-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nobelio premijos laureatė Malala Yousafzai ragina padėti pabėgėliams vaikams

Nobelio taikos premijos laureatė Malala Yousafzai antradienį paragino pasaulio lyderius, dalyvausiančius pirmajame Jungtinių Tautų viršūnių susitikime pabėgėlių problemoms aptarti, nešvaistyti laiko „užuojautos tuštybei“, o verčiau dirbti, kad pabėgėliams vaikams būtų užtikrintas švietimas.
Malala Yousafzai
Malala Yousafzai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Malala Yousafzai

Rugsėjo 19 dieną JT vyks pirmasis viršūnių susitikimas dėl pabėgėlių ir migrantų, o kitą dieną JAV prezidentas Barackas Obama vadovaus konferencijai, per kurią bus tikimasi naujų donorų pasiūlymų.

Pakistanietė Malala 2014 metais pelnė Nobelio premiją už savo pastangas užtikrinti mergaičių teisę į švietimą savo šalyje ir tapo jauniausia šio prestižinio apdovanojimo laureate. Ji paragino pasaulio lyderius atmesti trumpalaikius sprendimus dėl pabėgėlių krizės, kuri palietė 21,3 mln. žmonių, iš jų 4 mln. vaikų.

Pasak jos, kiekvienam pabėgėliui vaikui reikėtų sudaryti galimybę mokytis 12 metų.

„Pabėgėlės mergaitės svarsto, kiek laiko joms neteks mokytis, kol bus priverstos anksti ištekėti ar dirbti. Jos tikisi šio to daugiau negu tik išgyventi“, – sakoma Malalos pranešime.

„Kodėl pasaulio lyderiai švaisto mūsų laiką šia užuojautos tuštybe, ir nenori padaryti vieno dalyko, kuris pakeistų milijonų vaikų ateitį?“, – klausė ji.

Malalos fondo ir Kembridžo universiteto parengta ataskaita parodė, kad beveik du trečdaliai iš 3,7 mln. viso pasaulio pabėgėlių vaikų ir paauglių nelanko mokyklos.

2015 metais kiekvienai dešimčiai pabėgėlių paauglių berniukų vidurinėse mokyklose teko po septynias mergaites.

Ataskaita ragina vyriausybes iki 2019 metų rugsėjo surinkti 2,9 mlrd. dolerių, kad būtų sukurtas naujas fondas, remiantis pabėgėlių vaikų, nelankančių mokyklos, švietimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius