Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pentagonas: Libijoje per JAV antskrydį nukautas vienas „al Qaeda“ vadeivų

Libijoje per JAV aviacijos surengtą antskrydį žuvo vienas grupuotės „al Qaeda“ vadų ir dar vienas džihadistas, trečiadienį patvirtino Pentagonas.
JAV kariai Afganistane
JAV kariai/Asociatyvinė nuotr. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV ginkluotųjų pajėgų štabo Afrikoje pareiškime sakoma, kad kovo 24 dieną netoli Libijos pietinio Ubario miesto įvykęs aviacijos smūgis pražudė „du „Al-Qaeda“ teroristus, įskaitant aukšto rango grupuotės Islamiškojo Magribo „al Qaeda“ (AQIM) lyderį Musą Abu Dawudą.

Anot pareigūnų, šių metų antrasis antskrydis ir pirmasis tiesiogai prieš AQIM nukreiptas JAV smūgis, buvo suderintas su Jungtinių Tautų remiama Libijos nacionalinės santarvės vyriausybe (GNA), vadovaujama ministro pirmininko Fayezo al Sarrajo.

Kaip ir Somalyje, Pentagonas įgaliotas rengti Libijoje pilotuojamų ir bepiločių orlaivių antskrydžius, jeigu tam pritaria vietos valdžia.

„Davudas Libijoje apmokydavo AQIM užverbuotus kovotojus teroristinėms operacijoms šiame regione. (...) Jis teikė AQIM itin svarbią logistinę paramą, lėšų ir ginklų, įgalindamas teroristinę grupuotei kelti pavojų JAV ir Vakarų valstybių interesams šiame regione bei jiems kenkti“, – rašoma JAV kariuomenės pareiškime.

Pasak JAV Valstybės departamento, M.A.Davudas 2016 metais buvo priskirtas prie „ypatingos kategorijos pasaulinių teroristų“.

Valstybės departamento duomenys rodo, kad jis įsitraukė į teroristinę veiką dar 1992 metais.

„Būdamas aukšto rango AQIM lyderis Dawudas buvo atsakingas už keletą teroristinių išpuolių, įskaitant 2013 metų vasario 4 ir 5 dienos Alžyro Chenšelos mieste esančių kareivinių puolimą, per kurį buvo sužeista daug karių; ir 2013 metų liepos ataką prieš Tuniso kariuomenės patrulį Šambi kalno apylinkėse, kai žuvo devyni kariai“, – sakė pareigūnai.

Libijoje chaosas viešpatauja nuo 2011 metų, kai per NATO remtą revoliuciją buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi.

Šioje naftos turtingoje Šiaurės Afrikos valstybėje dėl valdžios varžosi konkuruojančios administracijos ir dešimtys karinių grupuočių. Joje taip pat įsitvirtinę džihadistai, ginklų prekeiviai ir nelegalios migracijos organizatoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius