Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pusė milijono rusų pasirašė interneto peticiją, kuria reikalauja nutraukti karą Ukrainoje

Sustabdyti karą su Ukraina reikalauja daugiau nei 500 tūkst. Rusijos gyventojų, pasirašiusių peticiją internete, praneša „Novaya gazeta“.

Tokia peticija, kurią sukūrė žinomas Rusijos žmogaus teisių aktyvistas Levas Ponomariovas, buvo paskelbta portale change.org. L.Ponomariovas ketvirtadienį buvo sulaikytas. Rusioje L.Ponomariovas dėl savo veiklos žmogaus teisių apsaugos srityje yra paskelbtas „užsienio agentu“.

„Putinas įsakė pradėti karinę operaciją prieš Ukrainą, nepaisant baisios kainos, kurią tiek Ukraina, tiek Rusija neabejotinai sumokės už šį karą, nepaisant visų Rusijoje ir užsienyje skambėjusių proto balsų. Oficiali Rusijos retorika teigia, kad tai daroma „savigynai“. Bet jūs negalite apgauti istorijos“, – sakoma kreipimosi tekste.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Levas Ponomariovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Levas Ponomariovas

L.Ponomariovas paskelbė apie antikarinio judėjimo Rusijoje formavimosi pradžią ir paramą bet kokioms taikioms prieškarinio protesto formoms, taip pat paragino visus protingus Rusijos žmones pasipriešinti karui.

„Reikalaujame nedelsiant nutraukti Rusijos ginkluotųjų pajėgų ugnį ir nedelsiant išvesti jas iš suverenios Ukrainos valstybės teritorijos. Karo nusikaltėliais laikome visus, kurie priėmė sprendimą pradėti karo veiksmus Rytų Ukrainoje, sankcionavo agresyvią ir karą pateisinančią propagandą Rusijos žiniasklaidoje, priklausomoje nuo valdžios“, – teigiama peticijoje.

Vasario 24-osios vakarą Rusijos miestuose vyko protesto akcijos prieš karą su Ukraina, po kurių prasidėjo masiniai sulaikymai.

„Daugiau kaip 1 391 žmogus jau sulaikytas 51 mieste“, – nurodė areštus per opozicijos mitingus fiksuojanti grupė „OVD-Info“. Anot jos Maskvoje sulaikyta per 700 žmonių, o antrame pagal dydį Sankt Peterburgo mieste – daugiau kaip 340 protestuotojų.

Pasak įvykio vietoje buvusių naujienų agentūrų AFP korespondentų, prie Puškino aikštės Maskvos centre susirinko apie 2 tūkst. žmonių, o antrajame pagal dydį Sankt Peterburgo mieste – iki 1 tūkst. asmenų.

Žmonės išėjo į gatves po to, kai Rusijos ginkluotosios pajėgos pradėjo invaziją į Ukrainos teritoriją, kurią prezidentas Vladimiras Putinas pavadino „specialia operacija Donbase“. Antrą invazijos dieną Rusijos kariuomenė priartėjo prie Ukrainos sostinės Kijevo ir bando jį užimti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius