Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nuverstas Šri Lankos lyderis tikisi grįžti namo

Šri Lankos nuverstasis prezidentas Gotabaya Rajapaksa siekia grįžti namo iš tremties Tailande ir parašo savo įpėdinio užtikrinti jo saugumą, penktadienį pranešė jo partija.
Gotabaya Rajapaksa 
Gotabaya Rajapaksa  / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Šri Lanka

G.Rajapaksa buvo priverstas bėgti iš šalies ir atsistatydinti praėjusį mėnesį, kai po kelis mėnesius trukusių protestų dėl precedento neturinčios ekonomikos krizės šalyje dešimtys tūkstančių įpykusių demonstrantų užėmė jo oficialią rezidenciją.

Pabėgti iš jos 73 metų G.Rajapaksai padėjo kariuomenės pareigūnai. Vėliau būdamas Singapūre jis pranešė atsistatydinantis iš pareigų.

Po to jis išskrido į Tailandą, tačiau šios šalies pareigūnai perspėjo jį neišeiti iš viešbučio dėl jo paties saugumo, todėl praktiškai jis buvo įkalintas viešbutyje.

G.Rajapaksos jauniausias brolis buvęs finansų ministras Basilas ketvirtadienį susitiko su nuverstojo lyderio įpėdiniu Ranilu Wickremesinghe ir paprašė apsaugos, kad buvęs prezidentas galėtų sugrįžti į šalį, sakoma jų partijos pranešime.

„Basilas Rajapaksa paprašė prezidento imtis priemonių, kad buvęs prezidentas galėtų grįžti namo“, – sakoma partijos „Sri Lanka Podujana Peramuna“ (SLPP) pareiškime.

„Pagrindinis SLPP reikalavimas – buvusio prezidento saugumas ir apsauga“, – teigiama jame.

SLPP turi absoliučią daugumą parlamente, o R. Wickremesinghe administracija yra priklausoma nuo šios partijos įstatymų leidėjų, kad galėtų valdyti.

Naujoji šalies vadovybė kol kas nepateikė atsakymo į šį prašymą.

G.Rajapaksa atėjo į valdžią 2019 metais, žadėdamas „klestėjimo ir didybės vizijas“, tačiau jo populiarumas smarkiai krito, kai 22 mln. šalies gyventojų susidūrė su degalų, elektros energijos trūkumu ir sparčiai augančia infliacija.

Įpusėjus penkerių metų kadencijai atsistatydinęs G. Rajapaksa neteko prezidento neliečiamybės ir gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl korupcijos.

Kelios bylos Šri Lankos teismuose įstrigo jam tapus prezidentu 2019 metais, tačiau jam grįžus gali būti atnaujintos.

Šri Lankos konstitucija buvusiems prezidentams užtikrina apsaugą, automobilį ir būstą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius