Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 06 14 /16:18

R.Protasevičius Baltarusijos valdininkų spaudos konferencijoje: „Manęs niekas nė pirštu nepalietė“

Pirmadienį Baltarusijos ambasada Lietuvoje išplatino pranešimą apie organizuojamą spaudos konferenciją apie „aktualius Baltarusijos darbotvarkės klausimus“. Joje dalyvavo ministerijų ir kitų institucijų atstovai. O šalia jų sėdėjo gegužę iš priverstinai Minske nutupdyto lėktuvo išlaipintas ir sulaikytas Romanas Protasevičius. Kalba sukosi apie tai, kaip esą jis puikiai jaučiasi.

Baltarusijos pusė tvirtina, kad tądien dėl „Ryanair“ lėktuvo buvo susisiekta su Vilniumi – demonstruotas garso įrašas, kuriame Minsko ir Vilniaus oro uostų atstovai kalbasi, vilniečių prašoma kokių nors „Ryanair“ atstovų kontaktų Lietuvoje, esą lėktuvo įgula nori susisiekti dėl galimai lėktuve esančios bombos.

Spaudos konferenciją rusų kalba galite pamatyti čia:

VIDEO: Трансляция

Spaudos konferenciją su vertimu į anglų kalbą galite rasti čia:

VIDEO: Прямая трансляция пользователя Национальный пресс-центр

Šioje spaudos konferencijoje, kaip teigta jos pradžioje, „panoro dalyvauti ir R.Protasevičius“. Jis buvo sulaikytas gegužės 23 dieną, kai iš Atėnų į Vilnių skridusio „Ryanair“ lėktuvo įgula buvo priversta leistis Minske. Kartu su juo buvo sulaikyta ir jo mergina Sofia Sapega, studijuojanti Vilniuje.

Tvirtina – jaučiasi puikiai

Pirmas klausimas nuskambėjo jam dėl esą pasirodžiusių gandų, kad jį mušė pats Aliaksandras Lukašenka, kas prajuokino R.Protasevičių, jis pareiškė to net nekomentuosiąs. Taip pat – apie žymes ant riešų, kurios matėsi per pirmą jo pasisakymą po sulaikymo

„Tos žymės buvo nuo tvirtinimo juostelių, kurias man uždėjo sulaikydami. Nes, kiek aš supratau, sulaikymas jiems buvo toks netikėtas, kad net neturėjo antrankių.

Kitas dalykas, ką noriu pasakyti, yra apie mano sveikatą, būdamas suimtas labai daug apie tai girdėjau, kas buvo skelbiama apie mano sveikatos problemas. Aš jaučiuosi puikiai, neturiu jokių skundų. Jeigu kas tuo abejoja, aš leidus teisėsaugai esu pasiruošęs atlikti bet kokią nepriklausomą medicinos ekspertizę.

Trečias dalykas, gal labiau kreipimasis į mano kolegas, kurie rašė apie mano sveikatą. Draugai, aš jaučiuosi puikiai, viskas man gerai, niekas manęs nemušė, nė pirštu nepalietė. Prašyčiau tokių gandų neplatinti, nes dėl to tikraisiais įkaitais tapo Sofia (Sofia Sapega – red.past.) ir mano tėvai, kurie dabar Lenkijoje visiškame informaciniame vakuume“, – kalbėjo R.Protasevičius, akivaizdžiai besijaudindamas ir drebančiomis rankomis.

Noriu tiesiai kreiptis į savo tėvus – mama, tėte, nesijaudinkite, man tikrai viskas gerai.

Jis tikino, kad jaučiasi „tiesiog puikiai“, dabar rūpinasi tik savo tėvais – jie esą tiesiog nežino, ką daryti, todėl ir dalyvauja kažkokiose akcijose.

„Aš daugiau nei tikras, kad mano tėvai gali grįžti namo. Noriu tiesiai kreiptis į savo tėvus – mama, tėte, nesijaudinkite, man tikrai viskas gerai“, – kalbėjo R.Protasevičius.

R.Protasevičius tikino, kad jokių derinimųsi su teisėsauga, jog duodamas interviu, kurie palankūs valdžiai, gaus kokių nors nuolaidų. Spaudos konferencijoje jis teigė dalyvaująs savanoriškai, kaip ir davė ankstesnį, daug klausimų sukėlusį interviu.

Sako suprantąs savo „padarytą žalą šaliai“

„Šitie mano veiksmai – bendradarbiavimas su teisėsauga, susiję su tuo, kad aš žinau, kokią žalą padariau savo valstybei, todėl noriu padaryti viską, kas mano jėgoms, kad tai ištaisyčiau“, – kalbėjo tinklaraštininkas, tvirtindamas girdėjęs, jog jį jau vadina išdaviku, tačiau esą jo sąžinė rami.

„Aš padedu tyrėjams, padedu savo šaliai ir ketinu tai tęsti. O išdavikas – ne išdavikas, tai čia noriu papasakoti priešistorę. Tapdamas žurnalistu, aš jutau baimę, kad mirsiu nepadaręs ko nors svarbaus žmonėms. Ne sau, o žmonėms. Tai ta priežastis, kodėl aš dar 2012 m. atėjau į žurnalistiką. Aš parašiau šimtus, gal net tūkstančius straipsnių, apkeliavau daug šalių“, – kalbėjo R.Protasevičius.

Šitie mano veiksmai susiję su tuo, kad aš žinau, kokią žalą padariau savo valstybei, todėl noriu padaryti viską, kad tai ištaisyčiau.

Jis teigė, kad atėjęs į „Nexta“ padarė šį portalą skaitomiausiu portalu pasaulyje rusų kalba. Tuo metu, kaip kalbėjo, tai buvo žurnalistika. Tačiau esą jo išėjimas iš to projekto susijęs su tuo, kad jis matė politinius dalykus, kurie ėmė supti projektą.

„Išeidamas iš projekto, išvažiuodamas iš Varšuvos, tikėjausi, kad atvažiuosiu į Vilnių, dirbsiu Svetlanos Cichanouskajos štabe, čia sutiksiu tokius pačius idealistus, šventai tikslais tikinčius žmones. Juos ir mačiau kelis mėnesius. Bet paskui pradėjo viskas keistis – kuo mažesni Baltarusijoje vyko protestai, kuo labiau rimo situacija, tuo labiau pradėjo daugėti vidinių nesutarimų, kažkokių politinių žaidimų, kurie man nepatinka.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sofia Sapega ir Romanas Protasevičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sofia Sapega ir Romanas Protasevičius

Tai, kuo tikėjau, ėmė virsti vidinėmis rietenomis, o kas vyko nuo rudens pabaigos, mane labai nuvylė, nes aš šventai tikėjau idealais, kad viskas įmanoma. Tai mano didysis nusivylimas“, – kalbėjo R.Protasevičius.

Jis teigė norėjęs išeiti iš politinių judėjimų, likti tik S.Cichanouskajos fotografu.

R.Protasevičius kartojo, kad prievarta jo niekas neverčia nieko kalbėti ar daryti. Esą – pažiūrėkite, jokie aparatai prie jo galvos neprijungti.

Tikėjausi, kad atvažiuosiu į Vilnių, dirbsiu S.Cichanouskajos štabe, čia sutiksiu tokius pačius idealistus, šventai tikslais tikinčius žmones.

Pareiškė gerbiąs A.Lukašenką

„Aš nepakeičiau savo politinių įsitikinimų. Galiu atvirai pasakyti, kad aš nebūsiu prezidento šalininkas, nors ir gerbiu jį, kad jis išsilaikė dėl to spaudimo, kuris trunka nuo vasaros, bet aš nepereinu į šitos valstybės pusę. Jūs netikite, kad aš kalbu nuoširdžiai? Jeigu netikite, taip ir pasakykite“, – pareiškė R.Protasevičius.

Į tai viena iš dalyvavusių žurnalisčių atsakė tikrai netikinti šiais jo pareiškimais, nes tegalinti nutuokti, ką jam teko išgyventi šiuos kelis mėnesius. Ir esą daugybė žmonių kartu su ja užjaučia jį.

Romanas į tai vėl pakartojo, kad jaučiasi puikiai. „Kamera ne butas Vilniuje. Aš jaučiuosi gerai. Bet aš suprantu, už kokius nusikaltimus man teks atsakyti, dėl kurių aš prisipažinau“, – teigė jis.

O kaltinamas jis dėl masinių neramumų ir nepaklusnumo teisėsaugai kurstymo, masinių neramumų organizavimo ir socialinės priešpriešos kurstymo.

Išėjo protestuodami

BBC žurnalistai Jonah Fisheris ir Abdujalilas Abdurasulovas, dalyvavę spaudos konferencijoje, netrukus pranešė, kad išėjo iš salės, taip protestuodami prieš elgesį su R.Protasevičiumi.

„Mes ką tik išėjome. Nedalyvausime, nes jis (R.Protasevičius, – red.past.) ten akivaizdžiai kenčia ir būna per prievartą“, – parašė J.Fisheris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius