Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panama Papers: britų bankininko šešėlinis verslas – Šiaurės Korėjos ginklams

Nutekėję teisininkų firmos „Mossack Fonseca“ duomenys toliau drebina pasaulį. Didžiąją Britaniją siūbuoja „The Guardian“ tyrimas apie britų bankininką, kurio šešėlinis verslas panaudotas kone visų įmanomų sankcijų apriboto Šiaurės Korėjos režimo reikmėms.
Kim Jong Uną palaikantys mitingai Šiaurės Korėjoje
Su britų bankininku susijęs verslas, kaip teigiama, padėjo Šiaurės Korėjos režimui apeidinėti sankcijas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nutekėję dokumentai, kuriuos tarptautinėms žurnalistų pajėgoms perdavė Vokietijos leidinys „Süddeutsche Zeitung“ ir tiriamosios žurnalistikos centras „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ), rodo, kad britų bankininkas Nigelas Cowie galimai padėjo ir Šiaurės Korėjos branduolinei programai. Būtent su jos finansavimu siejamos sankcijos, taikytos ir komunistiniam režimui, ir N.Cowie ofšoriniam verslui.

N.Cowie su Šiaurės Korėja puikiai pažįstamas – ten britų bankininkas praleido apie du dešimtmečius savo gyvenimo, puikiai įvaldė kalbą. Ir ne tik. „The Guardian“ tyrimas atskleidžia, kad jis stovėjo už Pchenjano reikmėms naudotos priedangos kompanijos „DCB Finance Limited“.

Pats N.Cowie tvirtina nežinojęs apie jokius neteisėtus šios įmonės sandorius.

Nutekėję duomenys rodo, kad N.Cowie įmonę įsteigė su Kim Chol-samu, aukštu Šiaurės Korėjos pareigūnu. „Mossack Fonseca“, nepaisydama rizikos, kylančios dėl Šiaurės Korėjos specifikos, registravo šį verslą.

2013 m. DCB Finance bei Korėjos bankui „Daedong“ pritaikytos tarptautinės sankcijos. N.Cowie verslo partneriui Kim Chol-samui – taip pat. JAV, taikant sankcijas, pareiškė, kad bankas bei „DCB Finance Limited“ prisidėjo prie Šiaurės Korėjos režimui taikomų sankcijų apeidinėjimo.

„Mossack Fonseca“ ilgą laiką nesiėmė veiksmų dėl N.Cowie ofšorinių verslų, nors verslininkas netgi nurodė savo paties adresą Šiaurės Korėjoje. „The Guardian“ duomenimis, Panamos kontora kaip tarpininkavimo paslaugų tiekėja pasitraukė 2010 m.

Visą „The Guardian“ tyrimą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius