Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasiūlymas D.Trumpui: rusų pagalba Sirijoje mainais į sankcijų panaikinimą

Kodėl JAV prezidentas Donaldas Trumpas nutarė susitikti su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu? Kaip rašo „The New Yorker“, Amerikos vadovą susitarti su V.Putinu spaudžia Izraelis, Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE). Šių šalių lyderiai esą norėtų, kad Maskva padėtų išstumti Irano pajėgas iš Sirijos, o mainais gautų dalies sankcijų panaikinimą.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Leidinio šaltinių teigimu, dar prieš 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus karališkasis Abu Dabio princas Mohammedas bin Zayedas vienam amerikiečiui perdavė originalią idėją.

Esą V.Putinui būtų įdomu pabandyti išspręsti konfliktą Sirijoje mainais į dalies sankcijų, kurias Vakarai taiko Rusijai už Krymo aneksiją ir karo Rytų Ukrainoje įplieskimą, panaikinimą.

Tuo metu toks pasiūlymas skambėjo nerealiai, bet ir dabartiniai, ir buvę JAV pareigūnai tvirtina, kad ne vien M.bin Zayedas, bet ir kiti regiono šalių lyderiai ragino Vašingtoną būtent taip išspręsti nesutarimus su Maskva.

Nors artimiausi JAV sąjungininkai Europoje purtosi nuo D.Trumpo bendradarbiavimo su V.Putinu galimybės, trys dabartinei Baltųjų rūmų administracijai didelę įtaką turinčios šalys – Izraelis, Saudo Arabija ir JAE – privačiai trokšta tokios partnerystės.

Analitikų nuomone, V.Putinas nei nori, nei gali priversti iraniečius pasitraukti iš Sirijos.

Anot „The New Yorker“, šių valstybių lyderiai ir diplomatai atkakliai ragina amerikiečius panaikinti sankcijas Rusijai ir tuomet sulaukti V.Putino režimo pagalbos išstumiant Irano kovotojus iš pilietinio karo kamuojamos Sirijos.

Ekspertai teigia, kad toks sandėris neįmanomas – net jei jis sudomintų D.Trumpą. Analitikų nuomone, V.Putinas nei nori, nei gali priversti iraniečius pasitraukti iš Sirijos.

Vis dėlto Baltieji rūmai neslepia, kad V.Putinas ir D.Trumpas Helsinkyje liepos 16-ąją kalbėsis tiek apie Siriją, tiek apie Ukrainą.

JAV specialusis prokuroras Robertas Muelleris, tiriantis Rusijos kišimąsi į 2016-ųjų rinkimus ir galimą susimokymą su D.Trumpo kampanija, analizuoja pranešimus, esą JAE pareigūnai inicijavo D.Trumpo komandos ir Rusijos pasiuntinių susitikimus.

Antai likus kelioms dienoms iki D.Trumpo inauguracijos kompanijos „Blackwater“ įkūrėjas Erikas Prince'as – buvusio prezidento patarėjo Steve'o Bannono patikėtinis – Seišeliuose, privačiame M.bin Zayedo kurorte, susitiko su rusu Kirilu Dmitrijevu.

R.Muellerio komandą domina ir dar keli susitikimai, šįkart – Niujorke. 2016 metų gruodį dangoraižyje „Trump Tower“ ir viename viešbutyje su D.Trumpo komandos nariais bendravo tas pats M.bin Zayedas, taip pat – tuometis Rusijos ambasadorius Vašingtone Sergejus Kisliakas.

Kaip rašo „The New Yorker“, tiek S.Kisliakas, tiek D.Trumpo atstovai norėjo kalbėtis apie konfliktą Sirijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Abu Dabio karališkasis princas Mohammedas bin Zayedas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Abu Dabio karališkasis princas Mohammedas bin Zayedas

M.bin Zayedas stebėtojų laikomas vienu įžvalgiausių strategų geopolitine prasme Vidurio Rytų regione. JAV prezidento pareigas dar einant Barackui Obamai, jis siekė sustiprinti JAE ir Rusijos ryšius, vildamasis, kad Maskva apribos ryšius su Iranu.

Kaip ir Izraelis, JAE bei Saudo Arabija laiko Iraną didžiausia grėsme šių šalių nacionaliniam saugumui. Visų trijų šalių lyderiai taip pat nepasitikėjo B.Obama.

Izraelio pareigūnai raginti JAV taikytis su Maskva irgi pradėjo netrukus po D.Trumpo pergalės 2016-ųjų rinkimuose. Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu dabar neblogai sutaria su V.Putinu būtent dėl Sirijos, kur Rusija nuo 2015 metų rengia karines operacijas.

AFP PHOTO/Donaldas Trumpas ir Benjaminas Netanyahu
AFP PHOTO/Donaldas Trumpas ir Benjaminas Netanyahu

Pasak „The New Yorker“, vienas B.Netanyahu artimas Izraelio ministrų kabinto narys kartą vienam JAV diplomatui užsiminė apie idėją „iškeisti Ukrainą į Siriją“.

„Galite suprasti, kodėl rusų pagalba Sirijoje Izraeliui yra svarbesnė nei Rusijos agresijos Ukrainoje neutralizavimas.

Bet aš nemanau, kad izraeliečiai sugebės įtikinti amerikiečius, kad JAV turėtų nekreipti dėmesio į Ukrainą. Aišku, Trumpas gali turėti savo nuomonę“, – svarstė su leidiniu bendravęs JAV diplomatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius