-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 01 09 /14:57

Per iš anksto neskelbtą vizitą Bagdade M.Pompeo susitiko su Irako pareigūnais

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo per iš anksto neskelbtą vizitą Bagdade trečiadienį susitiko su Irako pareigūnais, pranešė parlamento atstovas.
Mike'as Pompeo
Mike'as Pompeo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Svarbų turą po Artimųjų Rytų šalis pradėjęs M.Pompeo apsilankė Irake praėjus kiek mažiau nei dviem savaitėms po to, kai į šią valstybę atvyko JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Pirmąkart nuo savo kadencijos pradžios užsienyje dislokuotų karių aplankyti nuvykęs D.Trumpas sulaukė kritikos, kad per tą vizitą nesusitiko nė su vienu Irako pareigūnu.

M.Pompeo Irake vieši tvyrant sumaiščiai dėl vienas kitam prieštaraujančių D.Trumpo ir aukštų administracijos pareigūnų pareiškimų apie numatytą amerikiečių karių išvedimą iš Sirijos.

Bagdade valstybės sekretorius susitiko su Irako ministru pirmininku Adeliu Abdul Mahdi, prezidentu Barhamu Salehu, užsienio reikalų ministru Mohamedu Alhakimu ir parlamento pirmininku Mohamedu al Halbousi.

Po derybų nei M.Pompeo, nei Irako pareigūnai su žurnalistais nebendravo ir nepaskelbė jokių pareiškimų.

Antradienį lankydamasis Jordanijoje M.Pompeo sakė, kad išvedus kontingentą iš Sirijos, JAV pastangos marginalizuoti Iraną nesumažės.

Pernai Baltieji rūmai grąžino sankcijas šiitiškai respublikai už tai, kad ši esą pažeidė 2015 metais pasirašytą tarptautinį susitarimą dėl jos branduolinės programos. Vienas tvirčiausių šio susitarimo šalininkų buvo ankstesnis Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama.

Tarptautiniai branduoliniai inspektoriai pranešė, jog nėra įrodymų, kad Iranas nesilaiko susitarimo.

M.Pompeo yra jau trečias Amerikos aukšto rango pareigūnas, per mėnesio laikotarpį atvykęs vizito į Iraką. Irako politikai neslėpė pykčio, kai D.Trumpas praėjusį mėnesį neplanuotai apsilankė JAV karinėje bazėje šalies vakaruose, tačiau, kitaip negu jo pirmtakai B.Obama ir G.W.Bushas, nesusitiko su ministru pirmininku.

D.Trumpas per savo vizitą gruodžio 26 dieną sakė, kad Jungtinės Valstijos galėtų naudoti savo bazes Irake operacijoms prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ Sirijoje rengti.

Irako parlamentarai kritiškai įvertino šį vizitą, o kai kurie ėmė raginti anuliuoti 2014 metais pasirašytą susitarimą, sugrąžinusį JAV pajėgas atgal į Iraką. Šiuo metu šalyje yra apie 5 200 amerikiečių karių.

Kiek anksčiau gruodį Irake apsilankė JAV energetikos ministras Rickas Perry. Vizito metu jis paragino Iraką nutraukti savo energetinę priklausomybę nuo Irano ir atverti savo energetikos sektorių Amerikos investicijoms. Sekretorius Bagdade lankėsi su JAV Prekybos rūmų delegacija.

Vėliau trečiadienį M.Pompeo laukiama Kaire.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius