniją R.Duterte tvirtino, kad per jo kovos su nusikalstamumu vajų gali būti nužudyta apie 100 tūkst. žmonių, kurių kūnai esą bus verčiami į Manilos įlanką, kad papenėtų vietines žuvis.

Politikas buvo kaltinamas ryšiais su savavaldžiaujančiais nusikaltėlių medžiotojų būriais, kurie, anot žmogaus teisių organizacijų, Davao mieste nužudė per tūkstantį žmonių.

Žmogaus teisių aktyvistai nuogąstauja, kad vadovaujant R.Duterte tokie žudymai be teismo sprendimo gali išplisti Filipinuose. Per policijos reidus, surengtus po to, kai buvo išrinktas šis lyderis, jau žuvo dešimtys žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius