Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 31 /12:58

Praha žada iškviesti kinų ambasadorių dėl grasinimų Taivane viešinčiam čekų politikui

Čekijos užsienio reikalų ministras pirmadienį pareiškė iškviesiantis Kinijos pasiuntinį Prahoje, vienam opozicijos politikui, šiuo metu viešinčiam Taivane, sulaukus grasinimų.
Milošas Vystrčilas
Milošas Vystrčilas / „Scanpix“/AP nuotr.

Čekų Senato pirmininko Milošo Vystrčilo vadovaujama delegacija sekmadienį atvyko į Taibėjų ir savo veiksmais supykdė Kiniją, mėginančią izoliuoti salą valstybę nuo likusio pasaulio.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi pirmadienį pareiškė savo institucijos tinklalapyje, jog Pekinas privers M.Vystrčilą „brangiai sumokėti už savo trumparegišką elgesį ir politinį oportunizmą“, o pačią kelionę pavadino „provokacija“.

„Tikiuosi, kad Kinijos atstovai paaiškins tuos žodžius“, – Prahoje žurnalistams sakė čekų užsienio reikalų ministras Tomašas Petričekas.

„Žinoma, kelionė turės įtakos mūsų santykiams su Kinija, bet manau, kad buvo peržengtos ribos“, – pridūrė jis.

Čekijos vyriausybė oficialiai laikosi „Vienos Kinijos“ politikos, pagal kurią Kinija Taivaną laiko savo teritorijos dalimi, neatmesdama galimybės prireikus užimti ją jėga – taigi, Praha nesiunčia oficialių delegacijų į salą.

Tačiau M.Vystrčilas yra dešiniosios pakraipos opozicijos partijos „Pilietiniai demokratai“ narys, todėl neprivalo paisyti protokolo.

Jo vadovaujama 90 narių delegacija, kurioje yra politikų, verslininkų, mokslininkų ir žurnalistų, Taivane liks iki penktadienio.

Pirmadienį jis pasakė kalbą taivaniečių parlamente, o artimiausiu metu turi susitikti su prezidente Tsai Ing-wen, kurios perrinkimas šių metų pradžioje supykdė Pekiną, nes ji salą laiko suverenia valstybe, o ne „Vienos Kinijos“ dalimi.

M.Vystrčilas pareiškė savo kelione norįs pagerbti Vaclavo Havelo – žmogaus teisių gynėjo ir disidentų lyderio per 1989-ųjų Aksominę revoliuciją, nuvertusią komunistinį režimą buvusioje Čekoslovakijoje – palikimą.

Senato pirmininkas seka savo pirmtako Jaroslavo Kuberos, planavusio surengti vizitą į Taivaną, bet sausį mirusio nuo širdies smūgio, pėdomis.

Po jo mirties Čekijos žiniasklaida paskelbė laišką su Kinijos ambasados ​​Prahoje antspaudu. Jame Kinija grasino J.Kuberai ir politiką per planuotą kelionę lydėti ketinusių Čekijos įmonių atstovams.

Praėjusių metų spalį Čekijos ir Kinijos santykiai reikšmingai atvėso, opozicinei Piratų partijai priklausančio mero Zdeneko Hribo vadovaujamai Prahos miesto tarybai nutraukus susigiminiavimo sutartį su Pekinu dėl jo reikalavimo laikytis „Vienos Kinijos“ politikos.

M.Vystrcilo delegacijoje esantis Z.Hribas vėliau, sausį, pasirašė partnerystės sutartį su Taibėjumi, o jo sprendimas išprovokavo Pekino pasipiktinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius