Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 23 /10:32

Taivanas atšaukė ambasadorių Hondūre, šios šalies ministrui apsilankius Kinijoje

Taivanas ketvirtadienį atšaukė savo ambasadorių Hondūre, šios šalies užsienio reikalų ministrui apsilankius Kinijoje, sakoma Taibėjaus pareiškime.
Hondūro ir Taivano vėliavos
Hondūro ir Taivano vėliavos / „Reuters“/„Scanpix“

„Hondūras ignoravo daugiau kaip 80 draugystės metų, nusiųsdamas savo užsienio reikalų ministrą į Kiniją... Tai rimtai paveikė mūsų vyriausybės ir žmonių jausmus“, – nurodė salos Užsienio reikalų ministerija.

„Nusprendėme tuojau pat atšaukti savo ambasadorių Hondūre ir taip išreikšti savo didelį nepasitenkinimą“, – sakoma pareiškime.

Vyriausybės pareigūnai pranešė, kad Hondūro užsienio reikalų ministras Eduardo Enrique Reina vyksta į Kiniją derėtis dėl diplomatinių santykių su Pekinu užmezgimo.

Kinija savivaldų demokratinį Taivaną laiko savo teritorijos dalimi, kurią vieną dieną žada susigrąžinti, jei reikės – jėga.

Praėjusią savaitę Hondūro prezidentė Xiomara Castro nurodė E.E.Reinai užmegzti diplomatinius santykius su Kinija. Šis žingsnis reikštų nutrauktus ryšius su Taivanu.

Pagal Pekino „vienos Kinijos“ principą nė viena šalis negali palaikyti oficialių diplomatinių santykių ir su Kinija, ir su Taivanu. Taibėjus laikosi panašios politikos ir praeityje nutraukė ryšius su šalimis, kurios pripažino Pekiną.

Jei Hondūras oficialiai pakeis pripažinimą, Taivanas liks tik su 13 šalių, su kuriomis palaiko oficialius diplomatinius ryšius. Pastaraisiais metais Taibėjus prarado keletą sąjungininkų iš Lotynų Amerikos.

E.E.Reiną į Kiniją lydi įstatymų leidėja Xiomara Zelaya, prezidentės X.Castro duktė, naujienų agentūrai AFP sakė trys vyriausybės ir diplomatijos pareigūnai, kurie kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

Hondūro delegacija susitiks su Kinijos užsienio reikalų ministru Qin Gangu, vietos dienraščiui „El Heraldo“ sakė prezidentūros ministras Rodolfo Pastoras.

Pekinas vizito nepatvirtino, tačiau ketvirtadienį Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas sakė, kad Kinija yra pasirengusi užmegzti ryšius su Hondūru.

„Kinija palankiai vertina teigiamas Hondūro vyriausybės pastabas dėl santykių su Kinija plėtojimo ir yra pasirengusi užmegzti ir plėtoti dvišalius santykius su Hondūru lygybės ir abipusės pagarbos pagrindu“, – sakė Wang Wenbinas.

Praėjusią savaitę E.E.Reina teigė, kad sprendimą užmegzti ryšius su Kinija lėmė ekonominė būtinybė ir Taivano atsisakymas padidinti finansinę pagalbą Hondūrui.

Šis pokytis, kurio imtis X.Castro pažadėjo per rinkimų kampaniją, įvyko praėjus kelioms savaitėms po to, kai jos vyriausybė paskelbė, kad derasi su Kinija dėl hidroelektrinės užtvankos statybos.

Atsakydamas į įstatymų leidėjų klausimus apie pranešimus, kad Hondūras pareikalavo didesnės pagalbos iš Taibėjaus, Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu ketvirtadienį pareiškė, kad jo vyriausybė nepasirengusi priimti „nepagrįsto prašymo“.

„Būsiu atviras, esame gana sudėtingoje situacijoje. Vis dar stengiamės daryti viską, ką galime, ir stengsimės iki paskutinės minutės“, – sakė jis.

„Tačiau nepriimsime jokio nepagrįsto prašymo, nei iš Hondūro, nei iš bet kurios kitos šalies, ypač jei jie bus neskaidrūs“, – pridūrė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius