Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmuoju Lenkijos Holokausto įstatymo taikiniu tapo Argentinos laikraštis

Vienas Argentinos laikraštis tapo pirmuoju prieštaringai vertinamo Lenkijos įstatymo dėl Holokausto įvykių vertinimo taikiniu, lenkų nacionalistinių pažiūrų grupei penktadienį pateikus skundą dėl jame paskelbtos informacijos.
Radomo geto žydai (1941 m. kovas)
Radomo geto žydai (1941 m. kovas) / Vokietijos Bundesarchyvo/Wikimedia.org nuotr.

Vienas Argentinos laikraštis tapo pirmuoju prieštaringai vertinamo Lenkijos įstatymo dėl Holokausto įvykių vertinimo taikiniu, lenkų nacionalistinių pažiūrų grupei penktadienį pateikus skundą dėl jame paskelbtos informacijos.

Ketvirtadienį įsigaliojęs įstatymas numato baudas arba laisvės atėmimą iki trejų metų už nacių Vokietijos nusikaltimų priskyrimą Lenkijos tautai ar valstybei.

Šis teisės aktas yra dalis konservatyvios nacionalistinės pakraipos vyriausybės pastangų pasitelkiant istoriją ginti šalies garbę ir išdidumą. Daug metų lenkų pareigūnai bandė kovoti su tokiomis frazėmis kaip „lenkų mirties stovyklos“, kurios kartais užsienyje vartojamos kalbant apie Antrojo pasaulinio karo metais nacių Vokietijos pastatytas ir valdytas mirties stovyklas okupuotoje Lenkijoje.

Kai kurie lenkai baiminasi, jog karui tampant vis tolimesniu įvykiu, naujos kartos klaidingai ims manyti, kad Holokausto kaltininkai yra lenkai.

Neseniai priimtas įstatymas dėl Holokausto įvykių traktavimo sukėlė didžiulę įtampą santykiuose su Izraeliu. Izraelis šį įstatymą laiko bandymu nuslėpti kai kurių lenkų veiksmus per Antrąjį pasaulinį karą.

Kritikai taip pat nerimauja, kad dėl nekonkrečios teisės akto formuluotės už savo liudijimus gali būti baudžiami Holokaustą išgyvenę asmenys.

Penktadienį Lenkijos vyriausybei artima ne pelno siekianti organizacija „Lyga prieš šmeižtą“ (RDI), remdamasi naujuoju įstatymu, pasiskundė teisėsaugai dėl argentiniečių laikraščio „Pagina 12“ tinklalapyje paskelbto straipsnio.

RDI teigimu, tas laikraštis straipsnį apie Jedvabno pogromą, 1941 metais nacių okupuotoje Lenkijoje įvykusias žudynes, per kurias per 300 žydų buvo išžudyti savo kaimynų, iliustravo nuotrauka, kurioje pavaizduoti po Antrojo pasaulinio karo vykusių Lenkijos rezistencinių kovų prieš komunizmą dalyviai.

Minėta organizacija apkaltino tą leidinį ir jo žurnalistą Federico Pavlovsky (Federiką Pavlovskį) padarius veiksmų, kuriais „siekta pakenkti lenkų tautai ir gerai lenkų karių reputacijai“.

Lenkija per Antrąjį pasaulinį karą buvo okupuota nacių Vokietijos ir neteko maždaug 6 mln. savo piliečių, tarp jų – 3 mln. žydų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius