-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nyderlandų politikė S.Kaag taps pirmąja moterimi finansų ministrės poste šalyje

yderlandų politikė Sigrid Kaag penktadienį pranešė tapsianti naująja finansų ministre bei pirmąja moterimi, vadovausiančia iždui šalyje, laikoma vadinamosios taupiosios valstybių grupės ES lydere.
Sigrid Kaag,
Sigrid Kaag, / AFP/„Scanpix“ nuotr.

S.Kaag centro kairiosios partijos D66 atstovams teks svarbiausias vaidmuo naujajame ministro pirmininko Marko Rutte vadovaujamame kabinete, kuris turėtų būti prisaikdintas sausio 10 dieną. Ši partija pagal parlamente kontroliuojamų vietų skaičių yra antra didžiausia po kovo 17 dieną vykusių rinkimų.

Buvusi diplomatė, 60 metų S. Kaag finansų ministro poste pakeis griežtos linijos šalininką Wopkę Hoekstrą, kurio centro dešinioji partija „Krikščionių demokratų kvietimas“ (CDA) užėmė ketvirtą vietą rinkimuose, atsilikdama nuo opozicinės antiislamiškos dešiniosios Laisvės partijos (PVV).

„Turime ambicingų planų ateinančiam laikotarpiui. Nyderlandai pasisako už didelius pasirinkimus ir dideles investicijas į švietimą, už klimato apsaugą, stiprią Europą“, – kalbėjo S. Kaag leidiniui „Algemeen Dagblad“.

„Finansų ministro vaidmuo yra itin svarbus atsakingai įgyvendinant šiuos planus“, – pridūrė ji.

Nyderlandų finansų ministro veikla yra atidžiai stebima Europos Sąjungoje, nes Nyderlandai vadovauja vadinamajai „taupiojo ketverto“ grupei, kuri dažnai konfliktuoja su Pietų Europos valstybėmis dėl išlaidų.

Grupė, kurią taip pat sudaro Austrija, Danija ir Švedija, pasisakė už griežtesnius apribojimus išlaidoms ekonomikos atkūrimui po COVID-19 pandemijos ir taip pat paragino apriboti lėšas kai kurioms Rytų Europos valstybėms.

S.Kaag atsistatydino iš laikinosios užsienio reikalų ministrės pareigų rugsėjį dėl vyriausybės veiksmų, susijusių su evakuacijos krize Afganistane, Talibanui užėmus Kabulą.

Anksčiau politikė yra ėjusi prekybos ir plėtros ministrės pareigas.

Ketvirtąją kadenciją pradėsiantis M.Rutte gruodį paskelbė, kad pagaliau buvo pasirašytas koalicijos susitarimas.

Nepaisant diplomatinės kilmės, D66 per rekordines devynis mėnesius trukusias derybas reikalavo, kad S. Kaag užimtų finansų ministrės pareigas.

Visgi partija taip pat turės perimti vadovavimą Sveikatos ministerijai, kurios veiksmai kovos su COVID-19 pandemija metu sulaukė daug kritikos.

O partija CDA pretenduoja paskirti atstovą į Užsienio reikalų ministro postą, praneša Nyderlandų žiniasklaida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius