Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neramiuose Irano pietryčiuose moterys prisijungė prie protestų

Sistano ir Beludžistano provincijoje Irane moterys prisijungė prie visoje šalyje vykstančių protestų, kuriuos įžiebė Mahsos Amini mirtis, o žmogaus teisių gynimo grupė tai pavadino retu moterų žingsniu šioje griežtai konservatyvioje musulmonų sunitų vietovėje.
Protestuotojai Irane
Protestuotojai Irane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Internete paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip provincijos sostinės Zahedano gatvėse dešimtys moterų laikė plakatus su užrašais: „Moteris, gyvenimas, laisvė“ – tai vienas pagrindinių rugsėjo viduryje prasidėjusio judėjimo šūkių.

„Ar su hidžabu, ar be jo – pirmyn į revoliuciją“, – skandavo moterys, apsirengusios juodomis, visą kūną dengiančiomis čadromis, matyti socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtuose vaizdo įrašuose, kurių autentiškumą patvirtino naujienų agentūra AFP.

Iraną sukrėtė protestai, įsiplieskę po 22-iejų kurdų kilmės iranietės M.Amini mirties. Ji mirė po to, kai buvo suimta Teherane už tariamą griežto islamo respublikos moterų aprangos kodo pažeidimą.

Osle veikianti nevyriausybinė žmogaus teisių organizacija „Iran Human Rights“ (IHR) pranešė, kad saugumo pajėgos nužudė mažiausiai 448 protestuotojus, daugumą jų – Sistano ir Baludžistano provincijoje, esančioje Irano pietrytiniame pasienyje su Pakistanu.

„Tai išties retas atvejis“, – sakė IHR direktorius Mahmoodas Amiry-Moghaddamas, kalbėdamas apie naujuosius protestus Zahedane, kur pastaruosius du mėnesius po penktadienio maldų į gatves išeidavo vyrai.

„Irane vykstantys protestai yra orumo revoliucijos pradžia“, – sakė jis.

„Moterys ir mažumos, kurios daugiau nei keturis dešimtmečius buvo traktuojamos kaip antrarūšiai piliečiai, per šiuos protestus gali išeiti į gatves ir reikalauti pagrindinių žmogaus teisių“, – pridūrė jis.

Daugiausiai sunitų gyvenama Sistano ir Beludžistano provincija yra skurdžiausias Irano regionas, kurio gyventojai, priskiriami etninei beludžių grupei, jaučiasi diskriminuojami.

IHR duomenimis, per susidorojimą Sistane ir Beludžistane žuvo mažiausiai 128 žmonės, t. y. didžiausias žuvusiųjų skaičius 26-iose iš 31 Irano provincijos.

Antrasis sąraše yra Kurdistanas – M.Amini gimtoji provincija prie vakarinės Irano sienos su Iraku. Tai dar vienas protestų epicentras, kuriame gyventojų daugumą sudaro sunitai ir kuriame žuvo 53 žmonės.

Iranas kaltina savo aršią priešę JAV ir jos sąjungininkes, Jungtinę Karalystę ir Izraelį, kurstant tai, ką jis vadina „riaušėmis“.

Šią savaitę Irano generolas sakė, kad per neramumus žuvo „daugiau nei 300 kankinių ir žmonių“.

Pasak teisminių institucijų, dėl neramumų suimta tūkstančiai iraniečių ir apie 40 užsieniečių, o kaltinimai pateikti daugiau kaip 2000 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius