Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius Pranciškus leido liturgijoje plauti ir moterų kojas

Popiežius Pranciškus pakeitė Katalikų Bažnyčios liturgines normas leisdamas, Didžiojo Ketvirtadienio liturgijoje plauti ne tik vyrų, bet ir moterų, kojas.
Popiežius Pranciškus kojų plovimo ceremonijoje
Popiežius Pranciškus kojų plovimo ceremonijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Romos mišiole iki šiol buvo nustatyta, kad tik vyrai ir berniukai turėjo būti pasirinkti iš Didžiojo Ketvirtadienio apeigų dalyvių, kad jų kojos būtų plaunamos celebranto. Tad popiežius nurodė Dieviškojo kulto kongregacijai įtraukti į mišiolą formuluotės pakeitimus.

Savo rašte popiežius aiškina, kad „nuo šiol Bažnyčios ganytojai gali pasirinkti apeigų dalyvius iš visų Dievo Tautos narių.“ Jis teigia, kad ganytojai turėtų paaiškinti savo žmonėms pasikeitimų prasmę.

Formalus reikalavimas, kad tik vyrams turi būti plaunamos kojos buvo neretai ignoruojamas daugelyje vyskupijų ir vienuolijų. Pats popiežius Pranciškus savo pontifikato metu ne sykį nuplovė moterų ir merginų kojas per Didžiojo Ketvirtadienio apeigas.

Kojų plovimas primena gestą, kai Jėzus per Paskutinę Vakarienę, nuplovė apaštalų, kurie visi buvo vyrai, pėdas. Senojo papročio šalininkai teigia, kad Didžiojo Ketvirtadienio liturgijoje, kuri primena kunigystės institucijos įsteigimą, tik vyrų pasirinkimas pabrėžė jų vaidmenį kunigystėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius