Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Neskiepytų lakūnų paklausa yra, tačiau K.Schwabas prie jos augimo neprisidėjo

Socialiniuose tinkluose ir kai kuriuose interneto puslapiuose lietuvių kalba plinta nauja sąmokslo teorija: esą šiemet prasidėjus Pasaulio ekonomikos forumui (PEF) aukšto rango svečius į Davosą skraidino tik nuo COVID-19 nevakcinuoti lėktuvų pilotai. Tai – melas, nors tiesos grūdas šioje informacijoje yra.
Lakūnai
Lakūnai / 123rf.com nuotr.

„Įdomi detalė, kad visi šie „išskirtiniai“ svečiai suskrido į Davosą privačiais lėktuvais, kuriuos valdė neskiepyti nuo COVID-19 pilotai.

Apie tai pranešė JAV vadinamų „nepriklausomų pilotų“ asociacijos vadovas Josh Yoda. Jis pranešė, kad gauna daug skambučių ir užsakymų skraidinti privačiais lėktuvais svarbius klientus, tačiau visi jie pageidauja, kad lėktuvo įgula būtų nevakcinuota nuo COVID-19 ligos. Jie gali pasirinkti, nes yra daug pilotų, kurie nepriklausė stambioms aviakompanijoms ir nebuvo išprievartauti skiepytis nuo COVID-19 “, – rašoma viename sąmokslo teorijas platinančiame interneto tinklaraštyje lietuvių kalba (kalba netaisyta).

Kitame nepatikrintą informaciją ir sąmokslo teorijas platinančiame tinklalapyje nueita dar toliau – imta teigti, kad PEF įkūrėjas mistiniu būdu išvis uždraudė vakcinuotiems pilotams skraidinti svečius.

„Klausas Švabas uždraudė skiepytiems pilotams skraidinti Pasaulio ekonomikos forumo narius į Davosą ir iš jo, nes jie kelia pavojų saugumui“, – rašoma puslapyje (kalba netaisyta).

Panaši žinutė atsirado ir naujienas apie Raseinių kraštą skelbiančioje svetainėje raseiniai.tv.

Joshas Yoderis, kurį cituoja melagienos platintojai, yra JAV „Laisvės lakūnų“ (angl. Freedom flyers) grupės, pasisakančios prieš privalomą pilotų vakcinaciją, prezidentas.

Jo teigimu, pastaruoju metu jis sulaukia vis daugiau turtingų verslininkų skambučių su užklausomis dėl nevakcinuotų pilotų ir įgulų.

Tačiau buvęs pilotas tą sakydamas neminėjo nei Davoso, nei Pasaulio ekonomikos forumo, o vėliau socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė įrašą, kuriame paneigė teiginius, siejančius jį su gandais apie tai, kad PEF samdė tik neskiepytus pilotus.

„Niekada nesakiau, kad PEF su manimi kontaktavo, ieškodami nevakcinuotų pilotų. Sakiau, kad sulaukiu tokių užklausų iš turtingų verslininkų“, – socialiniame tinkle paskelbtoje žinutėje rašė J.Yoderis.

Prieš vakcinas nepasisako

Pasaulio ekonomikos forumo vadovas K.Schwabas niekada nepasisakė prieš vakcinaciją, o forumo interneto svetainėje yra skelbiama nemažai su COVID-19 vakcinacija susietos informacijos.

Pasaulio ekonomikos forumą 1971 metais įsteigė K.Schwabas.

Iš pradžių tai buvo įmonėms skirtas susitikimas, tik vėliau jame ėmė dalyvauti politikos lyderiai.

Kaip skelbiama PEF pristatyme – jis yra nepriklausomas, nešališkas ir nesusijęs su jokiais specialiais interesais.

PEF geriausiai žinomas dėl kasmetinio Pasaulio ekonomikos forumo susitikimo Šveicarijos slidinėjimo kurorte Davose.

Į šį renginį reguliariai iš viso pasaulio susirenka verslo ir politikos lyderiai, kurie diskutuoja pasauliniais klausimais.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius