Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po išpuolių Briuselyje Lenkija nepriims pabėgėlių, nes „tarp jų yra ir teroristų“

Lenkijos ministrė pirmininkė Beata Szydlo trečiadienį pareiškė, kad Varšuva nepriims jai pagal Europos Sąjungos (ES) planą numatytų pabėgėlių, kai džihadistų išpuoliai Briuselyje pražudė 31 žmogų.
Beata Szydlo
Beata Szydlo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lenkija yra pirmoji ES narė taip apsisprendusi po Briuselio oro uoste ir metropolitene surengtų išpuolių, per kuriuos be minėtų žuvusiųjų dar 270 žmonių buvo sužeista, tarp pastarųjų yra ir trys lenkai. Atsakomybę prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“.

„Po to, kas įvyko vakar Briuselyje, nėra galimybės šiuo metu sakyti, jog mes sutinkame priimti kad ir kiek migrantų“, – sakė B.Szydlo privačiai televizijai „Superstacja“.

Vien pernai Europos Sąjungą užplūdo apie 1,2 mln. pabėgėlių, daugiausia iš Sirijos per Turkija ir Graikiją.

Jos vadovaujama konservatyvios ir euroskeptiškos partijos „Įstatymas ir teisingumas“ vyriausybė anksčiau buvo sutikusi priimti apie 7 tūkstančius pabėgėlių; taip buvo susitarusi ankstesnė premjerė Ewa Kopacz.

Europa grumiasi su baisiausia po Antrojo pasaulinio karo migrantų krize. Vien pernai Europos Sąjungą užplūdo apie 1,2 mln. pabėgėlių, daugiausia iš Sirijos per Turkija ir Graikiją.

„Esame priversti pirmiausia užtikrinti savo pačių piliečių saugumą“, – sakė B.Szydlo, ragindama Europą nepriimti „tūkstančių migrantų, kurie atvyksta vien siekdami pagerinti savo gyvenimo sąlygas“.

Tarp šių migrantų „yra ir teroristų“, pridūrė ji.

Į Lenkiją pirmieji migrantai turėjo atvykti kovo pabaigoje ir balandžio pradžioje, ES šalių vadovams po ilgų ginčų sutarus ES šalyse paskirstyti 120 tūkst. pabėgėlių.

Tačiau prieš šį susitarimą balsavo Čekija, Vengrija, Rumunija ir Slovakija, o Lenkija pritarė susitarimui, kai šalį valdė „Pilietinės platformos“ vyriausybė.

B.Szydlo gynė Lenkijos bei Višegrado šalių, taip pat Kroatijos ir Rumunijos pasirinktą atsargų požiūrį į migrantus.

„Mūsų požiūris yra labai atsargus, tai sukelia didelę kritiką iš kitų šalių, kurias mes vadiname senąja Europa, kuri skubotai sutiko įsileisti į Europą migrantų srautą, – sakė premjerė. – Toks neatsargumas ir yra mus ištikusių problemų priežastis“.

Po išpuolių Briuselyje ir Paryžiuje, „deja, turiu pasakyti, kad ES nepasimokė iš to, kas įvyko“, pridūrė B.Szydlo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius