Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po būsimo ministro kalbų – kritika Lenkijai: dar kraujas Paryžiaus gatvėse neišdžiūvo

Po kruvinų išpuolių penktadienio vakarą Paryžiuje, kai žuvo daugybė žmonių, naujosios Lenkijos valdžios atstovų pasisakymai sukėlė pasipiktinimo bangą Europoje. Kaip rašo wyborcza.pl, reakcija yra griežta ir nemaloni Lenkijai.
Lenkai pagerbia aukas prie Prancūzijos ambasados Varšuvoje
Lenkai pagerbia aukas prie Prancūzijos ambasados Varšuvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Auksinis medalis Lenkijai už ignoravimą“, – rašo Lotte Leicht, „Humans Rights Watch“ (Žmogaus teisių stebėtojų – HRW) organizacijos Europos skyriaus vadovė. „Man nustebino Lenkijos reakcija. Juk dar kraujas neišdžiūvo Paryžiaus gatvėse“, – priduria „Financial Times“ korespondentas Hanry Foy.

Tokios reakcijos sulaukė šeštadienį išsakytos būsimojo Lenkijos Europos reikalų ministro Konrado Szymanskio mintys, kurios žaibiškai išplito Vakarų žiniasklaidoje su prierašu „Svarbu“.

K.Szymanskis dešiniųjų portale „wPolitice“ sakė, kad po penktadienio teroristų atakos „nematome politinių galimybių įvykdyti įsipareigojimus“, turėdamas omenyje Europos Sąjungos šalių pasirašytus susitarimus dėl pabėgėlių kvotų. Jis taip pat teigė, kad nebus laikomasi pažadų, kuriuos davė ankstesnioji Ewos Kopacz vadovaujama Vyriausybė.

Vėliau, kalbėdamas su žurnalistais, būsimasis ministras savo nuomonę jau kiek sušvelnino, sakydamas, kad Lenkija priims pabėgėlius, bet su sąlyga, kad turės saugumo garantijas, o dėl pastarųjų esą ir kilo sunkumų.

Pirmiausia į tokius pareiškimus sureagavo HRW Europos padalinio vadovai. „Tegu kas nors pasako lenkams, kad pabėgėliai bėga į Europą kaip tik nuo tokios prievartos, kokią matėme Paryžiuje“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė organizacijos viešųjų ryšių direktorius Andrew Stroehleinas.

Tegu kas nors pasako lenkams, kad pabėgėliai bėga į Europą kaip tik nuo tokios prievartos, kokią matėme Paryžiuje

HRW Europos skyriaus vadovė L.Leicht buvo kur kas griežtesnė: „Aukso medalis Lenkijai už absurdiškiausią ir ignoravimo pilną atsakymą į atakas Paryžiuje. Pabėgėliai bėga nuo karo ir persekiojimo“, – parašė ji.

„Financial Times“ žurnalistas Vidurio Europoje Henry Foy irgi kritikuoja Lenkiją: „Anot Lenkijos, išpuoliai Paryžiuje įrodo, kad ES migrantų politika yra klaidinga. Tai žinoma nuomonė, bet esu nustebęs, kaip greitai pasirodė ši kritika. Paryžiaus gatvės juk vis dar kruvinos.“

„Atrodo, daug kas Varšuvoje nesupranta: pabėgėliai ieško prieglobsčio Europoje, bėga nuo prievartos“, – priduria jis, taip pat pabrėždamas, kad gavo ne vieno lenkų politiko asmenines žinutes, kuriose smerkiamos tokios būsimojo ministro kalbos.

mon.gov.pl nuotr./buvusio Lenkijos gynybos ministro Tomaszas Siemoniakas apkabina Prancūzijos ambasadorių Pierre'ą Buhlerą
mon.gov.pl nuotr./buvusio Lenkijos gynybos ministro Tomaszas Siemoniakas apkabina Prancūzijos ambasadorių Pierre'ą Buhlerą

H.Foy taip pat paskelbė buvusio Lenkijos gynybos ministro Tomaszo Siemoniako, kurie prie Prancūzijos ambasados apkabina ambasadorių Pierre'ą Buhlerą, nuotrauką su prierašu „Taip turi žmonės reaguoti, o ne krautis politinį kapitalą“.

Nemaloni žinia į Lenkiją atkeliavo ir iš Vokietijos, šios šalies Žaliųjų partijos politikas Gerdas Lippoldas pareiškė: „Jeigu kiekvienas Europoje žinotų tokius įspėjimus, tai tarp Lenkijos ir Vokietijos iškiltų mūro siena dėl automobilių vagių.“

VIDEO: Rimtis ir susikaupimas Vilniuje, prie Prancūzijos ambasados
VIDEO: N-14: LE MONDE žurnalisto nufilmuoti šiurpūs kadrai prie BATACLAN salės Paryžiuje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius