Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raudonasis Pusmėnulis: prie Tuniso krantų nuskendo 60 migrantų

Viduržemio jūroje apvirtus iš Libijos į Italiją keliavusių migrantų valčiai žuvo apie 60 žmonių, daugiausiai atvykėlių iš Bangladešo, šeštadienį paskelbė Raudonojo Pusmėnulio skyrius Tunise.
Migrantai ir pabėgėliai Viduržemio jūroje
Migrantai ir pabėgėliai Viduržemio jūroje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip šiai labdaros organizacijai pasakojo gyvi išlikę atvykėliai, tragedija įvyko, kai maždaug 75 žmonės, vėlai ketvirtadienį didele valtimi išplaukę iš Libijos šiaurės vakarinėje pakrantėje esančio Zuvaros uostamiesčio, buvo perkelti į kiek mažesnę valtį, vėliau nuskendusią prie Tuniso krantų.

„Migrantai buvo perkelti į mažesnę perkrautą pripučiamą valtį, o ši po 10 minučių nuskendo“, – pietiniame Tuniso mieste Džardžise naujienų agentūrai AFP sakė Raudonojo Pusmėnulio pareigūnas Mongi Slimas.

Tuniso žvejai išgelbėjo 16 žmonių ir sugrąžino juos į Džardžisą.

Pasak gyvų išlikusių migrantų, jiems teko išbūti kelias valandas šaltame vandenyje, kol nelaimėlius pastebėjo žvejai, pranešę apie incidentą Tuniso pakrančių apsaugos tarnybai, nurodė M.Slimas.

Tuniso gynybos ministerija informavo, kad penktadienį buvo rasti trijų žmonių kūnai.

Išgelbėti migrantai sakė, kad į Italiją plaukusioje valtyje buvo tik vyrai, tarp jų – 51 Bangladešo, trys Egipto, keli Maroko, Čado ir kitų Afrikos šalių piliečiai.

Tarp gyvų išlikusių žmonių yra 14 bangladešiečių, įskaitant vieną nepilnametį, pranešė Raudonasis Pusmėnulis.

„Jei tunisiečių žvejai ten nebūtų buvę pastebėję (migrantų), niekas nebūtų likęs gyvas, o mes niekada nebūtumėm sužinoję“, kad nuskendo ši valtis, pareiškė M.Slimas.

Viduržemio jūroje patruliuojantys labdaros organizacijų laivai deda dideles pastangas gelbėti migrantus, bet pastaruoju metu tokių operacijų sumažėjo, nes šie laivai griežtai kritikuojami dėl savo veiksmų – ypač Italijos populistinės vyriausybės.

Italų kraštutinių dešiniųjų pažiūrų vidaus reikalų ministras Matteo Salvini vykdo „uždarų uostų“ politiką – Roma atsisako įsileisti laivus su jūroje išgelbėtais atvykėliais.

Vis dėlto penktadienį Italijoje išsilaipino daugiau nei 60 migrantų, dviem iš Libijos išplaukusioms patekus į keblią padėtį jūroje ir migrantams prireikus pagalbos.

Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūra (UNHCR) ragina rengti daugiau paieškos ir gelbėjimo operacijų, siekiant išvengti naujų tragedijų Viduržemio jūroje, kurią vadina „pasaulio pavojingiausiu per jūrą einančiu maršrutu“.

Anot UNHCR, kelionės per Viduržemio jūrą „tampa vis pavojingesnės pasiryžtantiems ją kirsti žmonėms“.

„Per šių metų pirmuosius keturis mėnesius trims Europos krantus iš Libijos pasiekusiems žmonėms teko vienas žuvęs žmogus“, – nurodo agentūra.

Libija, apimta chaoso nuo 2011 metų, kai NATO remti sukilėliai nuvertė ilgametį diktatorių Muamarą Kadhafi, jau ilgą laiką yra tranzito šalis desperatiškai Europą mėginantiems pasiekti migrantams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius