-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Papua Naujosios Gvinėjos policija pradėjo pabėgėlių iškeldinimą iš stovyklos Australijoje

Papua Naujosios Gvinėjos policija ketvirtadienį įsiveržė į Australijos uždarytą pabėgėlių sulaikymo stovyklą ir priverstinai iš jos išvežė dešimtis pabėgėlių, stengiantis išeiti iš aklavietės, atkreipusios pasaulio dėmesį į griežtą Kanberos politiką prieglobsčio prašytojų atžvilgiu.
Papua Naujosios Gvinėjos policija pradėjo pabėgėlių iškeldinimą iš stovyklos Australijoje
Papua Naujosios Gvinėjos policija pradėjo pabėgėlių iškeldinimą iš stovyklos Australijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šimtai vyrų siunčiami į atokią stovyklą Papua Naujosios Gvinėjos Manuso saloje. Australijai stovyklą uždarius spalio 31 dieną, pabėgėliai atsisakė išvykti į naujus Papua Naujosios Gvinėjos prižiūrimus centrus.

Per pastarąsias tris savaites iš šešių šimtų Manuso saloje laikomų vyrų laikomų tik apie du šimtai sutiko savo noru išvykti į tris, netoliese esančius, pabėgėlių tranzito centrus, kitiems pabėgėliams reikalaujat, kad jie būtų perkelti į trečiąsias šalis.

Ketvirtadienį veiksmų ėmėsi policija ir apie 50 vyrų išvežė į kitas stovyklas, sakė Papua Naujosios Gvinėjos policijos komisaras Gari Baki.

„Darome geriausia ką galime, o pabėgėliai negali toliau būti užsispyrę ir nepaklusnūs, – ketvirtadienį po pietų paviešintame pranešime sakė G.Baki. – Mes nekeliame jų į džiungles. Jie yra perkeliami į du centrus, kur yra vanduo, elektra, maistas ir medicinos priežiūra.“

G.Baki: „Mes nekeliame jų į džiungles. Jie yra perkeliami į du centrus, kur yra vanduo, elektra, maistas ir medicinos priežiūra.“

Australijos imigracijos ministras Peteris Duttonas patvirtino, kad policijos operacijos tęsis, pasak jo, „darbas tebevyksta“.

„Dalis žmonių perkelta ir tikimės, kad pabėgėlių skaičius centre, šį rytą buvęs apie 370, pastebimai sumažės“, – naujienų transliuotojui „Sky News“ sakė ministras.

P.Duttonas pridūrė, kad „keli vyrai“ buvo suimti per ketvirtadienio reidus, tarp jų vienas pabėgėlis ir žurnalistas iš Irano Behrouzas Boochani, atstovavęs pabėgėliams.

B.Boochani buvo vėliau paleistas. Policijos komisaras G.Baki sakė, kad žurnalistas nebuvo suimtas ir jam nebuvo pateikti jokie kaltinimai, jis tiesiog pervežtas į vieną iš pabėgėlių tranzito centrų.

„Scanpix“/AP nuotr./Papua Naujosios Gvinėjos policija pradėjo pabėgėlių iškeldinimą iš stovyklos Australijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Papua Naujosios Gvinėjos policija pradėjo pabėgėlių iškeldinimą iš stovyklos Australijoje

Stovykloje gyvenę pabėgėliai anksčiau socialiniuose tinkluose įkėlė nuotraukų ir vaizdo medžiagos, rodančios, kaip Papua Naujosios Gvinėjos tarnybos įsiveržia į stovyklą. Pasak pabėgėlių, pareigūnai ėmė iš kambarių mėtyti daiktus ir šaukti, kad visi liptų į autobusus.

B. Boochani „Twitter“ rašė, kad policija sunaikino jų pasistatytas pastoges ir vandens rezervuarus ir sakė, kad „pabėgėliai išlieka budrūs“ ir „yra puolami“.

Kol kas nepranešta ar kas nors nukentėjo.

Uždrausta įsikurti Australijoje

Australijos ministras pirmininkas Malcolmas Turnbullas ketvirtadienį dar kartą patvirtino savo vyriausybės nusistatymą, kad nė vienas pabėgėlis, išsiųstas į stovyklą dėl mėginimo Australiją pasiekti valtimi, nebus įsileistas į šalį.

Šiems vyrams uždrausta įsikurti Australijoje, o savo veiksmais, anot M.Turnbullo, pabėgėliai mėgino priversti Kanberą persigalvoti.

„Jie mano, kad tokiu būdu galės paspausti Australijos vyriausybę, kad ši leistų jiems atvykti į Australiją. Mes nepasiduosime spaudimui, – žurnalistams Kanberoje sakė ministras pirmininkas. – Pabėgėliai Manuso saloje turėtų vykti į saugias vietas, kur yra jiems sukurta būtina infrastruktūra.“

„Scanpix“/AP nuotr./Papua Naujosios Gvinėjos policija pradėjo pabėgėlių iškeldinimą iš stovyklos Australijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Papua Naujosios Gvinėjos policija pradėjo pabėgėlių iškeldinimą iš stovyklos Australijoje

Pasaulinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ ketvirtadienį sakė, kad „jei tarnybos naudos jėgą, kyla didelė rimtų sužalojimų rizika“ ir paragino leisti įvežti pabėgėlius į Australiją.

Australijos vyriausybė mėgino pabėgėlius perkelti į trečiasias šalis, tarp jų ir JAV, bet tokie bandymai nebuvo sėkmingi.

Vyriausybė mėgino pabėgėlius perkelti į trečiasias šalis, tarp jų ir JAV, bet tokie bandymai nebuvo sėkmingi.

Vašingtonas priėmė vos 54 pabėgėlius, 24 jų rugsėjo mėnesį išskraidinti į Ameriką.

Nepaisydama plataus masto kritikos Kanbera gina savo migrantų laikymo salose politiką, kaip padedančią užkirsti kelią žūtims jūroje, po neseniai įvykusių nelaimių, kai nuskendo pabėgėliai.

Sąlygas stovykloje kritikavo Jungtinės Tautos ir žmogaus teisių organizacijos, paaiškėjus apie išnaudojimo, savęs žalojimo ir psichinės sveikatos sutrikimo atvejus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Papua Naujosios Gvinėjos policija pradėjo pabėgėlių iškeldinimą iš stovyklos Australijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Papua Naujosios Gvinėjos policija pradėjo pabėgėlių iškeldinimą iš stovyklos Australijoje

Pasak „Amnesty International“, pabėgėlių nuogąstavimai dėl saugumo irgi yra „gana pagrįsti“, nes anksčiau pasitaikė incidentų, kai atvykėlius „puolė ir sunkiai sužeidė“ vietiniai žmonės „kurie aiškiai pasakė nenorintys Manuso saloje pabėgėlių“.

Australijos gydytojų asociacija paragino Kanberą leisti gydytojams padėti pabėgėliams, įspėdami, kad „Manuso saloje situacija blogėja ir tampa vis pavojingesnė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius