Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo koronaviruso paskiepyti Izraelio senjorai jau žaidžia su anūkais

Nors Izraelio, šalies, sparčiausiai pasaulyje skiepijančios gyventojus nuo koronaviruso, pareigūnai įspėja ir toliau elgtis atsargiai, daug vyresnių žmonių, sulaukusių abiejų vakcinos dozių ir įgijusių atsparumą COVID-19, jau drąsiai bendrauja su artimaisiais ir žaidžia su laimingais anūkais, rašo „The Guardian“.
Izraelyje nuo koronaviruso paskiepyti senjorai jaučiasi vis drąsiau
Izraelyje nuo koronaviruso paskiepyti senjorai jaučiasi vis drąsiau / „Scanpix“ nuotr.

Iki pandemijos vaizdas – kieme su anūkais žaidžiantys seneliai – būtų buvęs visiškai įprastas. Kasdienybė, o ne potencialus mirties nuosprendis.

Įsibėgėjus koronaviruso protrūkiui daug kas sustojo. Tačiau bent jau Izraelyje vis daugiau vaikų žaidimo aikštelių vėl girdėti džiaugsmingas triukšmas – kol tėvai dirba, seneliai laimingi stebi, kaip čiuožinėja ir laipioja jų anūkai.

Jeruzalėje daugelis senjorų jau yra paskiepyti nuo COVID-19 ir pamažu pamiršta beveik metus užtrukusį griežtą izoliacinį režimą. Vyriausybė dar įspėja elgtis atsargiai, bet žmonės tiesiog per daug pasiilgo to, ką labiausiai vertino iki pandemijos.

„Jausmas neįtikėtinas“, – pripažino 67-erių Yoelis Silveris, vis pastumdamas besisupančią savo anūkę.

„Scanpix"/Xinhua/ZUMA Press nuotr./Skiepijimas nuo COVID-19 Izraelyje
„Scanpix"/Xinhua/ZUMA Press nuotr./Skiepijimas nuo COVID-19 Izraelyje

Prieš dvylika dienų šis senjoras sulaukė antrosios „Pfizer/BioNTech“ vakcinos dozės ir pagaliau galėjo pasimatyti su anūkais, kurių yra net vienuolika, gyvai. Iki tol bendravimas vyko tik vaizdo skambučiais.

Dar vienas senolis, irgi Jeruzalėje gyvenantis 70-metis Reuvenas Brauneris teigė, kad su žmona nutarė kol kas nebendrauti su draugais, bet po skiepų aplankė anūkus.

„Kaip mes suprantame, dabar esame gerokai saugesni. Mes pasitikime vakcina, todėl nutarėme išeiti iš namų ir aplankyti šeimą“, – tvirtino R.Brauneris, ant veido vis dėlto užsimaukšlinęs kaukę.

Šalimais žaidė vyro dvejų metukų anūkė, vežimėlyje ramiai gulėjo jos vienerių broliukas. Anot R.Braunerio, tiek daug mėnesių nematyti mažamečių anūkų labai sunku: „Juk jie taip greitai užauga.“

Izraelis savo 9 mln. gyventojų skiepija greičiau nei bet kuri kita valstybė pasaulyje. Šiuo metu maždaug 80 proc. 50 metų ir vyresnių žmonių jau yra paskiepyti, o nuo ketvirtadienio vakcinos prieinamos visiems, sulaukusiems 16-os.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcinavimas Jeruzalėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcinavimas Jeruzalėje

Į Izraelį atidžiai žvelgia visas pasaulis, nors girdėti ir priekaištų, kad šalis gaili vakcinų palestiniečiams, gyvenantiems Vakarų Krante ir Gazos Ruože. Palestiniečiai tik dabar gavo pirmąsias vakcinų siuntas.

Be to, nors su vakcinavimu jau gerokai pasistūmėta į priekį, Izraelyje vis dar paskelbtas karantinas, o kasdien pranešama apie daug naujų užsikrėtimų. Septynių pastarųjų dienų vidurkis – 6,6 tūkst. atvejų.

Sveikatos apsaugos ministerija neseniai paragino senelius toliau dėvėti kaukes ir laikytis atstumo nuo anūkų. Įspėjama, kad ir paskiepyti žmonės gali užkrėsti kitus asmenis, o taip kyla grėsmė, kad sergamumas koronavirusu mažės tik labai lėtai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius