Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 01 18 /16:45

Katastrofos Brovaruose liudininkai papasakojo, kas vyko paskutinėmis sekundėmis iki nelaimės

Trečiadienio rytą Kyjivo srityje esančiuose Brovaruose įvyko katastrofa – vaikų darželio teritorijoje nukrito sraigtasparnis. Vėliau pranešta, kad juo skrido Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos vadovybė, jie žuvo vietoje. Trečiadienio popietės duomenimis iš viso žuvo 14 žmonių, tarp jų vienas vaikas.

„Šį rytą, sausio 18 d., Brovaruose sudužo Valstybinės gelbėjimo tarnybos sraigtasparnis. Katastrofoje žuvo Vidaus reikalų ministerijos vadovybė: ministras, pirmasis viceministras ir valstybės sekretorius“, – sakė Nacionalinės policijos vadovas Ihoris Klymenka. Ukrainos vidaus reikalų ministro pareigas ėjo Denysas Monastyrskis.

Pranešama, kad kartu su juo žuvo jo pirmasis pavaduotojas Jevhenas Jeninas ir valstybės sekretorius Jurijus Lubkovyčius.

Ukrainos žiniasklaida paviešino pirmuosius vaizdo įrašus iš katastrofos vietos Brovaruose. Vaizdo įraše užfiksuotas po sraigtasparnio kritimo kilęs gaisras ir žala, padaryta vaikų darželiui.

Internete išplatintuose vaizdo įrašuose iš įvykio vietos, kurioje kilo gaisras, girdimi šauksmai. Naujienų agentūros AFP žurnalistas Brovaruose matė įvykio vietoje dirbančius gelbėtojus ir gaisrininkus.

Taip pat ten buvo galima matyti į netoliese esantį pastatą įsirėžusias sraigtasparnio mentes.

Teisėsaugininkai tiria visas įmanomas tragedijos versijas, sakė generalinis prokuroras Andrijus Kostinas.

„Šiuo metu tragedijos vietoje dirba tyrėjai ir ekspertai. Vykdomi neatidėliotini tyrimo veiksmai. Šiuo metu tiriame visas įmanomas sraigtasparnio avarijos versijas. Ikiteisminis tyrimas pavestas SBU (Ukrainos saugumo tarnybos) tyrėjams“, – sakė jis.

A.Kostinas pabrėžė, kad asmeniškai kontroliuoja bylos eigą.

Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas per televiziją sakė, kad Brovaruose nukritęs sraigtasparnis vykdė Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos užduotis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sraigtasparnio katastrofa Brovaruose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sraigtasparnio katastrofa Brovaruose

„Deja, tai atsitiko valstybinių gelbėjimo tarnybų sraigtasparniui vykdant savo užduotis. Šiuo metu Ukrainoje yra tam tikras skaičius tokių sraigtasparnių, kurie vykdo šalies gynybos užduotis“, – sakė J.Ihnatas.

Papasakojo, kas vyko paskutinėmis akimirkomis

Brovarų katastrofos liudininkai papasakojo šalies žurnalistams, kas vyko paskutinėmis akimirkomis iki nelaimės. Pasak jų, sraigtasparnis kurį laiką suko ratus, o tada pradėjo greitai leistis, smigo į žemę ir užsidegė. Katastrofos rytą Brovaruose tvyrojo didelis rūkas, todėl pilotui galėjo būti sunku susiorientuoti.

Lėktuvo katastrofa Brovaruose, per kurią žuvo Vidaus reikalų ministerijos vadovybė, įvyko apie 8 valandą ryto, kai vaikai buvo leidžiami į darželį. Apie tai papasakojo įvykį mačiusi šio darželio auklėtoja.

„Iš pradžių pasigirdo zvimbimas, lyg kažkas skraidytų. Nutilome, o paskui išgirdome sprogimą“, – pasakojo moteris.

Anot jos, po sprogimo visi atsigulė, o vėliau skubiai nubėgo į slėptuvę. Moteris patikslino, kad jai pavyko priimti keturis vaikus, tačiau tėvai iškart juos išsivežė.

Kaip žurnalistams pasakojo vienas iš liudininkų, prieš kritimą sraigtasparnis pradėjo leistis ir tik tada atsitrenkė.

„Sraigtasparnis apsuko tris ratus virš „Foros“ (prekyvietės – UNIAN), nuskrido į centrą, pradėjo smarkiai leistis, atsitrenkė, užsiliepsnojo ir viskas“, – paskutines minutes prieš lėktuvo katastrofą apibūdina vietos gyventojas.

„Didelis ES draugas“

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis „Telegram“ parašė pavedęs tarnyboms išsiaiškinti aplinkybes.

V.Zelenskis išreiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems.

„Denysas, Jevhenas, Jurijus, VRM komanda... tikri Ukrainos patriotai. Tegul jie ilsisi ramybėje! Amžiną atilsį visiems, kurių gyvybės buvo atimtos šį juodą rytą!“ – rašė jis.

Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska prieš pat Pasaulio ekonomikos forumo sesiją Davose, kurioje dalyvavo, užvaldyta emocijų ašarojo.

VIDEO: V.Zelenskis kreipėsi į pasaulio lyderius, kvietė pagerbti sraigtasparnio katastrofos aukas

Forumo prezidentas Borge Brende pradėjęs sesiją paprašė 15 sekundžių tylos pagerbti per sraigtasparnio avariją žuvusius ukrainiečių pareigūnus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sraigtasparnio katastrofa Brovaruose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sraigtasparnio katastrofa Brovaruose

Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis pareiškė užuojautą visų aukų artimiesiems, o D.Monastyrskio, J.Jenino ir J.Lubkovyčiaus žūtį pavadino didele netektimi.

Pareigūnams „nurodžiau nedelsiant suburti specialią grupę detaliam visų šios tragedijos aplinkybių tyrimui“, sakė jis „Telegram“.

„Mano kolegos, mano draugai. Kokia tragiška netektis. Reiškiame didžiausią užuojautą jų šeimoms“, – teigė Ukrainos vidaus reikalų ministerijos patarėjas Antonas Heraščenka.

Europos Sąjungos vadovas Charles'is Michelis trečiadienį irgi išreiškė užuojautą.

„Drauge su Ukraina liūdime dėl tragiškos sraigtasparnio avarijos“, – sakoma Europos Vadovų Tarybos pirmininko socialiniuose tinkluose paskelbtoje žinutėje.

„Ministras Denysas Monastyrskis buvo didelis ES draugas. Reiškiame gilią užuojautą aukų šeimoms, prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, ministrui pirmininkui Denysui Šmyhaliui ir Ukrainos žmonėms“, – teigė Ch.Michelis.

Brovarų miestas yra maždaug už 20 km į šiaurės rytus nuo Kyjivo.

Rusijos ir Ukrainos pajėgos kovojo dėl Brovarų kontrolės ankstyvuoju Maskvos invazijos etapu, kol balandžio pradžioje Rusijos pajėgos pasitraukė.

Praėjusių metų vasario 24 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiuntė karius į provakarietišką Ukrainą.

Nelaimė Brovaruose įvyko po savaitgalį įvykusios tragedijos, kai Rusijos raketai pataikius į gyvenamąjį namą rytiniame Dnipro mieste žuvo 45 žmonės, įskaitant šešis vaikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius