-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per plauką nuo tragedijos: JAV sulaikytas A.B.Breiviko pavyzdžiu norėjęs pasekti ekstremistas

JAV per plauką išvengta tragedijos, panašios į 2011 metais Norvegijoje surengtas žudynes. Jas planavęs JAV pakrantės apsaugos leitenantas, kuris buvo sulaikytas Merilando valstijoje, žavėjosi baltųjų rasės pranašumo šalininku Andersu Behringu Breiviku, skelbia „The Washington Post“.
Ch.P.Hassono namuose rasta mažiausiai 15 šaunamųjų ginklų ir amunicijos
Ch.P.Hassono namuose rasta mažiausiai 15 šaunamųjų ginklų ir amunicijos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Federaliniai agentai, apieškoję Christopherio Paulo Hassono, kaip pranešama, planavusio politikų ir žurnalistų žudynes bei svaičiojusio apie „baltą tėvynę“, namus, ten rado ne tik ginklų ir šovinių.

Aptiktas buvo ir užrakintas lagaminas, į kurį buvo sukišta sunkiaatlečių paprastai vartojamų augimo hormoną skatinančių papildų, taip pat opioidų tablečių pavidalu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rastas ir lagaminas su augimo hormono skatintojais – sekta A.B.Breiviko pavyzdžiu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rastas ir lagaminas su augimo hormono skatintojais – sekta A.B.Breiviko pavyzdžiu

Žinoma, ne medikai tokius preparatus išrašė. Užsiauginti raumenis Ch.P.Hassonas panoro perskaitęs 1,5 tūkst. puslapių ilgio manifestą, parašytą A.B.Breiviko – šis norvegas ekstremistas 2011 metais Osle ir Utiojos saloje nužudė 77 žmones ir tokius veiksmus pavadino „kankinio operacija“.

Norvegijoje kalinamas A.B.Breivikas amerikiečiui, neonaciui, rašiusiam, kad jis „svajoja apie būdą nužudyti beveik visus pasaulio žmones“, buvo įkvėpimo šaltinis ir kitais atžvilgiais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andersas Behringas Breivikas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andersas Behringas Breivikas

49-erių Ch.P.Hassonas planavo nužudyti Atstovų Rūmų pirmininkę Nancy Pelosi, kitą garsią demokratę Elizabeth Warren. Bet praėjusį penktadienį jis buvo sulaikytas.

Paviešintuose teismo dokumentuose nenurodoma, ar įtariamasis buvo numatęs tikslią išpuolio dieną, pareigūnai pranešė, jog Ch.P.Hassonas ginklus ir amuniciją kaupė nuo 2017-ųjų.

Internete jis ieškojo informacijos tokiomis frazėmis: „Kur Vašingtone geriausia sutikti Kongreso narius.“ Arba – „Ar saugomi Aukščiausiojo Teismo teisėjai?“

Prokurorai dokumentuose tikino, kad Ch.P.Hassonas teismo turi laukti už grotų ir negali būti paleistas: „Atsakovas planuoja žudyti nekaltus civilius tokiu mastu, kokio ši šalis dar nėra mačiusi.“

Suimtasis nuo 2016 metų dirbo JAV pakrantės apsaugos būstinėje Vašingtone. Prieš tris dešimtmečius jis tarnavo JAV jūrų pėstininkuose, vėliau – Nacionalinėje gvardijoje.

„Twitter“ nuotr./Christopheris Paulas Hassonas
„Twitter“ nuotr./Christopheris Paulas Hassonas

Manoma, kad būtent A.B.Breiviko manifestą rengdamasis atakai ar atakoms studijavo Ch.P.Hassonas. Tame padrikame dokumente norvegas rašė, kaip ruošėsi saviesiems išpuoliams, o tą patį, regis, darė ir amerikietis.

Jo kompiuteryje buvo rastas taikinių sąrašas. JOEY – buvęs Kongreso narys respublikonas Joe Scarborough, dabar dirbantis televizijoje NBC.

„cortez“ – naujoji ir jau išgarsėti spėjusi Atstovų Rūmų narė demokratė Alexandria Ocasio-Cortez. „Sen blumen jew“ – demokratas senatorius Richardas Blumenthalis.

Ch.P.Hassoną įkvėpęs A.B.Breivikas save vaizdavo kaip „Vakarų civilizacijos“ gynėją, o tą civilizaciją esą puola imigrantai ir multikultūralizmo puoselėtojai.

Ch.P.Hassono namuose rasta 15 šautuvų, daugiau nei 1 tūkst. šovinių. Pareigūnai jį apibūdina kaip teroristą, svarsčiusį ir apie biologines atakas, išpuolius snaiperio šautuvu, sprogdinimus.

„Per neramumus reikia taikytis į abi puses ir padidinti įtampą. Kitaip tariant, reikia išprovokuoti policiją perlenkti lazdą. BLM („Black Lives Matter“) protestai ir kitos kairiųjų nesąmonės – ideali erdvė pakurstyti smurtą“, – viename laiške rašė Ch.P.Hassonas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai JAV dėl policijos smurto prieš juodaodžius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai JAV dėl policijos smurto prieš juodaodžius

Kitame jis užsiminė apie „baltą tėvynę“, nes „Europa jau prarasta“. Regis, amerikietis – prezidento Donaldo Trumpo gerbėjas, „Google“ paieškų langelyje vedęs tokias frazes kaip „Kas jei Trumpas sulaukia nelegalios apkaltos“ ar „Pilietinis karas, jei Trumpas apkaltinamas“.

Ch.P.Hassoną įkvėpęs A.B.Breivikas save vaizdavo kaip „Vakarų civilizacijos“ gynėją, o tą civilizaciją esą puola imigrantai ir multikultūralizmo puoselėtojai.

Amerikietis, kaip ir A.B.Breivikas, būsimus taikinius – „kultūrinius marksistus-išdavikus“ – buvo suskirstęs į kategorijas ir rašė, kad geriausia pulti į žmones, kurie nėra saugomi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius