Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pirmąją iš Graikijos į Turkiją grąžinamų migrantų grupę sudarys apie 750 žmonių

Graikijos pareigūnai šeštadienį atsisakė komentuoti žiniasklaidos pranešimą, kad šalis nuo pirmadienio išsiųs atgal į Turkiją apie 750 migrantų, pradedant vykdyti prieštaringai vertinamą Europos Sąjungos ir Ankaros sutartį dėl neteisėtų atvykėlių gražinimo.
Migrantai Graikijoje
Migrantai Graikijoje / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Valstybinės Atėnų naujienų agentūros (ANA) pranešime sakoma, kad per operaciją, kuri vyks nuo pirmadienio iki trečiadienio, migrantai bus išplukdyti iš Lesbo salos į Turkijos uostamiestį Dikilį.

„Vyksta planavimas“, – sakė naujienų agentūrai AFP Graikijos pabėgėlių reikalų koordinavimo padalinio atstovas Jorgas Kiricis, bet nesutiko pateikti išsamesnių detalių.

ANA nurodė, kad ES sienų apsaugos agentūra „Frontex“ šiai operacijai išnuomojo du Turkijos pramoginius laivus, agentūros policijos pareigūnai lydės migrantus, dėl kurių išsiuntimo kiekvienu atveju sprendžiama atskirai.

Vyriausybės pareigūnai vengė kalbėti apie schemą, kurią griežtai kritikavo Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūra ir žmogaus teisių organizacijos, tvirtinančios, kad toks planas yra neetiškas.

Kritikai perspėjo, kad Graikijos migrantų registracijos centrai faktiškai taps sulaikymo stovyklomis žmonėms, kuriuos ruošiamasi išsiųsti atgal į Turkiją po to, kai tie migrantai rizikavo gyvybėmis ir išleido daug pinigų, kad pasiektų Europą.

Vienas Graikijos vyriausybės šaltinis šią savaitę sakė AFP, kad apie 400 „Frontex“ policijos pareigūnų turėtų atvykti savaitgalį prieš planuojamą operaciją.

Turkija taip pat planuoja pirmadienį išsiųsti pirmąją grupę sirų pabėgėlių tiesiai į Vokietiją.

Vokietijos vidaus reikalų ministerijos atstovas Tobias Plate šią savaitę sakė, kad dauguma pirmadienį turinčių atvykti žmonių bus šeimos su vaikais, pridūręs, kad jų skaičius bus „dviženklis“.

Pagal ES ir Ankaros susitarimą visi neteisėti migrantai, atvykę į Graikijos salas po kovo 20-osios, galės būti išsiųsti atgal į Turkiją, nors dėl kiekvieno žmogaus bus sprendžiama individualiai.

Be to, ES įsipareigojo už kiekvieną grąžintą pabėgėlį priimti vieną sirą pabėgėlį tiesiogiai iš stovyklų Turkijoje, bet tų žmonių negalės būti daugiau negu 72 000.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius