Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasta vaidyba atskleidė melagieną: ukrainiečiai nėščiosios iš Luhansko nepakorė

Ukrainoje vykstant karui gaivinama kraupi kelerių metų senumo melagiena – kad ukrainiečiai pakorė vadinamosios Luhansko liaudies respublikos (LLR) gyventoją ir jo besilaukiančią žmoną. Tai nėra tiesa – ne tik jauna moteris nebuvo nėščia, bet ir niekas nebuvo nužudytas – scena buvo nufilmuota panaudojus kaskadininkų triukus.
Kad ir kaip tikroviškai atrodo korimo scena, daugelis detalių išduoda, kad ji suvaidinta
Kad ir kaip tikroviškai atrodo korimo scena, daugelis detalių išduoda, kad ji suvaidinta / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Kada iš tiesų filmuota?

Šiurpus vaizdo įrašas ir jį lydintys komentarai socialiniuose tinkluose ėmė plisti jau prieš keletą mėnesių.

20 sek. trukmės vaizdo įrašas balandį buvo pasidalintas su lakonišku komentaru rusų kalba: „Ukrainiečiai įvykdė egzekuciją milicininkui ir jo nėščiai žmonai.“

Vyrui pavadinti pavartotas žodis ополченец, kuriuo nuo senovės iki XX a. vid. buvo vadinami savigynos būrių, sudarytų iš genties vyrų, senovės ir viduramžių miestų ir kunigaikštysčių ginkluotųjų pajėgų, savotiškos liaudies milicijos ir jos rezervo nariai. Analogiška struktūra atsirado ir LLR.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Šiemet dėl „egzekucijos“ apkaltinti „Azov“ bataliono nariai, atsirado nemažai žmonių, kuriems ši scena patiko
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Šiemet dėl „egzekucijos“ apkaltinti „Azov“ bataliono nariai, atsirado nemažai žmonių, kuriems ši scena patiko

Gegužę „Twitter“ paskyroje, kurioje skelbiama su karu Ukrainoje susijusi informacija, o vietoje pagrindinės nuotraukos įdėtas kūjo ir pjautuvo bei penkiakampės žvaigždės paveiksliukas, pateikė daugiau užuominų.

Tiesa, kas tiksliai užfiksuota vaizdo įraše, kuriuo pasidalyta ir čia, nepaaiškinta: „Azov“ naciai turi stoti prieš teismą dėl išprievartavimų, žmogžudysčių, nukirsdintų galvų ir įvykdytų mirties bausmių Donbaso vaikams ir civiliams.“

Dar po poros mėnesių kitas „Twitter“ vartotojas paskelbė dar daugiau detalių: „Azov“ batalionas pakorė vyrą ir jo nėščią žmoną dėl jų kitokios tautybės.“

Nors nė viename iš šių komentarų nenurodyta nei kada, nei kur įvykdyta egzekucija, kadangi vaizdo įrašai buvo paskelbti vykstant karui Ukrainoje, galima suprasti, kad žmonės nužudyti jo metu.

Tačiau paieška internete pagal vieną kadrą iš vaizdo įrašo atskleidžia, kad jis pirmą kartą buvo publikuotas ne vėliau kaip 2019 m., taigi su dabartine Rusijos plataus masto invazija į Ukrainą neturi nieko bendro.

Atlikus atvirkštinę vaizdo paiešką „Google“ galima rasti, kad egzekucijos vaizdas (tiesa, tik nuotrauka, ne vaizdo įrašas) buvo paskelbtas jau 2015 m. gegužę. Tuomet buvo praėję lygiai metai nuo vadinamosios LLR nepriklausomybės deklaracijos paskelbimo.

„Baracko Obamos remiami Ukrainos neonaciai pakorė besilaukiančią moterį“, – paaiškinta prie kadro.

Analogiškas įrašas tą pačią dieną pasirodė kitoje „Twitter“ paskyroje. Čia buvo pridėta ir nuoroda į tekstą pavadinimu „JAV remiami Ukrainos kovotojai pakorė nėščią moterį“ tinklalapyje infowars.com, bet jo, panašu, nebelikę.

Rašė net Serbijoje

2015-aisiais kone tuo pačiu metu poros egzekucija buvo aprašyta ne viename straipsnyje.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Daugelis pasidalinusiųjų įrašu ar kadru iš jo įspėjo, kad vaizdas - ne silpnų nervų žmonėms
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Daugelis pasidalinusiųjų įrašu ar kadru iš jo įspėjo, kad vaizdas - ne silpnų nervų žmonėms

„Bausmės vykdytojai LLR pakorė milicininką ir jo nėščią žmoną“, – skelbė vieno autorius.

„Ukrainos baudėjai pakorė milicininką su nėščia žmona ir viską nufilmavo“, – kito pavadinime pateikta daugiau detalių.

Šiuose rašiniuose buvo rašoma, esą egzekuciją įvykdė diversantų-žvalgų grupė. Ją tariamai sudarė trys asmenys, vienas iš kurių žuvo per specialią operaciją.

Pas pastarąjį tariamai buvo rastas mobilus telefonas su pasibaisėjimą keliančiu vaizdo įrašu. Kaip tik tuomet ir sužinota, kas nutiko.

Beje, tuomet LLR prokuratūra nurodė, esą šie asmenys buvo iš bataliono „Donbas“, ne „Azov“, kaip rašoma pastaraisiais mėnesiais. Tas pats pavadinimas minėtas ir prie to paties įrašo, jį paskelbus metais vėliau.

Žinia apie egzekuciją buvo pasiekusi ir Serbiją.

Vaidybos elementų – į valias

Kaip galima suprasti iš vaizdo įrašų ir nuotraukų, egzekucija įvyko miško tankmėje, ją išties įvykdė trys kamufliažinių spalvų uniformomis apsirengę asmenys.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Egzekucijos scena internete pasirodė jau 2015 m.
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Egzekucijos scena internete pasirodė jau 2015 m.

Ilgiausioje (beveik 2 min.) trukmės vaizdo įrašo versijoje matyti, kaip pora – vyras ir jau nemažą pilvuką turinti moteris – stovi pririšti prie virvių. Šios permestos per horizontaliai pakabintą baslį ir pritvirtintos prie ant keliuko stovinčios mašinos.

Trijulė iš pradžių vaikštinėja apie „pasmerktuosius“, fotografuojasi, vienas net pozuoja moteriai, kuri, kaip buvo rašoma viename straipsnyje, tuoj tuoj turėjo gimdyti, ant krūtinės uždėjęs rankas.

Netrukus po to mašina (iš to panašu, kad buvo dar vienas egzekutorius, nes ją vairavo ne vienas iš minėtų trijų egzekutorių) pavažiavo kelis metrus pirmyn ir pora pakilo į viršų.

Kaip tik tuomet bent iš kelių detalių galima suprasti, kad situacija yra suvaidinta.

Poros galvas dengia maišai, tad nematyti ne tik pačių jų veidų, bet ir kaip jie elgiasi prieš laukiančią mirtį – nervinasi, nerimauja, keikiasi, maldauja pasigailėti (įrašas transliuojamas be garso, todėl neįmanoma suprasti ir kokia kalba bendrauja abi pusės, koks jų akcentas), o gal priešingai – juokias, grasina, kad bus atkeršyta ar pan. Bent iš kūno kalbos atrodo, kad likimą pasitinka visiškai ramūs (galima nebent daryti prielaidą, kad jie yra kažkuo apsvaiginti).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kad ir kaip tikroviškai atrodo korimo scena, daugelis detalių išduoda, kad ji suvaidinta
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kad ir kaip tikroviškai atrodo korimo scena, daugelis detalių išduoda, kad ji suvaidinta

Į viršų kūnai pakilo taip pat gana ramiai, nors bent dešimčiai sekundžių turėjo ištikti konvulsijos, tik vyras šiek tiek pamostaguoja kojomis, o moteris lyg priešinasi tam, kas vyksta. Kiek galima suprasti, jie net nešaukė. Kūnai išlieka gana stangrūs ir juda nenatūraliai tokiai situacijai, abu siūbuoja į šonus lyg staiga aukštyn pakelti daiktai.

Abejotinai atrodo tariamai mirštančių kūnų svorio centras – panašu, kad jie pakabinti už nugaros viršutinės dalies, ne už kaklo, abiejų galvos gana stabiliai laikosi vertikaliai – kaip stovinčio ar sėdinčio žmogaus, kuris jos nėra dėl kokios nors priežasties nusvarinęs. Korimo metu kūnui dėl svorio staigiai pakritus žemyn ir virvei apspaudus kaklą, šis staiga išnyra ir galva nulinksta.

Šio momento vaizdo įraše apskritai nematyti – kūnai ne kristeli žemyn, praradę pagrindą po kojomis, o pakyla aukštyn lyg, pavyzdžiui, per akrobatų pasirodymą cirke.

Atrodo, lyg vienas iš egzekutorių padeda moteriai pakilti į viršų, ją stumtelėdamas, vėliau laiko ją už kojų, paima ir už vyro kojos, kad šis nebesiūbuotų. Taip, laikydamas abu tariamus pakartuosius, kad abu kabotų tiesiai, priekine kūno dalimi atsukti į kamerą, jis stovi dar kurį laiką.

Dar viena įdomi detalė – mašinos numeriai paslėpti. Atsižvelgiant į tai, kad vaizdo įrašas buvo rastas vieno iš žudikų telefone, kyla klausimas, ar jis suspėjo jį paredaguoti ir taip paslėpti įkalčius. Įrašas, kaip skelbė LLR pareigūnai, buvo darytas mobiliuoju, tačiau vaizdas jame gana stabilus ir tolygus, nors, filmuojant tokią situaciją ir tokiomis sąlygomis, vaizdas ekrane turėjo išeiti judantis. Gali būti, kad telefonas buvo padėtas ant stabilaus pagrindo, kitaip turėjo būti ir penktas dalyvis.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Panašu, kad moteris iš tiesų nebuvo nėščia
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Panašu, kad moteris iš tiesų nebuvo nėščia

Jei „pakartieji“ nebūtų laikyti už kojos ir būtų atsisukę nugaromis į kamerą, žiūrovai greičiausiai būtų pamatę, kad virvės užmautos ne ant kaklų, o pritvirtintos prie nugaros. Jie galimai buvo su alpinistų, aukštalipių ar nesaugiomis sąlygomis dideliame aukštyje dirbančių žmonių naudojamus diržus, prie kurių galima pritvirtinti saugumo priemones.

Internete galima rasti vaizdo įrašų, kuriuose detaliai paaiškinta, kaip naudoti tokią įrangą, pavyzdžiui, filmuojant korimą. Šiame vaizdo įraše jos nematyti, mat pora prisirengusi nemažai drabužių.

Moteriai pakilus po pilvu pasirodo šviesi juosta – galimai šio diržo ar netikro pilvo, naudojamo, pavyzdžiui, filmuose nėščiąsias vaidinančių aktorių, dalis.

Tinklaraštininkas Aleksandras Kovalenka, prisistatantis slapyvardžiu Zloy_Odessit, atkreipė dėmesį į tai, kad kariamieji dažnai nevalingai ima šlapintis ir tuštintis. Nepanašu, kad tai įvyko šiuo atveju.

Be to, anot jo, vaizdo įraše matomas miškas – visai nebūdingas Donbasui. Daugiamečiai, aukšti spygliuočių miškai aptinkami tik Karpatuose – kitoje Ukrainos pusėje.

Vaizdo įraše ir kadruose iš jo matyti vandens ženklas – užrašas „News Front“, nurodantis, kur pirmiausiai „egzekucija“ buvo parodyta. Tai yra prorusiškas tinklalapis, įkurtas Rusijos okupuotame Kryme. Pernai JAV Iždo departamentas (kitaip tariant, Finansų ministerija) jį apibūdino kaip propagandos instrumentą, kuris koordinuoja dezinformacijos sklaidą tiesiogiai su Rusijos valstybės saugumo tarnyba FSB.

Beje, originalaus vaizdo įrašo, paskelbto tinklalapyje ir jo kanale „YouTube“, nebėra.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius