Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 05 /22:18

„NY Times“: JAV mano, kad už D.Duginos nužudymo stovi Ukraina

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) žvalgybos agentūros mano, kad kai kurios Ukrainos valdžios institucijos pritarė rugpjūčio mėnesį netoli Maskvos įvykdytam išpuoliui, per kurį žuvo garsaus rusų nacionalisto, Kremliaus ideologo Aleksandro Dugino duktė Darja Dugina. Anot JAV žvalgybos, tai yra slaptos kampanijos, kuri, kaip baiminasi JAV pareigūnai, gali išplėsti konfliktą, elementas, rašo leidinys „The New York Times“.
Darjos Duginos laidotuvės
Aleksandras Duginas per savo dukros Darjos Duginos laidotuves / AFP/„Scanpix“ nuotr.

29 metų D.Duginos vairuojamas jos tėvui priklausantis automobilis buvo susprogdintas rugpjūčio 20 d. maždaug už 40 km nuo Maskvos, jai grįžtant namo iš vieno festivalio netoli sostinės. Rusija dėl išpuolio kaltino Ukrainos specialiąsias tarnybas, Ukraina šiuos kaltinimus atmetė.

JAV pareigūnai, tvirtinantys, kad už išpuolio stovi Ukraina, teigia, jog Jungtinės Valstijos nedalyvavo šiame išpuolyje nei teikdamos žvalgybinę informaciją, nei kitokią pagalbą. JAV pareigūnai taip pat teigė, kad jie iš anksto nežinojo apie operaciją ir būtų prieštaravę nužudymui, jei su jais būtų buvę konsultuojamasi. Po to JAV pareigūnai pareiškė pastabą Ukrainos pareigūnams dėl nužudymo, sakė jie, rašo „NY Times“.

JAV vyriausybėje Ukrainos prisidėjimo prie įvykio vertinimu, apie kurį anksčiau nebuvo pranešta, buvo pasidalinta praėjusią savaitę. Ukraina iš karto po išpuolio neigė prisidėjusi prie nužudymo, o aukšto rango pareigūnai, paklausti apie JAV žvalgybos vertinimą, pakartojo šiuos neigimus.

Kai kurie JAV pareigūnai įtaria, kad tikrasis operacijos taikinys buvo D.Duginos tėvas Aleksandras Duginas.

Nors Rusija konkrečiai nesiėmė atsakomųjų veiksmų už nužudymą, Jungtinės Valstijos yra susirūpinusios, kad tokie išpuoliai – nors ir turintys didelę simbolinę vertę – turi mažai tiesioginio poveikio mūšio lauke ir gali išprovokuoti Maskvą pačią smogti aukštiems Ukrainos pareigūnams. JAV pareigūnai buvo nusivylę tuo, kad Ukraina nepakankamai skaidriai informuoja apie savo karinius ir slaptus planus.

Nuo pat karo pradžios Ukrainos saugumo tarnybos pademonstravo savo gebėjimą pasiekti Rusiją ir vykdyti sabotažines operacijas. Tačiau D.Duginos nužudymas būtų viena drąsiausių iki šiol vykdytų operacijų, parodanti, kad Ukraina gali labai priartėti prie žymių rusų, rašo „NY Times“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Duginas dukros Darjos laidotuvėse
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Duginas dukros Darjos laidotuvėse

Kai kurie JAV pareigūnai įtaria, kad tikrasis operacijos taikinys buvo D.Duginos tėvas Aleksandras Duginas ir kad ją vykdę operatyvininkai manė, jog jis bus automobilyje. A.Duginas buvo pagrindinis agresyvios, imperialistinės Rusijos šalininkas.

JAV pareigūnai, kurie apie žvalgybinę informaciją kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, neatskleidė, kokie Ukrainos vyriausybės nariai, kaip manoma, leido vykdyti misiją, kas įvykdė išpuolį ir ar prezidentas Volodymyras Zelenskis patvirtino šią misiją.

Toks žmogus kaip D.Dugina nėra taktinis ar strateginis Ukrainos taikinys, – sakė M.Podoliakas.

JAV pareigūnai nesakė, kas iš Amerikos vyriausybės atstovų išsakė įspėjimus ir kam iš Ukrainos vyriausybės atstovų jie buvo perduoti. Nebuvo žinoma, koks buvo Ukrainos atsakymas.

Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas pakartojo, kad Ukrainos vyriausybė neigia dalyvavusi nužudant D.Duginą.

„Dar kartą pabrėžiu, kad bet kokia žmogžudystė karo metu vienoje ar kitoje šalyje turi turėti tam tikrą praktinę reikšmę, – antradienį interviu laikraščiui „The New York Times“ sakė M.Podoliakas. – Ji turi atitikti kokį nors konkretų tikslą, taktinį ar strateginį. Toks žmogus kaip D.Dugina nėra taktinis ar strateginis Ukrainos taikinys.“

„Ukrainos teritorijoje turime kitų taikinių, – sakė jis. – Turiu omenyje kolaborantus ir Rusijos vadovybės atstovus, kurie gali būti vertingi mūsų specialiųjų tarnybų nariams, dirbantiems pagal šią programą, bet tikrai ne D.Duginą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius