Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

#Paskuipabėgėlius: populiariausia prekė Izmiro turguje – gelbėjimosi liemenė

Turkijos miestas Izmiras. Atsirisdamos viena už kitą didesnės bangos negailestingai talžo pakrantę, o vandens purslai verčiasi per betoninės platformos kraštą, todėl, nenorėdami kiaurai peršlapti rūbų, šiandien vietiniai žvejai stebi meškeres gerokai atsitraukę. Ši gamtos stichija daugumai būtų pakankamai įtikinamas perspėjimas, kad avantiūra keliauti Egėjo jūra maža valtele į kad ir netoliese esančias Graikijos salas – išties pavojinga.

Tačiau Izmiro mieste galimybės perplaukti jūrą laukiančioms pabėgėlių grupėms bangų mūša nebaisi: atrodo, jog pabėgėliams tokia rizika yra tik maža dalis kainos, kurią jie yra pasiryžę sumokėti dėl galimybės gyventi Europoje.

„In šala (Duok Dieve), rytoj būsiu Graikijoje“, – sako 24-erių metų inžinierius iš Irako Mahomedas. Tad tokiems kaip Mahomedas belieka tik viena išeitis: kaip įmanoma geriau pasiruošti būsimai kelionei jūra.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Pabėgėliai Izmiro mieste Turkijoje
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Mahomedas iš Irako (viduryje).

Skiriamasis pabėgėlių ženklas – plastikiniai maišai

Neįgudusiai akiai atskirti pabėgėlius iš Sirijos ar Irako nuo vietinių gyventojų gali būti tikras iššūkis.

„Nemanykit, kad pabėgėliai iš Sirijos yra tik išmaldos prašantys žmonės, – sakė Izmiro centre dirbantis juvelyras Hanifas. – Prieš kiek laiko vienas iš jų man bandė parduoti kilogramo svorio aukso plytelę.“

Tačiau yra viena detalė, būdinga tik žmonėms, jau besiruošiantiems jūra iškeliauti į Europą: tai – talpūs plastikiniai maišai, su kuriais pabėgėliai Izmire nesiskiria nei dieną, nei naktį.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Izmire Turkijoje klesti prekyba gelbėjimosi liemenėmis ir kitomis prekėmis pabėgėliams
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Jei žmogus Izmire turi nepermatomą plastikinį maišą, jis tikriausiai bandys jūra nelegaliai pasiekti Graikijos salas.

Įžiūrėti, kas laikoma jų viduje – nepavyks, kadangi jie yra juodi ir nepermatomi. Tačiau sužinome, kad ten – rizikingai kelionei pasiryžusiųjų gyvybes galintys išgelbėti daiktai, kurie, beje, taip pat labai greitai tapo vienoa populiariausių prekių Izmiro turguje.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Izmire Turkijoje klesti prekyba gelbėjimosi liemenėmis ir kitomis prekėmis pabėgėliams
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Izmire, Turkijoje, klesti prekyba gelbėjimosi liemenėmis ir kitomis prekėmis pabėgėliams

„Parduodu mažiausiai 10 gelbėjimosi liemenių per dieną“, – sakė vos trylikos metų sulaukęs Jasidas. Pasak jo, kaina priklauso nuo kliento galimybių: vienas nešvaisto laiko derėdamasis ir sumoka bet kokią prašomą kainą, tačiau kitas gali neįstengti sumokėti ir žemiausios kainos, kuri yra apie 20 eurų.

Neišgalintiems įpirkti liemenės, vienintelė siūloma alternatyva apsidrausti nuo realaus pavojaus nuskęsti atviroje jūroje – guminė padangos kamera, kuri yra nepalyginamai mažiau patikima, tačiau jos kaina – vos 8 eurai.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Izmire Turkijoje klesti prekyba gelbėjimosi liemenėmis ir kitomis prekėmis pabėgėliams
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Izmire varguoliams pabėgėliams siūlomos pigios padangų kameros.

Gatvėse nenutyla vaikų verksmas

Naujienų antraštės neretai primena, kad šis persikėlimas jūra gali būti lemtingas net ir suaugusiam vyrui, apsirūpinusiam kad ir primityviomis saugumo priemonėmis, ką jau bekalbėti apie moteris, glėbyje laikančias savo mažamečius vaikus.

Laviruojant tarp Izmiro turguje nerimastingai stoviniuojančių grupelių, labiausiai ausį rėžia vienas dalykas – gatvėse aidintis mažųjų pabėgėlių verkimas.

„Žmonės, kurie į šią kelionę pasiima savo vaikus, yra išprotėję“, – sakė naftos platformose dirbantis Ali iš Sirijos.

„Žmonės, kurie į šią kelionę pasiima savo vaikus, yra išprotėję“, – sakė naftos platformose dirbantis Ali iš Sirijos.

Vien tik ištrūkti iš žiaurumu garsėjančių konfliktų zonos yra labai rizikinga. Kaip pasakoja pabėgėliai Izmire, pakeliui į Turkiją jie keliauja vietiniais autobusais iš vieno miesto į kitą, kad nesukeltų įtarimo, o kai Turkija tampa jau pasiekiama ranka – staiga kerta sieną.

„Kad per daug neišsiskirčiau, turėjau užsiauginti barzdą ir jos nesiryžau skusti iki tol, kol atsidūriau už Sirijos sienos“, – sakė Ali.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Pabėgėliai Izmiro mieste Turkijoje
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Pabėgėliai Izmiro mieste Turkijoje

Vieni bėga su šeimomis, kiti – ne

Ali teko išsiskirti su savo artimaisiais, kadangi jis stengiasi pasiekti Europą vienui vienas Šeima, likusi Sirijoje, tikisi sulaukti gerų žinių jau iš Europos. „Kai pavyks įsitvirtinti Europoje, mano šeimai šios kelionės kartoti neteks – jie paprasčiausiai atskris lėktuvu“, – sakė jis.

Tačiau palikti savo šeimą žiauraus konflikto kamuojamoje tėvynėje pasiryžta tikrai ne kiekvienas. „Bėgame nuo karo Sirijoje“, – sakė Chalilas, matematikos mokytojas iš Sirijos, kuris su savo žmona Šuba bei mažamečiu sūnumi keliauja į Europą.

Mokytojas vėliau atvirai pripažįsta, kad yra ir kitų priežasčių, verčiančių taip rizikuoti savo šeimos narių saugumu dėl prieglobsčio Europoje. „Aš nusiteikęs padaryti bet ką vardan geresnės ateities savo sūnui“, – sakė Chalilas iš Kobanės miesto Sirijoje.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Pabėgėliai Izmiro mieste Turkijoje
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Chalilas nesiryžo Sirijoje palikti šeimos, nors kelionė į Europą ir labai pavojinga.

Ne kiekvienas svetimšalis – pabėgėlis

Visgi ne visiems Izmiro turguje lūkuriuojantiems svetimšaliams, prisišliejusiems prie pabėgėlių grupelių, gelbėjasi nuo jų šalis ištikusios tragedijos pavojaus. „Mums ilgai keliauti nereikėjo – į Turkiją mes atskridome lėktuvu“, – aiškino 23-ejų Zijadas iš Jemeno.

Zijadas emigravo į Turkiją prieš trejus metus kartu su draugais ir jokių socialinių garantijų iš Turkijos vyriausybės sako negavęs: „Kai atvykom, visiems rūpėjo tik karas Sirijoje, todėl mums čia buvo labai blogai“, – aiškino migrantas iš Jemeno. Tačiau garantijos, Turkijos vyriausybės užtikrinamos karo pabėgėliams iš Sirijos ir Irako, jam papračiausiai nepriklausė.

VIDEO: #Paskuipabėgėlius: 15min.lt žurnalisto Pauliaus Ramanausko įspūdžiai iš Akcakale (Turkija)

Tačiau šiemet migranto padėtis gali keistis, nes jo tėvynėje vyksta konfliktas. „Kadangi dabar vyksta karas Jemene, mes plauksime į Graikiją ir bandysime gauti prieglobstį Europoje“, – vylėsi Zijadas.

LAUKITE TĘSINIO

#Paskuipabėgėlius – 15min.lt reportažų ciklas. Du mūsų žurnalistai Vidmantas Balkūnas ir Paulius Ramanauskas keliauja iš Turkijos–Sirijos pasienio iki Vokietijos. Keliu, kurį pastarosiomis dienomis bando įveikti dešimtys tūkstančių pabėgėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius