Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nekaltinkite Rusijos, kaltinkite Vladimirą Putiną

JAV prezidentas Donaldas Trumpas turi stiprių asmeninių priežasčių su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu išlaikyti gerus santykius.
Prezidento rinkimai Rusijoje
Prezidento rinkimai Rusijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia portalas foreignpolicy.com, prezidentas Donaldas Trumpas pakvietęs Rusijos vadovą Vladimirą Putiną į Vašingtoną nustebino daugybę apžvalgininkų.

Žinoma, beliko mažai dalykų, kuriuos D.Trumpui padarius nenustebtume, nes jis aiškiai nesilaiko taisyklių. Nepaisydamas to, kad JAV ir kitos Vakarų šalys išsiuntė daugiau nei 150 Rusijos žvalgybininkų, dirbusių po diplomatine priedanga, o į šį procesą įsitraukė jo paties administracija. Didžioji Britanija Rusiją apkaltino nunuodijus buvusį šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Anglijos Solsberio mieste. Tokiomis aplinkybėmis kvietimas V.Putinui apsilankyti Baltuosiuose rūmuose atrodo kaip peržengtos ribos, netgi kalbant apie D.Trumpą.

Analitikai ir užsienio politikai mano, kad kvietimas V.Putinui atspindi administracijos politiką, kai kalbama apie Rusiją. D.Trumpas, anot jų, laikosi vienos politikos, o jo patarėjai – kitos. Jie apeliuoja į padidėjusį JAV gynybos biudžetą – mat 2019-iesiems numatytos Pentagono išlaidos, kurių siekis kontroliuoti Rusijos kariuomenę, esą yra 50 proc. didesnės nei vadovaujant Barackui Obamai. Jie taip pat rodo pirštu į strategines branduolines jėgas, kurios taip pat yra dabartinės administracijos biudžeto dalis, ir tai vėlgi aiški atgrasymo priemonė, nukreipta į Rusiją ir Kiniją.

Be to, sankcijos prieš Rusijos žmones ir sąjungininkus įsigaliojo po to, kai jas patvirtino, reikia pripažinti, svyruojantis D.Trumpas. Vis dėlto prezidentas nenori pasakyti nė vieno blogo žodžio apie V.Putiną.

Pasak portalo foreignpolicy.com, D.Trumpas gali ir neturėti problemų su savo administracijos politika, kuri nukreipta į Rusiją. Jo vienintelis rūpestis yra V.Putinas. Jis siekia išlaikyti puikius asmeninius ryšius su Rusijos vadovu bet kokia kaina. To priežastys veikiausiai mažai susijusios su Rusijos kišimusi į 2016-ųjų prezidento rinkimus, nors jis ir atmeta bet kokius įrodymus, jog kištasi vis dėlto buvo.

D.Trumpo susidomėjimas V.Putinu gali būti išimtinai susijęs su verslo reikalais – ypač D.Trumpo nekilnojamojo turto ir viešbučių verslu. D.Trumpas tris dešimtmečius Rusijoje vysto verslą. Pirmasis jo bandymas tuometinėje Sovietų Sąjungoje buvo 1987-aisiais. Beveik po dešimtmečio jis vėl kreipėsi dėl savo prekės ženklų plėtros Rusijos nekilnojamojo turto rinkoje. Ne vienus metus jis į Rusiją vyko daugybę kartų, tarp jų ir 2013-aisiais, kai jis vyko į Maskvoje vykusį „Mis visata“ konkursą. Nepamirškime ir jo vaikų. Šeimos tikslas niekada nesikeitė: „Trump Tower“ dangoraižis Maskvoje ir D.Trumpo viešbučiai bei poilsiavietės, išsibarsčiusios po Rusiją.

D.Trumpas pripažįsta, kad, norėdamas realizuoti savo asmeninius siekius šioje šalyje, turi turėti tik vieno žmogaus pritarimą.

Kaip atkreipė dėmesį daugybė analitikų, yra tik vienas sprendimų priėmėjas Rusijoje ir tai yra V.Putinas. Todėl D.Trumpas pripažįsta, kad, norėdamas realizuoti savo asmeninius siekius šioje šalyje, turi turėti tik vieno žmogaus pritarimą. Nenuostabu, kad D.Trumpas neturi ką bloga pasakyti apie žmogų, kuris vadovavo Krymo okupacijai; kuris yra kaltas dėl bandymo arba realaus disidentų ir politinių oponentų nužudymo tiek Rusijoje, tiek už jos ribų; kuris užčiaupia žiniasklaidą; kuris kišasi į rinkimus Europoje ir JAV.

Nereikia būti pranašu ar genijumi, kad būtum išpranašavęs, jog V.Putinas bus išrinktas dar vienai prezidentavimo kadencijai. Dabar jis prie Rusijos vairo bus iki 2024-ųjų arba beveik iki D.Trumpo antros kadencijos pabaigos, jeigu jis antrą kartą bus išrinktas prezidentu. Iki to laiko V.Putinas galėjo suteikti D.Trumpui arba jo šeimai jam reikalingus susitarimus dėl jo prekės ženklų plėtros Rusijos nekilnojamojo turto rinkoje, taip pat pristatyti jį investuotojams, kurių D.Trumpas ieškojo metų metus. Tuo pat metu D.Trumpas ir toliau susilaikys nuo bet kokios kritikos V.Putino atžvilgiu, nepaisant to, ką jis bedarytų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius