Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabėgėlių iš Afrikos tragedija Viduržemio jūroje Italijoje kelia protesto bangas

Italijos Katanijos (Sicilija) mieste trečiadienio vakarą protesto akciją surengusios nevyriausybinės organizacijos ir jauni imigrantai kreipėsi į Italiją ir visą Europą reikalaudami sustabdyti žmonių žūtis Viduržemio jūroje.
Protestas Sicilijoje
Protestas Sicilijoje / Akvilės Žaromskytės nuotr.

Manifestacija prasidėjo Stisicoro aikštėje miesto centre, iš kurios, išklausę kalbų, susirinkusieji pajudėjo centrine miesto gatve pagrindinės miesto aikštės – Katedros – link.

Šis renginys buvo inicijuotas po sekmadienį įvykusios tragedijos Viduržemio jūroje, kurios metu žuvo netoli tūkstančio pabėgėlių. Jį organizavo Katanijoje įsikūrusios antifašistinės organizacijos.

Protesto akcijos pradžioje į iš skirtingų Europos valstybių susirinkusius žurnalistus ir miesto gyventojus kreipėsi organizacijų atstovai. Jie reikalavo Europos valstybių pagaliau susiimti ir pakeisti rasistinius įstatymus į tokius, kurie galėtų užtikrinti žmogaus teisių įgyvendinimą.

Europiečiai ir amerikiečiai laisvai, kada panorėję, gali sėsti į lėktuvą ir skristi. Jie turi galimybes laisvai vežtis prekių iš Afrikos valstybių. Tačiau Afrikos žmonės lieka pamiršti.

Į Europą kreipėsi ir jauni imigrantai, kurie kalbėjo apie jų šalyse egzistuojančias problemas, verčiančias rizikuojant gyvybe plaukti pavojinga Viduržemio jūra. Tiek jaunuoliai, tiek nevyriausybinių organizacijų atstovai minėjo ir problemas, su kuriomis susiduria Italiją pasiekę imigrantai, kurių daugiausia atkeliauja iš Afrikos valstybių.

„Europiečiai ir amerikiečiai laisvai, kada panorėję, gali sėsti į lėktuvą ir skristi. Jie turi galimybes laisvai vežtis prekių iš Afrikos valstybių. Tačiau Afrikos žmonės lieka pamiršti“, – sakė vienas kalbėtojų.

Tie, kurie kreipėsi į Europą, prašė pamiršti odos spalvą ir gelbėti žmones, kenčiančius savo valstybėse, padėti juos apsaugoti ir sukurti žmogiškas gyvenimo sąlygas pabėgėlių stovyklose.

Viduržemio jūroje skęstantys laivai su Europoje taikos ieškančiais pabėgėliais iš Afrikos – kraupi kasdienybė. Tačiau sekmadienio vakare įvykusi tragedija nusinešė daugiausia gyvybių vienu kartu.

Tikslaus aukų skaičiaus nustatyti kol kas nepavyko, bet manoma, kad laive buvo nuo 800 iki 950 žmonių. Gelbėtojų laivai į Katanijos oro uostą pargabeno 28 išgelbėtus asmenis, iš kurių du – suimti įgulos nariai.

 Erasmus+ logotipas
Erasmus+ logotipas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius