Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš EP rinkimus Lenkijos valdančiųjų lyderis J.Kaczynskis ragina partijas užimti bendrą poziciją dėl euro

Lenkijos konservatorių lyderis trečiadienį paragino opozicinių politinių jėgų vadovus palaikyti jo valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumo“ (PiS) poziciją, kad šalis neturėtų įsivesti euro, kol jos ekonomika neprisivijo vakarinių kaimynių ekonomikų.  
Jaroslawas Kaczynskis
Jaroslawas Kaczynskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kai Lenkija 2004-aisiais įstojo į Europos Sąjungą, šalis įsipareigojo įsivesti eurą, tačiau konkrečios datos nenustatė.

Artėjant kitą mėnesį vyksiantiems rinkimams į Europos Parlamentą PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis paragino opozicines partijas užimti bendrą poziciją, kad euro įvedimas turėtų būti atidėtas.

„Idėja yra tokia, kad visos politinės jėgos, įskaitant mūsų, garantuotų, jog Lenkija neįsives euro, kol bus ekonomiškai neprisivijusi į vakarus nuo mūsų sienų esančių valstybių“, – sakė jis.

„Svarbiausias mūsų orientyras yra Vokietija“, didžiausia ir stipriausia Europos ekonomika, sakė J.Kaczynskis.

J.Kaczynskis, kaip valdančiosios partijos lyderis, turi nemenkos įtakos politikos formavimo procesui. Palietęs euro temą jis iškėlė klausimą, praktiškai nesvarstomą viešose diskusijose.

„Drauge turime užtikrinti Lenkijos saugumą ir dinamišką plėtrą. Tokiu svarbiu klausimu kaip Lenkijos zloto ateitis turime paskelbti nedviprasmišką pareiškimą. Nuo to priklauso Lenkijos ir jos piliečių ateitis“, – rašoma PiS lyderio pareiškime, išsiųstame opozicinėms partijoms.

Kaip parodė praėjusią savaitę bulvarinio laikraščio „Super Express“ paskelbti viešosios nuomonės tyrimo rezultatai, 65 proc. lenkų pasisako prieš euro įvedimą. Tačiau kiti tyrimai rodo, kad daugiau nei 80 proc. jų patenkinti tuo, kad šalis yra ES narė.

J.Kaczynskis yra vienas iš Europos politikų populistų, pasisakančių už ES reformų darbotvarkę, kurioje pirmenybė teikiama ne federalizmui, o nacionaliniam suverenitetui.

Praėjusią savaitę Lenkijos opozicinių partijų koalicija pradėjo savo rinkimų kampaniją įspėjimu, kad PiS gali išvesti šalį iš ES.

Beveik ketverius metus valdžioje esančios PiS santykiai su partneriais Europoje gana įtempti dėl kontroversiškų teismų sistemos reformų, kurios, anot Briuselio, kelia grėsmę teismų nepriklausomybei, įstatymo viršenybei ir demokratijai.

Naujausios viešosios nuomonės apklausos rodo, kad PiS nedideliu atotrūkiu lenkia plačią liberalcentristų Europos koaliciją, kaltinančią valdančiuosius siekiu išvesti šalį iš ES. PiS tokius kaltinimus neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius