Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prancūzijos pareigūnai padarė pažangą tirdami ataką prieš žydų maisto parduotuvę

Tyrime dėl įkaitų dramos vienoje Paryžiaus košerinio maisto parduotuvėje buvo pasiekta reikšminga pažanga, kai praeitą savaitgalį buvo rastas butas, kuriame tikriausiai slapstėsi tą ataką surengęs Amedy Coulibaly, dabar įtariamas dėl kelių išpuolių Prancūzijos sostinės priemiesčiuose.
Amedy Coulibaly
Amedy Coulibaly / „Scanpix“/AP nuotr.

A.Coulibaly DNR jau buvo aptikta pietiniame Paryžiaus priemiestyje Monrūže – toje vietoje, kur praeitą ketvirtadienį buvo nušauta viena policijos pareigūnė. Per išpuolį košerinio maisto parduotuvėje panaudotas ginklas taip pat buvo susietas su kulkomis, sunkiai sužeidusiomis vieną žmogų per trečiadienio vakarą įvykdytą išpuolį Paryžiaus pietvakariniame priemiestyje Fontne o Rozė, kuriame gyveno A.Coulibaly.

Dabar manoma, kad A.Coulibaly, ne kartą teistas už ekstremistinę veiklą, gali būti susijęs ir su užminuotu automobiliu, kuris sprogo ketvirtadienio vakarą kitame pietiniame Paryžiaus priemiestyje.

Sekmadienio rytą internete paskelbtame viename vaizdo įraše, kuris buvo greitai pašalintas, buvo sakoma, kad įkaitų drama Vensano rajone esančioje parduotuvėje, policininkės nužudymas Monrūže ir automobilio sprogdinimas yra A.Coulibaly surengti išpuoliai.

32 metų islamistas panašų pareiškimą išsakė duodamas interviu telefonu televizijai BFMTV, kai buvo užgrobęs parduotuvę, kurioje jis nušovė keturis žmones.

Minėtame vaizdo pranešime ilgus baltus marškinius vilkintis vyras, labai panašus į A.Coulibaly, skelbia esantis džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) narys ir sako esantis susijęs su Cherifu Kouachi bei jo broliu Saidu, praeitą trečiadienį įvykdžiusiais kruviną išpuolį prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“.

„Broliai iš mūsų komandos – jie padarė „Charlie Hebdo“, – sakė vaizdo įraše matomas vyras, turėdamas omenyje 12 žmonių gyvybių nusinešusį išpuolį to leidinio redakcijoje Paryžiaus centre. Dviem dienomis vėliau broliai Kouachi buvo nukauti per susišaudymą su policija, užspeitusia juos viename miestelyje į šiaurės rytus nuo Paryžiaus.

„Aš taip pat ėmiausi šiokių tokių veiksmų prieš policiją, kad poveikis būtų didesnis, – vaizdo įraše sakė vyras, kurio tapatybė tyrėjai sekmadienį dar nebuvo patvirtinę. – Sugebėjome sinchronizuoti (savo veiksmus) ir pasirodėme tuo pačiu metu ... Jeigu puolate kalifatą, nes pulsime jus.“

Turėjo didelį ginklų arsenalą

Pareigūnai išsiaiškino, kad A.Coulibaly buvo gerai ginkluotas: pasibaigus parduotuvės apsiausčiai, tyrėjai joje rado du Tokarevo pistoletus, du Kalašnikovo automatus ir dinamito lazdelių.

Tyrėjai dabar mano, kad A.Coulibaly tikriausiai buvo sukaupęs dar didesnį arsenalą, kai buvo rasta jo numanoma buveinė per naktinę kratą Paryžiaus pietiniame priemiestyje Žantiji.

„Scanpix“/AP nuotr./Amedy Coulibaly
„Scanpix“/AP nuotr./Amedy Coulibaly

Apieškoję butą, kuriuo A.Coulibaly, kaip manoma, naudojosi nuo sausio 4 dienos, pareigūnai rado dar keturis Tokarevo pistoletus, revolverį, šaudmenų, mobilųjį telefoną, ašarinių dujų, policijos švyturėlį, neperšaunamą liemenę ir žiūronus.

Jie taip pat rado Koraną ir juodų vėliavų, panašių į naudojamas IS. Viena iš jų taip pat buvo panaudota kaip fonas sekmadienį internete paskelbtame vaizdo įraše.

Policija butą rado pagal A.Coulibaly telefono pokalbių informaciją, jo mobiliojo telefono prisijungimo prie vietos ryšio bokštų duomenis ir vieno liudininko, atpažinusio įtariamąjį, parodymus, sakė vienas šiam tyrimui artimas šaltinis.

Prancūzijos prokuratūra, dalyvaujanti tyrimuose dėl atakos prieš „Charlie Hebdo“, nužudymo Monrūže ir išpuolio žydų parduotuvėje, sekmadienį paskelbė pradėjusi antiteroristinį tyrimą.

Policija taip pat ieško A.Coulibaly partnerė ir tikėtinos bendrininkės Hayat Boumeddiene (Hajat Bumedjen), kuri, kaip manoma, pabėgo į Siriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius