Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 20

Ar tikrai karas artėja prie aklavietės? Istorinės paralelės yra klaidingos

Daugiau nei prieš šimtmetį Europą sukrėtė Pirmasis pasaulinis karas, kuriame sąjungininkai – Didžioji Britanija, Prancūzija, Rusija ir, galiausiai, Jungtinės Amerikos Valstijos – stojo prieš Centrines valstybes, vadovaujamas imperinės Vokietijos ir Austrijos-Vengrijos. Vakaruose mūšiai vyko kiek ilgesniame nei 700 km fronto ruože, kuris driekėsi nuo Lamanšo sąsiaurio iki Prancūzijos ir Šveicarijos sienos. Didžiojoje šio fronto dalyje daugelį metų tęsėsi operacinė aklavietė.
Ukrainos kariai prie Bachmuto
Ukrainos kariai prie Bachmuto / „AP“/„Scanpix“

Karo metu šimtai tūkstančių kareivių ne kartą paliko tranšėjas ir žengė į mirtį vos dėl kelių kilometrų sausumos.

Šiandien daugelis stebėtojų karą tarp Rusijos ir Ukrainos gretina su Vakarų frontu Pirmojo pasaulinio karo metais. Daugiau nei tūkstančio kilometrų fronto ruožo palydovinėse nuotraukose matomas platus rusų apkasų tinklas, gynybiniai įtvirtinimai ir daugybė užminuotų sausumos kilometrų – visa tai nukelia į kitus laikus.

Ne kitaip veikia ir pilkų peizažų vaizdai su išvartytais medžiais, artilerijos pabūklų išdaužytais purvo krateriais, nuotraukos, kuriose užfiksuoti niūriuose apkasuose budintys peršlapę, sušalę ir drebulio krečiami kareiviai.

Remdamiesi šia istorine analogija, uolūs komentatoriai daro išvadą, kad dabartinis Ukrainos kontrpuolimas yra pasmerktas nesėkmei, o pats karas – artėja prie neišvengiamos aklavietės.

Istorinės analogijos gali būti netobulos, bet yra informatyvios. Tačiau kai kurios – visiškai klaidinančios. Viena tokių – analogija su Pirmuoju pasauliniu karu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius