TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Politico“: JAV kandidatas į prezidentus nori, kad jo šalis pasitrauktų iš NATO

Vienas iš Respublikonų partijos kandidatų į JAV prezidentus Vivekas Ramaswamy nori, kad šalis pasitrauktų iš NATO, skelbia leidinys „Politico“.
Vivekas Ramaswamy
Vivekas Ramaswamy / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Remdamasisi informuotais šaltiniais, „Politico“ pažymėjo, kad V.Ramawamy įvairioms ekspertų ir rėmėjų grupėms yra sakęs, jog nori išvesti Jungtines Valstijas iš NATO bloko.

Straipsnio autoriai daro prielaidą, kad respublikonas gali žengti tokį žingsnį, jei taps šalies prezidentu.

JAV pasitraukimas iš NATO gali tapti didžiausios per pastaruosius dešimtmečius transatlantinės krizės pradžia, dėl kurios NATO taps neįmanoma veikti kaip atgrasymo priemonė prieš Rusiją.

Spalio mėnesį duodamas interviu „Politico“ V.Ramaswamy JAV pasitraukimo iš NATO idėją pavadino pagrįsta, tačiau atvirai jos nepalaikė. Respublikonų atstovas taip pat užsiminė, kad atėjo laikas Jungtinėms Valstijoms pasitraukti iš Jungtinių Tautų organizacijos.

V.Ramaswamy rinkimų kampanijos atstovė spaudai Tricia McLaughlin atsisakė tiesiogiai komentuoti, ką respublikonas darytų dėl NATO, tačiau nepaneigė kandidato pozicijos.

„Vivekas yra rimtai susirūpinęs, kad dauguma NATO sąjungininkių nevykdo savo įsipareigojimų dėl karinių investicijų, ir prireikus iš naujo įvertins mūsų pačių paramą. Jis taip pat mano, kad NATO ekspansionizmas po Šaltojo karo be reikalo padidino didelio konflikto su Rusija riziką“, – sakė atstovė spaudai.

„Politico“ pridūrė, kad V.Ramaswamy nėra vienintelis kandidatas į Jungtinių Valstijų prezidentus, kalbantis apie šalies pasitraukimą iš Šiaurės Atlanto aljanso. Prieš tai panašų pareiškimą padarė buvęs prezidentas respublikonas Donaldas Trumpas.

„JAV pasitraukimas iš NATO gali tapti didžiausios per pastaruosius dešimtmečius transatlantinės krizės pradžia, dėl kurios kils klausimų dėl Vašingtono gebėjimo remti savo sąjungininkus, o NATO taps neįmanoma veikti kaip atgrasymo priemonė prieš Rusiją“, – rašo „Politico“.

Primenama, kad JAV Kongresas uždraudė prezidentams vienašališkai priimti sprendimus dėl pasitraukimo iš NATO.

Tai ne pirmas kartas, kai V.Ramaswamy pareiškimiai susilaukia didelio ažiotažo. Anksčiau jis įsivėlė į skandalą po to, kai pasisakė apie Ukrainą ir jos prezidentą Volodymyrą Zelenskį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius