Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

„The New York Times“: būdamas prezidentu D.Trumpas iš užsienio vyriausybių gavo milijonus

Atstovų Rūmų demokratai paskelbė įrodymus, kad buvęs Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas, būdamas šalies vadovo poste, iš užsienio subjektų gavo mažiausiai 7,8 mln. dolerių. Tačiau jo partija už tokius nusižengimus rodo pirštais į prezidentą Joe Bideną, skelbia amerikiečių leidinys „The New York Times“.
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas / „AFP“/„Scanpix“

D.Trumpo įmonės jo prezidentavimo laikotarpiu sulaukė mažiausiai 7,8 mln. dolerių iš 20 užsienio vyriausybių, atskleidžia nauji Atstovų Rūmų demokratų ketvirtadienį paskelbti dokumentai, kuriuose nurodoma, kiek jis, būdamas Baltuosiuose rūmuose, sulaukė lėšų iš užsienio sandorių. Daugiausia, tiesa, iš Kinijos.

Šie sandoriai, išsamiai aprašyti 156 puslapių ataskaitoje, pavadintoje „Baltųjų rūmų pardavimas“, kurią parengė Atstovų Rūmų priežiūros komiteto demokratai, yra konkretūs įrodymai, kad buvęs prezidentas elgėsi taip, kaip Atstovų Rūmų respublikonai, stengdamiesi iškelti apkaltos bylą, kol kas nesėkmingai bando įrodyti, kad elgėsi ir prezidentas J.Bidenas.

Ataskaitoje aprašoma, kaip užsienio šalių vyriausybės ir jų kontroliuojami subjektai bendradarbiavo su D.Trumpo įmonėmis, kai jis sėdėjo prezidento poste. Teigiama, kad jie mokėjo milijonus „Trump International Hotel“ Vašingtone, „Trump International Hotel“ Las Vegase, „Trump Tower“ Penktojoje aveniu Niujorke ir „Trump World Tower“ Jungtinių Tautų aikštėje Niujorke.

Ataskaitoje nustatyta, kad tarp šalių, globojančių D.Trumpo nekilnojamąjį turtą, Kinija jo verslo interesams iš viso sumokėjo daugiausiai – 5,5 mln. dolerių.

JAV Konstitucija draudžia federalines pareigas užimantiems asmenims priimti pinigus, mokėjimus ar „bet kokios rūšies dovanas“ iš užsienio vyriausybių ir monarchų, nebent jie gautų Kongreso sutikimą tai daryti, pažymėjo „The New York Times“.

Ataskaitoje pažymima, kad D.Trumpas niekada nesikreipė į Kongresą prašydamas sutikimo.

Atstovų Rūmų demokratai ketvirtadienį šiuos sandorius pasitelkė kaip atsvarą respublikonų pradėtam tyrimui dėl apkaltos J.Bidenui, kuriuo siekiama susieti jį su tarptautiniais verslo sandoriais, sudarytais jo sūnaus Hunterio Bideno prieš tėvui tampant prezidentu, siekiant įrodyti korupciją ar prekybą įtaka.

Iki šiol jiems nepavyko įrodyti, kad prezidentas J.Bidenas kaip nors praturtėjo dėl kurio nors iš šių sandorių.

„AFP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„AFP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

„Iškeldamas savo asmeninius finansinius interesus ir korumpuotų užsienio valstybių politikos prioritetus virš Amerikos visuomenės interesų, buvęs prezidentas D.Trumpas pažeidė ir aiškius Konstitucijos įsakymus, ir kruopštų precedentą, kurį sukūrė ir kurio laikėsi kiekvienas ankstesnis vyriausiasis vadas“, – ataskaitos įžangoje rašė Merilando atstovas Jamie Raskinas, vyriausias demokratas Priežiūros komitete.

Ataskaitoje nustatyta, kad tarp šalių, globojančių D.Trumpo nekilnojamąjį turtą, Kinija jo verslo interesams iš viso sumokėjo daugiausiai – 5,5 mln. dolerių. Tarp šių mokėjimų įtraukti milijonai dolerių, kuriuos sumokėjo Kinijos ambasada Jungtinėse Valstijose, Kinijos pramoninis ir komercinis bankas ir „Hainan Airlines Holding Company“.

Antroji pagal dydį mokėtoja buvo Saudo Arabija, kuri „Trump World Tower“ ir viešbutyje „Trump International Hotel“ išleido daugiau nei 615 tūkst. dolerių.

„Šis pasakojimas yra beprotiškas“, – pareiškė D.Trumpo sūnus, verslininkas Ericas Trumpas, apie demokratų ataskaitą.

Jis pridūrė, kad „Jungtinių Valstijų istorijoje nėra prezidento, kuris būtų buvęs griežtesnis Kinijos atžvilgiu nei Donaldas Trumpas“, paminėdamas didelius tarifus, kuriuos buvęs prezidentas įvedė šios šalies prekėms ir paslaugoms. Jis taip pat pažyėmjo, kad „Trump Organization“ „neturi galimybių sustabdyti, kad kas nors per trečiąsias šalis“ neatliktų užsakymų viešbutyje.

„Zuma press“/„Scanpix“/„Trump Tower“ pastatas
„Zuma press“/„Scanpix“/„Trump Tower“ pastatas

Buvusio prezidento sūnus tvirtino, kad užsienio interesai nedarė įtakos jo tėvo prezidentavimui ir kad bet koks bendrovės pelnas, gautas už viešbučių apgyvendinimą, buvo grąžintas federalinei vyriausybei per savanorišką kasmetinį mokėjimą Iždo departamentui.

Atstovų Rūmų respublikonai taip pat atmetė naujai paviešintą informaciją, teigdami, kad nėra nieko blogo, jog D.Trumpas, būdamas prezidentu, gaudavo pajamų iš užsienio vyriausybių, tačiau pabrėžė, kad J.Bideno šeimos verslas buvo korumpuotas.

„Buvęs prezidentas D.Trumpas turi teisėtą verslą, o Bidenai – ne“, – ketvirtadienį pareiškė Kentukio valstijos atstovas respublikonas ir Priežiūros komisijos pirmininkas Jamesas R.Comeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius