Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuversto Libijos lyderio Kadhafi gimtasis miestas Sirtas apsuptas ir bombarduojamas

Libijos naujojo režimo kovotojai pirmadienį apsupo nuversto šalies lyderio Muamaro Kadhafi gimtąjį Viduržemio pajūrio miestą Sirtą iš rytų, pietų ir vakarų, o NATO karo lėktuvai jį bombardavo jau trečią dieną iš eilės.
Libija
Libija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vienos iš paskutinių M.Kadhafi šalininkų tvirtovių apsiaustis tęsėsi, kai naujieji Libijos lyderiai paskelbė sostinėje Tripolyje radę masinę kapavietę, kurioje palaidoti apie 1 700 kalinių, nužudytų per sukilimą 1996 metais. Šios žudynės tapo vienu iš veiksnių, išprovokavusių naują sukilimą, per kurį despotiškas lyderis buvo nuverstas.

Naujojo režimo kovotojai tvirčiau užveržė kilpą aplink M.Kadhafi šalininkus Sirte, o žmonės, pabėgę iš maždaug 70 tūkst. gyventojų turinčio miesto, pasakojo apie sparčiai blogėjančias sąlygas.

„Padėtis mieste yra labai kritinė“, – sakė prekiautojas žuvimi Muftahas Mohammedas, išvažiavęs iš Sirto septynių automobilių kolona kartu su maždaug 60 savo giminaičių ir kaimynų.

„Nėra maisto, vandens, benzino ir elektros. Tai tęsiasi jau beveik du mėnesius, o Kadhafi pajėgos neleidžia mums išvykti“, – skundėsi jis.

M.Mohammedas pridūrė, kad miesto centre ir ant pastatų stogų budi afrikiečiai samdiniai, kurie neleidžia išvykti taikiems gyventojams.

„Jie iš Čado. Jie mums grasindavo, kad nemėgintume išvykti“, – pasakojo pabėgėlis.

M.Kadhafi pajėgų radijas Sirte nuolat transliuoja propagandinius pranešimus, siekiant sutelkti likusius nuversto lyderio šalininkus.

„Privalote mirti už Kadhafi, privalote mirti už šalį“, – plyšavo radijas, per kurį taip pat buvo leidžiamos „didįjį vadą“ šlovinančios dainos.

Kitas Sirto gyventojas, prašęs neviešinti jo vardo, sugebėjo ištrūkti iš miesto su maždaug 20 savo artimųjų.

„NATO nuolat bombarduoja. Vaikai išsigandę. Turėjome išvažiuoti – nebuvo kitos išeities“, – aiškino jis.

Aljansas pirmadienį pranešė, kad jo karo lėktuvai Sirte sunaikino vieną karinę vadavietę, tris šaudmenų saugyklas arba mašinų garažus, vieną radiolokatorių stotį, reaktyvinės artilerijos sistemą, pagalbinį karinį automobilį ir vieną artilerijos pabūklą.

Sekmadienį NATO aviacija šiame mieste sunaikino 29 apginkluotas mašinas, vieną ugnies lizdą, dvi vadavietes ir tris šaudmenų saugyklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius