Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Propaganda vėl perspaudė: meras Vitalijus Klyčko nesakė, kad Kyjivas nebus šildomas

Šalta žiema laukia ne tik sankcijas Rusijai paskelbusios Europos, bet ir užpultos Ukrainos. Tačiau centrinis šildymas Kyjive nebus atjungtas – tai tėra propagandos platinamas melas. Tokia išvada buvo padaryta iš viename interviu mero Vitalijaus Klyčko duoto patarimo pasirūpinti šiltais namų drabužiais ir antklodėmis, nors keliomis eilutėmis anksčiau jis patikino, kad bus stengiamasi bet kokiomis sąlygomis šildyti būstus.
Vitalijus Klyčko
Vitalijus Klyčko / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Susiejo su sankcijomis

„V.Klyčko paragino Kyjivo gyventojus apsirūpinti šiltomis antklodėmis“, – prieš kelias savaites savo skaitytojams pranešė tinklalapis ukraina.ru.

Jau pirmame trumpos žinutės sakinyje paskelbta, kad „Kyjive šildymo sezono nebus, piliečiams reikia apsirūpinti šiltais drabužiais“.

Toliau pasakojama, kad sostinės gyventojų namuose temperatūra gali nukristi iki 18-19 laipsnių, nors norma yra 21 laipsnis. Dujų gyventojams esą turima ir jos neturėtų pabrangti, tačiau šildymo sezoną gali sutrikdyti, anot mero, kokie nors „teroro aktai ir atakos prieš dujų stotis“.

Nelaukdama tokių išpuolių, Kyjivo valdžia nupirko generatorių ir kuro mokykloms bei ligoninėms. V.Klyčko savo ruožtu paprašė miestiečių pasiruošti tinkamų namų drabužių ir šiltų antklodžių.

Tekste nurodyta, kad taip sostinės vadovas kalbėjo duodamas interviu Ukrainos portalui „Babel“.

Panašus straipsnis, paremtas „Ukrainos žiniasklaida“, pasirodė ir portale regnum.ru. Čia taip pat nurodyta, esą gresiančių problemų priežastis yra sankcijų Rusijai sukelta energijos krizė.

Tik priminė šiltus drabužius

V.Klyčko tikrai davė išsamų interviu portalui „Babel“, bet nesakė, kad šildymo sezonas atšaukiamas. Rusijos žiniasklaida klaidingai interpretavo jo žodžius apie miesto pasiruošimą žiemai.

Ekrano nuotr. iš ukraina.ru/Kyjivo meras Vitalijus Klyčko nesakė, kad miestas žiemą nebus šildomas
Ekrano nuotr. iš ukraina.ru/Kyjivo meras Vitalijus Klyčko nesakė, kad miestas žiemą nebus šildomas

Meras, kaip teisingai pacitavo ukraina.ru, įspėjo, kad gali būti surengta atakų prieš sostinės dujų siurblines, tačiau apie sankcijų Rusijai sukeltą krizę nekalbėjo.

Tinklalapio „Babel“ žurnalistės jo teiravosi apie laukiančią sunkią žiemą: „Kokios jūsų prognozės, ar Kyjivui užteks dujų, ar bus elektros? Kam turėtų ruoštis miestas?“

Visas V.Klyčko atsakymas buvo toks: „Nenoriu visų raminti ir sakyti, kad viskas bus gerai. Gyvename atšiaurioje realybėje ir turime numatyti skirtingus scenarijus.

Už dujas atsakinga valdžia patikino, kad dujų gyventojams bus ir jos nepabrangs. To tikimės. Bet neatmetame, kad gali būti teroro aktų, išpuolių prieš dujų stotis. Atsižvelgiame ir į šį scenarijų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyjivas po raketų smūgių
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyjivas po raketų smūgių

Pirkome generatorius, kuro šiems generatoriams. Pirmiausia jie keliaus į ligonines, darželius ir mokyklas. Padarysime viską, kas įmanoma ir neįmanoma, kas priklauso nuo mūsų pačių, kad namai būtų šilti.

Bet prašau visų pasirūpinti šiltais namų drabužiais, šiltomis antklodėmis, nes neatmetame, kad namuose temperatūra bus keliais laipsniais žemesnė už normą. Norma yra 21 laipsnis, bet gali būti ir 19 ar 18.

Taip pat gali nutrūkti elektros tiekimas. Tikimės ir darysime viską, kad taip nenutiktų.

Jei nutrūksta elektra, turime generatorius. Jei nėra šildymo ar dujų, turime mazuto atsargų. Kurį laiką galėsime funkcionuoti autonomiškai. Tačiau tai yra gana trumpas laikotarpis, kurio reikia problemai išspręsti.“

Kyjivo vicemeras Petro Pantelejevas pažymėjo, kad valdžios įspėjimus dėl artėjančios žiemos reikėtų suvokti kaip raginimą energiją vartoti protingai ir taupyti. Anot jo, nepaisant karo padėties ir ribotų išteklių Kyjivas sugebėjo pasiekti techninio pasiruošimo šildymo sezonui minimumą.

Rugpjūčio viduryje Ukrainos saugyklose buvo saugoma 12,6 mlrd. kubinių metrų dujų ir 1,89 mln. tonų anglies. Vyriausybė turėtų pasirūpinti iki šalčių sukaupti 19 mlrd. kubinių metrų dujų – tiek užtikrintų sklandų šildymo sezoną.

Ukrainos valstybinės dujų bendrovės „Naftogaz“ valdybos pirmininko Jurijaus Vitrenko teigimu, dujų trūkumą iš dalies padengs gamyba šalies viduje, tad reikės importuoti apie 4,5 mlrd. kubinių metrų dujų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius