Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietiniame Kinijos didmiestyje protestuotojai susirėmė su policija

Kinijos pietuose esančiame Guangdžou didmiestyje trečiadienio naktį vyko protestuotojų susirėmimai su policija, rodo liudininkų parodymai ir filmuota medžiaga.
Kinijoje vykstantys protestai - retas visuomenės pykčio protrūkis
Kinijoje vykstantys protestai - retas visuomenės pykčio protrūkis / „Reuters“/„Scanpix“
Temos: 2 Kinija Protestas

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip apsaugos darbuotojai, vilkintys apsauginiais kostiumais, slėpdamiesi už permatomų skydų išsirikiavę petys į petį skynėsi kelią miesto Haidžu rajono gatve, aplink juos dūžtant stiklams.

Filmuotoje medžiagoje, kurios geografinę vietą patvirtino naujienų agentūra AFP, girdėti, kaip žmonės šaukia ir rėkia, matyti, kaip jie mėto daiktus į policiją ir kaip vėliau apie 10 vyrų išvedami surištomis rankomis.

Guangdžou gyventojas pavarde Chenas AFP trečiadienį pasakojo, kad antradienio vakarą jis matė, kaip apie 100 policijos pareigūnų suvažiavo į Houdžiao Haidžu rajone ir suėmė mažiausiai tris vyrus.

Didžiulis Kinijos saugumo aparatas skubiai ėmėsi veiksmų, kad numalšintų protestus visoje šalyje.

Protestus – retą Kinijoje visuomenės pykčio protrūkį – išprovokavo nusivylimas griežtomis kovos su COVID-19 priemonėmis. Situaciją paaštrino praėjusią savaitę šalies šiaurės vakaruose esančio Sindziango regiono sostinėje Urumči kilęs gaisras, pareikalavęs 10 aukų.

Haidžu, kuriame gyvena daugiau nei 1,8 mln. žmonių, užregistruota didžioji dalis Guangdžou miesto COVID-19 atvejų. Nuo spalio pabaigos didžiojoje rajono dalyje galioja karantinas.

Neramumai prasidėjo, kai anksčiau lapkritį žmonės šiame rajone pradėjo veržtis pro jų izoliavimui skirtas užtvaras ir išėjo į gatves.

Lapkričio 14 dieną socialinėje žiniasklaidoje išplatintuose ir AFP patikrintuose protesto vaizdo įrašuose matyti šimtai gyventojų, išėjusių į Haidžu gatves.

Kai kurie iš jų griovė užtvaras, pastatytas tam, kad izoliuoti gyventojai negalėtų išeiti iš savo namų.

„Drebu ir verkiu“

Antradienio vakarą socialiniame tinkle „Weibo“ – kinų naudojamoje „Twitter“ alternatyvoje – paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip gyventojai skubėjo palikti kaimyninį Tianhės rajoną. Čia nusidriekė ilgos automobilių eilės.

Viena studentė, kuriai buvo nurodyta palikti koledžo bendrabutį, „Weibo“ platformoje parašė: „Aš maniau, kad tai bus laimingiausias mano gyvenimo laikas... Dabar, 1 val. nakties, gaunu skubų pranešimą, 2 val. nakties drebu ir verkiu koridoriuje, o 3 val. nakties matau, kaip mano bendrakursiai bėga su lagaminais. Ketvirtą valandą ryto sėdžiu viena ant lagamino ir verkiu, laukdama, kol atvažiuos tėvai.“

„5 val. ryto pagaliau sėdau į automobilį ir pabėgau iš šios žmones įėdančios vietos. Anksčiau sakydavau, kad šis kraštas malonus... Dabar jis panašus į pragarą“, – patvirtintoje „Weibo“ paskyroje rašė studentė Ludao Lizi slapyvardžiu.

Guangdžou nacionalinės sveikatos komisijos atstovė spaudai Zhang Yi antradienį teigė, kad „epidemija Tianhės rajone sparčiai plečiasi, o plitimo visuomenėje rizika toliau didėja“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius