Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

#PigGate skandalas Didžiojoje Britanijoje: ką turite žinoti apie D.Cameroną ir negyvą kiaulę

Tikriausiai nė vienas britas nesitikėjo pirmadienio rytą atsibudęs išgirsti, kad jo šalies premjeras kadaise negyvai kiaulei į burną kišo savo genitalijas. Tačiau būtent tai šią savaitę paskelbė „The Daily Mail“, remdamiesi nauja knyga apie Didžiosios Britanijos ministrą pirmininką Davidą Cameroną.
Davidas Cameronas
Davidas Cameronas / „Scanpix“/AP nuotr.

„The Daily Mail“ yra vienas populiariausių šalies naujienų portalų, tačiau jo reputacija nėra pati geriausia. Be to, įrodymai – tik žodiniai. Tačiau tai vis tiek sukėlė itin pikantišką skandalą, kuris greitai buvo pavadintas „Piggate“ (pagal 8-ojo dešimtmečio skandalą JAV – „Watergate“). 

„Vox“ portalo žurnalistas Maxas Fisheris pažymi, kad net jei naujieną pirmasis pranešė bulvarinis leidinys, nereikia jos iškart atmesti kaip melo. Net jei ji skamba kaip juokas, tai vis tiek daug ką atskleidžia apie tokius jautrius klausimus britų visuomenėje kaip elitizmas ir klasės. M.Fisheris pateikia ir atsakymus į 9 esminius klausimus apie šį skandalą.

1. Kas yra #piggate?

#Piggate – šmaikšti grotžymė (angl. hashtag), kuri buvo greitai pradėta naudoti socialiniuose tinkluose rašant apie „The Daily Mail“ kaltinimus, kad būdamas studentu Oksfordo universitete dabartinis premjeras D.Cameronas į negyvos kiaulės burną įdėjo savo penį.

„The Daily Mail“ parašė, kad būdamas studentu Oksfordo universitete dabartinis premjeras D.Cameronas į negyvos kiaulės burną įdėjo savo penį.

„The Daily Mail“ paskelbė ištrauką iš neautorizuotos D.Camerono biografijos „Call Me Dave“ („Vadinkite mane Dave'u“), kurią parašė britų verslininkas ir politikas Michaelis Ashcroftas.

Knygoje teigiama, kad devintajame dešimtmetyje D.Cameronas priklausė pusiau slaptai vaikinų draugijai Oksforde – „Piers Gaveston Society“.

Anot M.Ashcrofto, kartą D.Cameronas savo genitalijas įkišo į negyvos kiaulės burną, kuri buvo ant kito studentų kelių. Autorius rašo, kad tai galėjo būti arba priėmimo į draugiją ritualo dalis, arba tiesiog girtos nesąmonės.

2. Ar taip tikrai įvyko?

Priežasčių tuo abejoti yra – ir ne tik dėl to, kad „The Daily Mail“ priskiriamas geltonajai spaudai. 

Knygos autoriaus teigimu, šią informaciją jis sužinojo iš vyro, kurio pavardė neatskleidžiama. Jis yra taip pat baigęs Oksfordo universitetą ir vėliau tapo parlamento nariu. Šaltinis nesakė, kad pats matė incidentą ar išvis pažįsta D.Cameroną, tačiau sakė matęs šio įvykio nuotrauką.

Taip pat nėra aiškios aplinkybės, kokiomis autorius šią informaciją sužinojo. Anot autoriaus, pirmą kartą jis ją išgirdo per verslo pietus, vėliau tas pats šaltinis kaltinimus pakartojo. Kaip pažymi „Vox“, nėra aišku, ar tai tiesiog nebuvo girtos kalbos. M.Ashcroftui pačiam nepavyko nei gauti, nei pamatyti nuotraukos.

3. Kodėl tai virto skandalu, net jei tai gali būti netiesa?

Tai primena seriją iš populiaraus televizijos serialo „The Black Mirror“. 

Yra kelios priežastys, kodėl ši istorija tapo sensacija socialinėje žiniasklaidoje, nors jos patikimumas ir abejotinas.

Visų pirma – kaltinimai tokie keisti ir šokiruojantys, kad tai natūraliai gavo didelę dozę dėmesio. Be to, tai primena seriją iš populiaraus televizijos serialo „The Black Mirror“. 

Tačiau ši istorija susijusi ir su gilesniais britų visuomenės klausimais – klasėmis, švietimu, politika. Apie tai – dar vėliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius