Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politologai: teroro aktai Paryžiuje paveiks Europos požiūrį į saugumą ir migraciją

Teroro aktai Paryžiuje paveiks Europos valstybių požiūrį į tarptautinį ir nacionalinį saugumą bei skatins jį stiprinti, taip pat gali turėti įtakos didesnei migrantų kontrolei, mano BNS kalbinti politologai.
Šeštadienio rytas Paryžiuje po teroristinių atakų
Šeštadienio rytas Paryžiuje po teroristinių atakų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Bendra vyraujanti nuomonė yra, kuri buvo išreikšta ir prancūzų spaudoje – kad prasidėjo karas Prancūzijos viduje. Ir ta nuomonė visuomenėje – kad vyksta karas – matyt, vers ir politikus priimti tam tikrus sprendimus: griežtinti apsaugos priemones viduje, bet taip pat ir bandyti kovoti su tomis šalimis, iš kurių terorizmas kyla. Tikrai nemažės prancūzų parama antskrydžiams Sirijoje ir ta misija net galbūt intensyvės“, – BNS šeštadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) politologė Margarita Šešelgytė.

Jos vertinimu, šis teroro aktas turėtų solidarizuoti Europos vadovus, paskatinti juos drauge imtis veiksmų ir labiau įsitraukti į kovą su Islamo valstybe, užtikrinti didesnį saugumą Viduriniuosiuose Rytuose.

TSPMI politologo Kęstučio Girniaus nuomone, šis įvykis paskatins tiek Prancūziją, tiek visą Europą sustiprinti ir nacionalinį saugumą.

„Manau, kad bus nuoseklesnis radikalių musulmonų stebėjimas ir sekimas. Tikrai Europos šalių žvalgybos dar glaudžiau bendradarbiaus, bus didelis reikalavimas“, – kalbėjo jis.

Taip pat, pasak K.Girniaus, didesnis dėmesys bus skiriamas migracijai ir bus reikalaujama „peržiūrėti, kas atvyksta į Europą“. Tačiau jis nemato galimybės visoms Europos valstybėms dėl to priimti vieningo sprendimo.

„Didės spaudimas mažinti bėglių skaičių, be to, užtikrinti, kad visi atvykę būtų užregistruojami ir būtų žinoma, kur jie gyvena“, – kalbėjo K.Girnius.

M.Šešelgytė taip pat pastebėjo, kad šis teroristinis aktas „gali turėti tam tikrų pasekmių, kaip valstybės žiūrės į migrantus, atvykstančius į ES“. Jos požiūriu, gali būti griežtinamos migracijos taisyklės ir dar labiau mažės ES valstybių noras priimti migrantus.

Per virtinę kruvinų atakų, kurių taikiniais penktadienio vakarą tapo į koncertą atėję jaunuoliai ir populiariose Prancūzijos sostinės vietose laiką leidę paryžiečiai, mažiausiai 120 žmonių žuvo, o dar daugiau kaip 200 buvo sužeista. URM atstovai BNS informavo, kad oficialios informacijos apie Paryžiuje nukentėjusius Lietuvos piliečius neturi.

VIDEO: Paryžius po kruvinojo penktadienio: ašaros, ginklai ir nežinia
VIDEO: Paryžius gedi išpuolių aukų
VIDEO: Prancūzijos žiniasklaida po kruvinojo penktadienio
VIDEO: Kruvinasis penktadienis Paryžiuje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius