Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Europą vilnija veržlios koronaviruso atmainos: pavargęs žemynas turi vėl gūžtis

Užkratas vaikų darželį ir pradinę mokyklą Milano priemiestyje Bolatėje nusiaubė greitai – prireikė vos kelių dienų, kad infekciją pasigautų 45 vaikai ir 14 šių įstaigų darbuotojų. O analizė netrukus parodė tai, ką pareigūnai ir taip įtarė: kad šioje bendruomenėje plinta pirmiausia Anglijoje nustatyta koronaviruso atmaina. Tokių istorijų šiomis savaitėmis daugėja visoje Europoje, ir jos nieko gero nežada, rašo naujienų agentūra AP.
Lombardiją vėl daužo su nauja jėga sugrįžusi koronaviruso pandemija
Lombardiją vėl daužo su nauja jėga sugrįžusi koronaviruso pandemija / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Bolatė, kur gyvena apie 40 tūkst. žmonių, veikia chemijos gamykla ir „Pirelli“ dviračių padangų fabrikas, – Italijos šiauriniame Lombardijos regione, jau trečią kartą tampančiame koronaviruso protrūkių šalyje epicentru.

Dabar šis prie Milano prisišliejęs miestelis jau uždarytas karantine – būtent dėl koronaviruso mutacijų, kurios, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) teigimu, dabar Europoje kelia naują užsikrėtimų bangą. Pastebima ne tik britiškoji atmaina, bet ir variantai, kildinami iš Pietų Afrikos Respublikos bei Brazilijos.

„Tai, kas su mumis dabar vyksta, įrodo, kad virusas yra kone protingas. Galime pristatyti daugybę barjerų ir įsivaizduoti, kad jie padeda, tačiau virusas galiausiai prisitaiko ir įveikia visas kliūtis“, – liūdnai pastebi Bolatės meras Francesco Vassallo.

„Scanpix“/AP nuotr./Karabinieriai užblokavo kelius į Bolatės miestą prie Milano
„Scanpix“/AP nuotr./Karabinieriai užblokavo kelius į Bolatės miestą prie Milano

Lyg tyčia Lombardija kaip tik šiomis dienomis atsimena, kad lygiai prieš metus paniro į pirmąjį pandeminį karantiną. O atsimindama jaudinasi, kad istorija gali kartotis – taip, dėl vakcinų džiaugiamasi, bet vis tiek ruošiamasi blogiausiam scenarijui.

Naujas krūvis ligoninėms

PSO ketvirtadienį paskelbė, kad praėjusią savaitę Europoje buvo užfiksuota 1 mln. naujų COVID-19 atvejų – 9 proc. daugiau nei ankstesnę savaitę, nors prieš tai pusantro mėnesio užsikrėtimų nuosekliai mažėjo.

O organizacijos Europos biuro direktorius daktaras Hansas Kluge neabejoja: „Didesnį plitimą nulemia atmainos. Bet ne tik – reikia kalbėti apie apie ribojimų švelninimą, kurs nevykdomas saugiai ir nėra kontroliuojamas.“

Vadinamoji britiška koronaviruso atmaina, kaip rodo PSO duomenys, aktyviai plinta net 27 Europos šalyse, o mažiausiai dešimtyje valstybių jau dominuoja – Jungtinėje Karalystėje, Danijoje, Italijoje, Airijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose, Izraelyje, Ispanijoje ir Portugalijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Po Europą plinta britiškoji koronaviruso atmaina
AFP/„Scanpix“ nuotr./Po Europą plinta britiškoji koronaviruso atmaina

Ekspertai įspėja, kad ši atmaina iki 50 proc. labiau užkrečiama nei originalusis virusas, kuris po žemyną plito pernai pavasarį ir rudenį. Tai reiškia, kad tokia mutacija sumanesnė ir gali apeiti kliūtis, kurios anksčiau veikė.

„Būtent dabar vėl sunkiau sveikatos apsaugos sistemoms. Jos tikrai vėl labiau apkrautos. Mums reikia laikytis ir būti labai atsargiems“, – pabrėžė H.Kluge.

Lombardijoje ligoninių intensyvios priežiūros skyriai iš tiesų vis pilnesni. Ten pareigūnai skelbia, kad daugiau nei du trečdaliai žmonių, sulaukiančių teigiamų testų rezultatų, užsikrečia britiškąja koronaviruso atmaina.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ištuštėjusios Milano gatvės
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ištuštėjusios Milano gatvės

Lombardijos gubernatorius jau anksčiau paskelbė dalinį karantiną dviejose provincijose ir 50-yje miestų, bet penktadienį teko dar labiau sugriežtinti suvaržymus – mokyklos buvo uždarytos absoliučiai visų klasių moksleiviams, nes vien Milano švietimo įstaigose atvejų padaugėjo 33 proc.

Atvyko ir atmainos iš PAR bei Brazilijos

Problemos – ne vien Italijoje. Situacija ypač bloga Čekijoje, kur šią savaitę ligoninėse buvo atsidūrę rekordiškai daug – beveik 8,5 tūkst. pacientų.

Kaimyninėje Lenkijoje, kuri, žinoma, visiškai šalia palyginti neblogus rodiklius demonstruojančios Lietuvos, jau atidaromos laikinos ligoninės ir atnaujinamas dalinis karantinas. Čia britiškoji atmaina jau fiksuojama vidutiniškai kas ketvirtame naujame užsikrėtime, nors dar vasarį rodiklis tesiekė 10 proc.

Tiesa, PSO atstovas H.Kluge optimistiškas dėl Jungtinės Karalystės. Ten ir suvaržymai labai apgalvoti, ir skiepijimas nuo koronaviruso itin spartus – todėl tiek Britanijoje, tiek Izraelyje net agresyvesnės mutacijos neplinta labai greitai.

Europos Sąjungoje vakcinavimo procesas, priešingai, dar labai vangus – šiuo metu vis dar trūksta vakcinų dozių, be to, Bendrijos šalys narės ir pačios prastai organizuoja skiepijimo kampanijas.

Pirmadienį britai atidaro mokyklas – ekspertai atidžiai seks, ar toks žingsnis nulems blogesnius rodiklius.

Logiška, kad britiškoji atmaina pirmiausia pasirodė Jungtinėje Karalystėje, kur pradėjo įnirtingai plisti dar gruodį. Bet nors sausį teko vėl skelbti nacionalinį karantiną, atvejų skaičius nuo sausio pradžios, kai jų buvo fiksuojama 60 tūkst. per dieną, dabar sumažėjo iki maždaug 7 tūkst.

Tiesa, Boriso Johnsono vyriausybė tikina, kad elgsis atsargiai. Nors infekcija ten labiausiai plinta tarp 13–17 metų žmonių, pirmadienį britai atidaro mokyklas – ekspertai atidžiai seks, ar toks žingsnis nulems blogesnius rodiklius.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jungtinėje Karalystėje skiepijama nuo koronaviruso
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jungtinėje Karalystėje skiepijama nuo koronaviruso

Netolimoje Prancūzijoje dominuoja britiškoji koronaviruso atmaina – karantinas paskelbtas Nicoje, taip pat šiauriniame Diunkerko uoste. Tačiau Mozelio regione, kuris ribojasi su Vokietija ir Liuksemburgo, dominuoja, atrodo, dar labiau užkrečiama mutacija, kildinama iš Pietų Afrikos.

Šis variantas labai išplitęs ir Austrijoje, kur vyriausybė paskelbė, kad norėdama pažaboti atmainą skubiai paskiepys 84 tūkst. pažeidžiamiausio regiono gyventojų. Viena iš visų krovininių sunkvežimių vairuotojų, keliaujančių tarp šalies šiaurės ir pietų, nuo šiol reikalauja neigiamo koronaviruso testo.

PAR atmaina, kuri užfiksuota 26 Europos valstybėse (bet ne Lietuvoje, – red.) pavojingiausia laikoma dėl to, kad vis dar abejojama, ar dabar naudojamos vakcinos veiksmingos jos atžvilgiu.

O dar yra ir braziliškasis variantas, kuriuo, regis, įmanoma papildomai užsikrėsti net persirgus COVID-19 – ši mutacija pastebėta jau penkiolikoje Europos šalių.

Jau metai, ir pabaigos nematyti

Bolatės meras jau kreipėsi į Lombardijos regiono gubernatorių su prašymu kuo greičiau paskiepyti visus 40 tūkst. miesto gyventojų. Tiesa, jis nujaučia, kad atsakymas bus neigiamas, nes vakcinų dozių ir taip trūksta – Italija ką tik neleido „AstraZeneca“ išvežti iš šalies šimtų tūkstančių dozių.

Pačiame mieste per metus iš viso užfiksuota 3 tūkst. užsikrėtimų koronavirusu ir 134 mirtys – daugiausia senyvo amžiaus žmonių. Bolatė kentėjo ir lapkritį bei gruodį, o po Naujųjų gyventojus visiškai nepasiruošusius užklupo viruso atmaina.

„Žmonės pradeda pavargti vien nuo minties, kad net po metų nematyti šviesos tunelio gale“, – pastebi F.Vassallo.

O prieš metus pandemija visą Lombardiją užklupo itin netikėtai. Taip nelauktai, kad prabangų restoraną Milane turintis garsus virėjas Andrea Bertonas garsiai abejojo, ar klientai, pradėję masiškai atšaukinėti rezervacijas, neperdeda.

Žmonės pradeda pavargti vien nuo minties, kad net po metų nematyti šviesos tunelio gale.

„Atmosfera buvo labai keista. Staiga restoranas ištuštėjo, o mums ir iš užsienio pradėjo skambinti klientai – jie vienas po kito tvirtino, kad staliuko nebereikia“, – dabar prisimena A.Bertonas.

„Scanpix“ nuotr./Garsus virėjas Andrea Bertonas
„Scanpix“ nuotr./Garsus virėjas Andrea Bertonas

2020-ųjų kovo 8-ąją Italijos vyriausybė paskelbė apie skubų karantiną Lombardijoje, o jau kitą dieną – visoje šalyje. 60 mln. žmonių buvo prisakyta likti namuose.

Milane kultūros centrą „10 Corso Como“ turinti Carla Sozzani atsimena, kad pernai pavasarį niekaip negalėjo priprasti prie spengiančios tylos mieste, kuris paprastai kupinas triukšmo.

„Viskas, ką dieną ar naktį galėjai girdėti, buvo greitosios pagalbos automobilių sirenos ir dronų, kuriais buvo tikrinama, ar niekas neslampinėja gatvėmis, gausmas. Jausmas buvo slogus“, – pasakojo C.Sozzani.

Pernai vasarą krizė buvo atslūgusi, bet, kaip jau minėta, turtingas Lombardijos regionas vėl kenčia. Čia kasdien fiksuojami tūkstančiai naujų užsikrėtimų koronavirusu, kiekvieną savaitę – šimtai mirčių.

Nebegali dirbti viešbučiai, uždrausta išvykti iš regiono, žmonėms griežtai rekomenduojama dirbti namuose.

„Scanpix“/AP nuotr./Minios Milane vasario 27 dieną
„Scanpix“/AP nuotr./Minios Milane vasario 27 dieną

Parduotuvės dar veikia, bet ekspertai baiminasi, kad jos jau netrukus bus uždarytos – pandemija Italijoje vėl įsibėgėjo, kai vasarį žmonės pradėjo nebebijoti minių.

A.Bertonas šią savaitę jau buvo priverstas uždaryti savo restoraną: „Įtariu, kad tiek mano, tiek kitų verslai gali numirti. Niekada neįsivaizdavau, kad visa tai truks taip ilgai. Po metų grįžome ten, kur buvome viskam tik prasidėjus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius