-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prieš „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekių susprogdinimą šalia jų buvo du paslaptingi laivai

Likus kelioms dienoms iki „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekių susprogdinimo, jų akvatorijoje praplaukė du laivai su išjungtais duomenų siųstuvais. Apie tai pranešė „Wired“, kuris laivų vaizdus gavo iš palydovinių duomenų stebėjimo bendrovės „SpaceKnow“.
„Nord Stream“ dujų nuotekis
„Nord Stream“ dujų nuotekis / „Cover Images“/„Scanpix“ nuotr.

„SpaceKnow“ tyrimo duomenimis, likus kelioms savaitėms iki nuotėkio aptikimo šalia vamzdynų praplaukė 25 laivai – nuo krovininių iki įvairių paskirčių didelių laivų. Dviejų iš jų, kurių ilgis – nuo 95 iki 130 metrų, atsakikliai, perduodantys laivo pavadinimą, buvimo vietą, kryptį, greitį ir kitą informaciją, buvo išjungti.

Bendrovė pasidalijo išvadomis su NATO pareigūnais, kurie tiria „Nord Stream“ susprogdinimus. NATO atstovė spaudai atsisakė komentuoti. Tačiau neoficialiai organizacija „Wired“ patvirtino gavusi nuotraukas ir teigė, kad jos „gali būti naudingos tyrimui“.

Nord Stream
Nord Stream

Pagal tarptautinę teisę dideli laivai privalo įrengti ir naudoti atsakiklius, kad, be kita ko, išvengtų susidūrimų su kitais laivais. Laivai, kurie išjungia atsakiklius, dažnai įtariami dalyvavimu neteisėtoje žvejyboje arba šiuolaikinėje vergovėje, rašo „Wired“.

„Nord Stream“ dujotiekio pažeidimas
„Nord Stream“ dujotiekio pažeidimas

Vakarų šalys dėl šios diversijos įtaria Rusiją, kuri, pradėjusi karą Ukrainoje ir sulaukusi griežtų sankcijų, ėmė riboti dujų tiekimą Europai. Rusija tuo tarpu kaltina dėl diversijos Vakarų šalis, ypač Didžiąją Britaniją ir JAV, kurios yra didžiausios karinės paramos Ukrainai teikėjos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius