Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pareigūnas: Kinija neturėtų perdėtai reaguoti į Taivano prezidentės sustojimą JAV

Kinija neturėtų „perdėtai reaguoti“ ir pasinaudoti Taivano prezidentės Tsai Ing-wen sustojimu Jungtinėse Valstijose kaip pretekstu agresijai prieš demokratiškai valdomą Taivano salą pradėti, ankstų trečiadienį pareiškė vienas aukšto rango JAV pareigūnas.
Tsai Ing-wen
Taivano prezidentė Tsai Ing-wen / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nėra jokios priežasties Kinijai naudotis tuo kaip pretekstu perdėtai reaguoti ar imtis tolesnės prievartos prieš Taivaną“, – žurnalistams sakė aukšto rango administracijos pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Mes ketiname vykdyti tranzitą, kuris visiškai atitinka šią politiką ir dešimtmečių praktiką“, – teigė pareigūnas ir pridūrė, kad Pekinas „nedarys spaudimo JAV vyriausybei, kad ši pakeistų ilgametę tokių vizitų praktiką“.

Tsai Ing-wen trečiadienį išvyko iš Taivano į 10 dienų kelionę ir pakeliui į Gvatemalą ir Belizą ketina sustoti Niujorke bei Los Andžele, pranešė Taivano užsienio reikalų ministerija.

Šios Centrinės Amerikos šalys yra dvi iš 13 valstybių, kurios oficialiai pripažįsta Taivaną ne kaip Kinijos dalį. Tsai Ing-wen kelionė vyksta po to, kai Hondūras anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad užmezgė diplomatinius santykius su Pekinu ir nutraukė ryšius su Taivanu.

Kinija mano, kad savarankiškai valdomas demokratinis Taivanas yra jos teritorijos dalis, kurią vieną dieną susigrąžins – jei reikės, jėga. Pagal „vienos Kinijos“ principą nė viena šalis negali palaikyti oficialių diplomatinių santykių ir su Kinija, ir su Taivanu.

Anksčiau sustojimai Jungtinėse Valstijose ilgų skrydžių metu būdavo atliekami be didesnio įspėjimo, tačiau šiemet, didėjant įtampai tarp JAV ir Kinijos, jiems skiriama daugiau dėmesio.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Kevinas McCarthy svarsto galimybę susitikti su Tsai Ing-wen jos viešnagės Los Andžele metu. Tai kelia Kinijos pareigūnų pyktį, tačiau kiek mažesnį nei respublikono K.McCarthy pirmtakės demokratės Nancy Pelosi kelionės į patį Taivaną praėjusiais metais metu.

Pareigūnai teigia, kad JAV pozicija, jog Taivanas priklauso Kinijos suverenitetui, „nesikeičia“, tačiau primygtinai reikalauja, kad sala turėtų teisę išlaikyti demokratinį valdymą.

Aukšto rango pareigūnas žurnalistams sakė, kad K.McCarthy susitikimas su Tsai Ing-wen nereikštų jokio eskalavimo iš JAV pusės.

Pareigūnas taip pat pridūrė, kad „Kongreso nariai susitikdavo su Taivano prezidente beveik kiekvieno Taivano vadovų tranzito metu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius