Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 10 11 /20:16

E.Muskas neigia, kad prieš paskelbdamas skandalingąjį taikos Ukrainoje planą kalbėjosi su V.Putinu

Milijardierius Elonas Muskas, prieš paskelbdamas savo taikos planą karui Ukrainoje užbaigti, pagal kurį okupuotas Krymas visam laikui perduotos Rusijai, tiesiogiai kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, rašo „The Guardian“, cituodamas politinių tyrimų bendrovės „Eurasia Group“ vadovą, politologą Ianą Bremmerį. Visgi pats „SpaceX“ ir „Tesla“ įkūrėjas neigia, kad pastaruoju metu bendravo su V.Putinu.
Elonas Muskas
Elonas Muskas / Scanpix nuotr.

Turtingiausias pasaulio žmogus, bendrovių „Tesla“ ir „SpaceX“ įkūrėjas E.Muskas spalio pradžioje tviteryje parašė, kad viena iš galimų, nors ir mažai tikėtinų, konflikto Ukrainoje pasekmių gali būti branduolinis karas. Tačiau didžiausią rezonansą sukėlė jo teiginys, kad Krymo pusiasalis Ukrainai buvo perduotas per klaidą ir jo pripažinimas Rusijos dalimi galėtų užbaigti Rusijos pradėtą karą prieš Ukrainą.

E.Muskas tuomet pasiūlė savo „taikos planą“, kuris, jo manymu, galėtų padėti užbaigti karą. Jį sudaro keturi punktai: „iš naujo surengti referendumus aneksuotuose regionuose prižiūrint JT“ (Rusija pasitraukia, jei tokia yra žmonių valia); Krymas formaliai taptų Rusijos dalimi (E.Muskas mano, kad „taip buvo nuo 1783 m. iki N.Chruščiovo klaidos“); būtų užtikrintas vandens tiekimas į Krymą; Ukraina išliktų neutrali valstybė.

„Tesla“ ir „SpaceX“ įkūrėjas sukūrė apklausą, leidžiančią daugiau nei 107 mln. jo sekėjų balsuoti už šią idėją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Kalbėjosi su V.Putinu?

Dabar aiškėja, kad prieš šį savo pasiūlymą, kuris apskriejo visą pasaulį ir į kurį sureagavo aukščiausi Ukrainos pareigūnai bei Rusijos propaganda, E.Muskas bendravo su V.Putinu.

I.Bremmeris „Eurasia Group“ prenumeratoriams išsiųstame laiške teigia, kad E.Muskas jam pasakė, jog Rusijos prezidentas yra „pasirengęs derėtis“, jei Krymas liktų Rusijos rankose.

Teigiama, kad V.Putinas „Tesla“ vadovui primygtinai piršo idėją, kad Ukraina turėtų sutikti su nuolatiniu neutralumu ir pripažinti Rusijos aneksuotus Luhansko, Donecko, Chersono ir Zaporižios regionus kaip Rusijos teritorijas.

Pasak I.Bremmerio, E.Muskas teigė, kad V.Putinas jam pasakė, jog šie tikslai bus pasiekti „bet kuriuo atveju“, įskaitant galimą branduolinio ginklo panaudojimą, jei Ukraina įsiveržtų į Krymą.

„Eurasia Group“ išplatintame naujienlaiškyje rašoma, kad E.Muskas Rusijos prezidentui sakė, jog „reikia padaryti viską, kad tokio rezultato būtų išvengta“.

Po tariamo pokalbio su V.Putinu E.Muskas paskelbė „Twitter“ apklausą su savo pasiūlymais, kaip užbaigti karą Ukrainoje.

E.Muskas neigia

Pats E.Muskas tviteryje paskelbė žinutę, kad I.Bremmerio paviešinta informacija yra klaidinga.

Milijardierius savo įraše nurodo, kad pastarąjį kartą su Rusijos prezidentu kalbėjosi prieš aštuoniolika mėnesių. E.Muskas pabrėžia, kad tai buvo vienintelis kartas, kai jis bendravo su V.Putinu, o tuometinio pokalbio tema buvo „kosmosas“.

Ukraina ironizavo

Netrukus po to, kai spalio pradžioje E.Muskas tviteryje paskelbė skandalingąją apklausą Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas tviteryje paskelbė savo planą, kaip užbaigti karą, prie kurio taip pat pridėjo balsavimo formą.

Jis pateikė tris punktus: Ukraina išlaisvina savas teritorijas, įskaitant aneksuotą Krymą; Rusija įvykdo demilitarizaciją ir privalomą denuklearizaciją ir nebegali kelti grėsmės kitiems; karo nusikaltėliai teisiami tarptautiniame tribunole.

Galiausiai į E.Musko įrašą sureagavo ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Tviteryje jis paskelbė savo apklausą, kurioje buvo galima pasirinkti, kuris E.Muskas labiau patinka pasauliui – palaikantis Ukrainą ar Rusiją.

Į E.Musko pasiūlymą tuomet sureagavo ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Kai kas nors bando pavogti jūsų „Tesla“ ratus, tai nereiškia, kad jis tampa teisėtu automobilio ar ratų savininku. Net jei jie tvirtina, kad balsavo už tai. Tiesiog sakau“, – tviteryje E.Muskui parašė Lietuvos prezidentas.

Rusija invaziją Ukrainoje vykdo nuo vasario pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius