Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

#Paskuipabėgėlius: iš sausakimšų traukinių aidi ir padėkos, ir prakeiksmai

Tovarnikas, Kroatija. Iš čia į Europą toliau traukia pabėgėliai ir migrantai. Kai Vengrija baigė tverti spygliuotą tvorą ir uždarė sieną su Serbija, visas pabėgėlių srautas iš Rytų nukrypo į Kroatiją: prieš savaitę Tovarnike, Serbijos ir Kroatijos pasienio miestelyje, buvo apie 10 tūkstančių pabėgėlių.
Migrantai Tovarniko (Kroatija) geležinkelio stotyje
Migrantai Tovarniko (Kroatija) geležinkelio stotyje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Visi jie veržėsi traukiniu keliauti tolyn į Europą, bet traukinyje iš Tovarniko į Botovo miestelį galėjo sutilpti vos tūkstantis.

Todėl kovos dėl vietos traukinyje užvirdavo tiesiog ant Tovarniko geležinkelio stoties bėgių: nevaldomos minios nepaisė vietinių pareigūnų raginimų nusiraminti, mosavo ne tik kumščiais, bet ir peiliais ir į traukinius lindo net per langus.

Kai pasižiūri į mano ir Vidmantas Balkūnas porą viena už kitą didesnių kuprinių, purvinus drabužius ir nuo nuovargio atsiradusius maišus po akimis, vietiniai kroatų žurnalistai juokauja: „Jūs patys kaip pabėgėliai”. Šypsomės. Juk toks ir yra kelionės #paskuipabėgėlius tikslas.Bet traukinių stotyje sutinkame grupę pabėgėlių, kurie patys prieina prie mūsų: „Atsimenat mus iš Lesbo salos?”,- lipdamas į 33-iąjį pabėgėlių traukinį išsišiepęs klausia afganistanietis. Štai ir atitrūksta pabėgėliai nuo mūsų – vis dėlto kaip pabėgėliai mes nekeliaujam: nei taip greitai, nei taip pigiai, nei ,tikriausiai, net ne taip patogiai kaip jie. Tačiau pabėgėliai vis nepatenkinti. Kodėl?Skaitykite plačiau 15min.ltSpecialiai 15min iš Tovarniko, Kroatija. When they see our massive backpacks, dirty clothes and puffy eyes, local journalists like to joke: “You‘re refugees yourself“. We smile. After all that‘s the point of our story #pursuingrefugees.But at the train station we meet a group of refugees, who approach us: “Do you remember us from Lesbos island?” boarding the 33rd refugee train asks a guy from Afghanistan. Clearly, the refugees take the lead and it seems that after all we’re not travelling like refugees: not as fast, not as cheap and, very likely, not as comfortably. Though, the refugees are still not pleased. Why?More 15min.lt from Tovarnik, Croatia.

Posted by Paulius Ramanauskas on 2015 m. rugsėjo 30 d.

Antradienį popiet išvažiavo jau 33-čias pabėgėlių traukinys per dvi pastarąsias savaites. Nesunku suskaičiuoti, kad daugiau nei 30 tūkstančių migrantų pajudėjo link Vakarų Europos vien iš Tovarniko miesto, kuriame gyvena vos pora tūkstančių kroatų. Toks pabėgėlių srautas kroatus paliko be žado. „Nežinau, kaip Lietuvoje, bet pabėgėlių krizė Kroatijoje sukėlė tam tikrą paniką“, – atsargiai rinkdamas žodžius sakė kroatų žurnalistas Igoris.

Nevaldomos minios nepaisė vietinių pareigūnų raginimų nusiraminti, mosavo ne tik kumščiais, bet ir peiliais ir į traukinius lindo net per langus.
 

Pasak jo, vien tik informuoti apie pabėgėlių krizę mestos rekordinės pajėgos – 130 kroatų žurnalistų, kurie rašo, rodo ir kalba tik šia tema. Tačiau tikroji našta suvaldyti pabėgėlių srautą tenka ne žurnalistams, o policijos pajėgoms.

Keistas pabėgėlių humoro jausmas

Pareigūnai, kuriuos paskyrė dirbti Tovarnike, yra iš viešojo saugumo padalinio, todėl jie turi daug patirties, kaip valdyti žmonių minias: neretai jiems tenka užtikrinti tvarką futbolo varžybų metu, kuomet agresyvumu garsėjantys serbų ir kroatų sirgaliai tik ir ieško progų kibti vieni kitiems į atlapus.

Bet suvaldyti pabėgėlių srautą ties pasieniu su Serbija kroatų pareigūnams vis dėlto nėra paprasta. „Sunkiausia su pabėgėliais iš Afganistano – jie mūsų nurodymų visiškai neklauso ir greitai praranda kantrybę, o tada arba bando priešintis mums, arba susimuša tarpusavyje“, – sakė viešojo saugumo pareigūnas Krasimiras.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Migrantai Tovarniko (Kroatija) geležinkelio stotyje
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Migrantai Tovarniko (Kroatija) geležinkelio stotyje

Nors pabėgėliai prieš įsėsdami į jiem skirtus vagonus gauna užtektinai užkandžių ir vandens, jie vis bando pareigūnų kantrybę: iššoka per traukinio duris ant bėgių ir nekreipia dėmesio į prašymus sugrįžti į traukinį, nors būti ant bėgių, kai artėja kitas traukinys, yra pavojinga jų pačių gyvybėms. Todėl pareigūnai griežtai jiems liepia grįžti atgal į savo vagoną ir duris laikyti uždarytas.

unkiausia su pabėgėliais iš Afganistano – jie mūsų nurodymų visiškai neklauso ir greitai praranda kantrybę, o tada arba bando priešintis mums, arba susimuša tarpusavyje.

Galima būtų manyti, kad policija dėl kažkokių priežasčių yra nusiteikusi prieš pabėgėlius, bet mūsų akivaizdoje pareigūnai išleidžia senolį, kuriam nuo stovėjimo vagone koją pradėjo traukti mėšlungis.

Tačiau lyg niekur nieko paskui senolį iššoka jaunas vyras, kuris, pasirodo, nori pereiti į erdvesnį vagoną, skirtą moterims ir vaikams.

Pareigūnai pasakojo, kad dalis jų keliauja traukiniu kartu su pabėgėliais iki pat Vengrijos pasienio, nes pasitaiko tokių, kuriuos reikia prižiūrėti, kad netrukdytų kelionės. „Keistas tas pabėgėlių humoro jausmas: kai sugalvoja pajuokauti, jie užtraukia rankinį stabdį, – pasakojo pareigūnas. – Dėl tokių kvailysčių traukinio kelionė pailgėja bent valandą, o gali ir išvis pasibaigti.”

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Migrantai Tovarniko (Kroatija) geležinkelio stotyje
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Migrantai Tovarniko (Kroatija) geležinkelio stotyje

Nuo Alacho šlovinimo iki prakeiksmų

Nors dalis pabėgėlių ir plėšo pasus bei kaip įmanydami vengia duoti savo pirštų atspaudus, pabėgėliams iš Afganistano apgauti pareigūnų taip lengvai nepavyksta. Jie sako, kad afganus nuo sirų gali atskirti vien tik pagal elgesį.

Visi pareigūnai, kurie dirba Tovarniko traukinių stotyje, pabrėžia, kad sirai elgiasi visiškai kitaip nei afganai. Pasak jų, sirai yra žymiai sukalbamesni ir supratingesni. Todėl, kai būrys sirų išlipia iš savo vagono, pareigūnai nekreipia į juos per daug dėmesio.

„Kas mes, gyvuliai, kad mus laiko uždarytus traukinio vagonuose?“, – pyksta siras Tarekas. Jis skundžiasi, kad traukinyje laukia jau daugiau nei penkias valandas ir jam paskaudo nugarą. Tačiau pareigūnams greit pavyksta nuraminti sirų pabėgėlių grupelę – užtenka tik patikinti, kad traukinys tuoj pajudės link Vengrijos.

Netrukus pareigūnai sulaipina pabėgėlius į paskutinį vagoną ir traukinys po truputį įsibėgėja: sirų vagonai atsisveikindami angliškai šaukia „ačiū, ačiū!“ ir mojuoja pareigūnams, bet iš kitų vagonų girdisi „Alach akbar“ ir lyg iškreiptas sirų padėkos aidas „fuck you, fuck you“.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Migrantai Tovarniko (Kroatija) geležinkelio stotyje
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Migrantai Tovarniko (Kroatija) geležinkelio stotyje

Šūksniai aidi tol, kol jau 33-ias pabėgėlių sausakimšas traukinys išnyksta tolumoje, o Tovarniko stotyje lieka tik daugybė šiukšlių ant bėgių. Iki kito traukinio.

#Paskuipabėgėlius kelionės maršrutas
#Paskuipabėgėlius kelionės maršrutas

LAUKITE TĘSINIO

#Paskuipabėgėlius – 15min.lt reportažų ciklas. Du mūsų žurnalistai Vidmantas Balkūnas ir Paulius Ramanauskas keliauja iš Turkijos–Sirijos pasienio iki Vokietijos. Keliu, kurį pastarosiomis dienomis bando įveikti dešimtys tūkstančių pabėgėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius