Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis Pekino pasiuntinys Honkonge ragina miestą grįžti į „teisingą kelią“

Naujasis Pekino aukščiausio rango pasiuntinys Honkonge pirmadienį pradėdamas eiti pareigas išreiškė viltį, kad protestų nuniokotas miestas „sugrįš į teisingą kelią“.
Luo Huiningas
Luo Huiningas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Luo Huiningas pakeitė Wang Zhiminą Pekino centrinei vyriausybei pusiau autonominiame Honkonge atstovaujančio Ryšių biuro vadovo poste. Ryšių biuro vadovo pakeitimas yra reikšmingiausias Kinijos žingsnis personalo srityje nuo tada, kai prieš beveik septynis mėnesius Honkonge kilo demokratijos aktyvistų protestai.

65 metų Luo Huiningas pirmadienį žurnalistams perskaitė trumpą pareiškimą hanų (mandarinų) kalba, o ne Honkonge įprastu Kantono dialektu.

VIDEO: Honkonge atkartojant Baltijos kelio protesto akciją žmonės susikibo į 40 km ilgio grandinę

Naujasis Ryšių biuro vadovas nepateikė aiškių užuominų, ar Pekino politika miesto atžvilgiu keisis, Honkonge kunkuliuojant visuomenės pykčiui dėl žemyninės Kinijos valdymo.

„Dėl pastarojo pusmečio padėties Honkonge visiems skauda širdį. Visi nuoširdžiai viliasi, kad Honkongas galės sugrįžti į teisingą kelią“, – sakė Luo Huiningas.

Jis atsisakė atsakyti į žurnalistų klausimus.

Pirmuosius protestus pernai birželį įžiebė mėginimai priimti įstatymą, kuris būtų leidęs autonominėje teritorijoje areštuotus įtariamuosius perduoti tarnyboms žemyninėje Kinijoje. Įstatymo projekto buvo atsisakyta, tačiau protestai peraugo į didesnio masto neramumus, nukreiptus prieš Pekino valdžią.

VIDEO: Demokratijos siekiantys protestuotojai išėjo į gatves – policija juos malšina agresyviau

Honkongas valdomas pagal principą „viena šalis, dvi sistemos“, sutartą su Pekinu, kai ši buvusi Didžiosios Britanijos kolonija 1997 metais buvo grąžinta Kinijai. Honkongo piliečiai turi daug daugiau teisių negu žemyninės Kinijos gyventojai, bet protestuotojai tvirtina, kad šios laisvės yra varžomos, nuolat didėjant Pekino centrinės valdžios kišimuisi.

Didžiulės protestuotojų eitynės paprastai apsieidavo be smurto, tačiau nedidelės radikaliai nusiteikusių demonstrantų grupės dažnai susiremdavo su riaušių policija. Nuo protestų pradžios buvo sulaikyta iš viso per 6 500 žmonių.

Luo Huiningas savo taikaus tono pareiškime pažymėjo, kad Honkongas „įnešė didelį indėlį į [Kinijos] atsivėrimą ir modernizaciją“.

Kalbėdamas apie politinį smurtą, jis pacitavo Kinijos prezidento Xi Jinpingo naujametiniame kreipimesi nuskambėjusią mintį, kad „be darnios ir stabilios aplinkos negali būti namų, kuriuose žmonės galėtų laimingai gyventi ir dirbti“.

Ryšių biuras, kurio direktorius yra aukščiausio rango Kinijos politinis pareigūnas Honkonge, pernai liepą buvo tapęs protestuotojų taikiniu – demonstrantai jo pastatą apmėtė kiaušiniais ir apipaišė grafičiais.

VIDEO: Honkongo policija puola universiteto komplekse apsuptus protestuotojus

Luo Huiningas anksčiau buvo vakarinės Činghajaus provincijos gubernatorius, taip pat užėmė aukštus Komunistų partijos postus Činghajuje ir rytinėje Šansi provincijoje.

Valstybinis transliuotojas CCTV šeštadienį pranešė, kad ankstesnis Ryšių biuro vadovas Wang Zhiminas buvo atleistas iš pareigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius