Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Peru įstatymų leidėjai perkėlė visuotinius rinkimus į 2024-ųjų balandį

Peru Kongresas antradienį nubalsavo už tai, kad visuotiniai rinkimai būtų perkelti iš 2026 metų į 2024 metų balandį, taip siekdamas sumažinti įtampą ir užkirsti kelią kruviniems protestams, kuriuos sukėlė prezidento Pedro Castillo nušalinimas ir areštas.
Peru prezidentė Dina Boluarte
Peru prezidentė Dina Boluarte / „AFP“/„Scanpix“

Ši politinė sumaištis taip pat sukėlė didelį diplomatinį konfliktą su Meksika, kuri išreiškė paramą kairiųjų pažiūrų buvusiam mokytojui P.Castillo.

Įstatymų leidėjai 93 balsais prieš 30 ir vienam susilaikius pritarė rinkimų kalendoriaus pakeitimui. Taip pat numatyta, kad dabartinė prezidentė Dina Boluarte 2024 metų liepos mėnesį perduos valdžią šių rinkimų nugalėtojui.

Įstatymų leidžiamosios valdžios vadovas Jose Williamsas teigė, kad norint, jog priemonė įsigaliotų, artimiausiais mėnesiais ji turės būti ratifikuota per kitą balsavimą.

P.Castillo buvo nušalintas nuo pareigų ir sulaikytas anksčiau šį mėnesį, kai siekė paleisti Kongresą ir valdyti dekretu. Jo nušalinimą kritikavo kairiosios Lotynų Amerikos sąjungininkės, įskaitant Meksiką, o tūkstančiai jo šalininkų išėjo į gatves.

Vėliau buvo imtasi griežtų saugumo priemonių, įskaitant ginkluotų kareivių dislokavimą per D.Boluarte paskelbtą nepaprastąją padėtį. Pareigūnų teigimu, per neramumus žuvo mažiausiai 21 žmogus. Daugiau nei 650 žmonių buvo sužeisti.

Šalyje vyko demonstracijos, buvo blokuojami keliai ir oro uostai, o tūkstančiai turistų, tarp jų ir garsiojoje inkų citadelėje Maču Pikču, liko įstrigę.

Apklausos rodo, kad 83 proc. piliečių pasisako už tai, kad būtų surengti rinkimai ir taip išspręsta Pietų Amerikos valstybę krečianti krizė.

Į Limą antradienį atvyko Amerikos šalių žmogaus teisių komisijos (IACHR) delegacija, kuri, vykdydama faktų nustatymo misiją, susitiks su valdžios institucijų atstovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius